17.mai

Kjære bunadstyv!

Da du stjal bunaden min fikk jeg panikk av tanken på en bunadsløs 17.mai. Så skjønte jeg at det kanskje var noe jeg hadde litt godt av.

BUNAD: Har du stjålet bunaden min? Vel, i så fall ville jeg ikke følt meg helt trygg. De kaller oss ikke bunadsmafia uten uten grunn, skriver Benedicte Wessel-Holst. Foto: All Over Press Norway
BUNAD: Har du stjålet bunaden min? Vel, i så fall ville jeg ikke følt meg helt trygg. De kaller oss ikke bunadsmafia uten uten grunn, skriver Benedicte Wessel-Holst. Foto: All Over Press Norway Vis mer
Publisert

Året 2017 startet med besøk av deg i loftsboden. Du må ha listet deg både inn og ut, du er jo fagmann - eller kvinne - så dette kan du bedre enn meg.

Du klarte i hvert fall å få med deg Hardangerbunaden jeg fikk til konfirmasjonen og en ny-arvet beltestakk fra Telemark, som du puttet nedi en koffert som også var min - før du forsvant med broderte ullvarer verdt sin vekt i gull.

Forsikringsselskapet sa at du antakelig var en proff type. Jeg vet ikke. Det jeg derimot vet er at det er noe helt eget ved å oppdage at det dyreste man eier er borte. Det vekker en opp på et vis. Og erkjennelsen av at man har valgt å oppbevare det i boden, omtrent på samme sikkerhetsnivå med smågodt plassert litt høyere opp i kjøkkenskapet, bringer fram en potent blanding av flauhet og sinne. To følelser som til sammen utgjør en vesentlig del av den kraftfulle skamfølelsen - som de fleste av oss har sluttet å kjenne noe særlig på.

Nå veltet den opp i meg.

Du fikk selvsagt ikke med deg hvordan jeg reagerte, men etter et midlertidig sammenbrudd i fellesarealet i gården der jeg bor (du er jo lommekjent der oppe) tok jeg meg sammen, og ringte familie og venninner for trøst.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer