Endringer:

- Kanskje vi alle burde si mer «vil ikke» - selv om vi er voksne?

KK-redaktør Ingeborg Heldal ­liker tanken på at det aldri er for sent å gjøre endringer i livet. Da kan man få bruk for sin indre «Prinsesse Vilikke».

ENDRINGER: Det er ikke så ofte jeg sier «vil ikke» nå lenger. FOTO: Astrid Waller
ENDRINGER: Det er ikke så ofte jeg sier «vil ikke» nå lenger. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Hvis du, som meg, har levd en stund, kan det være at du husker et lite teaterstykke som gikk sin seiersgang på norske barneskoler på 1980-tallet?

Stykket het «Prinsesse Vilikke», og handlet om en prinsesse som var så bortskjemt at alt hun svarte, uansett hva spørsmålet måtte være, var: «Vil ikke!».

Dette mesterstykket hadde selvsagt også nådd Brøttum barneskole, og ­lærerinnen vår, Grethe (som jeg elsket fordi hun hadde så nydelig håndskrift og kunstferdig, ­vakkert oppsatt hår), skulle nå, som den pedagogiske klasseforstanderen hun tross alt var, ha loddtrekning om hvem som skulle få den ettertraktede hovedrollen som den vrange, men selvsagt innerst inne helt bedårende prinsessen.

Jeg var ikke akkurat kjent som noen Fetter ­Anton, og hadde for eksempel aldri vunnet fruktkurv på basar eller den største melke­sjokoladen på bingo. Så da det var mitt navn som sto på den sammenbrettede lappen som ble trukket opp av strikkelua, holdt jeg på å ­forgå av begeistring. Jeg gikk inn i oppgaven med stort alvor, sprengfull av forventning og øvde med stor begeistring og innlevelse.

Og selv om dette sikkert er 40 år siden, synes jeg å huske at den vrange prinsessen, gestaltet av meg, ble en stor suksess under urfram­førelsen i gymsalen på skolen.

Det er ikke så ofte jeg sier «vil ikke» nå lenger. Men kanskje burde vi alle vurdere å svare det innimellom selv om vi er voksne? Jeg ble utrolig inspirert da jeg leste reportasjen om Inger Lise, som sa opp jobben sin etter 29 år og bestemte seg for å gjøre noe helt annet. Hun våknet hver dag og tenkte at hun ikke hadde lyst til å dra på jobb, og en dag sa hun rett og slett «vil ikke», og skapte endring i eget liv.

Jeg ­liker så godt tanken på at det aldri er for sent å gjøre de endringene du ønsker deg i livet. Enten det handler om jobbsituasjon, trening, ­forhold, vaner eller uvaner. Noen ganger kan vi alle ha bruk for vår indre Prinsesse Vilikke.

Klem fra Ingeborg

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer