Seksualundervisning:

Kjære kunnskapsminister, noe må gjøres med seksualundervisningen i skolen!

Jeg har et tips til deg.

SEKSUALUNDERVISNING: KK.no-journalist Malini Gaare Bjørnstad mener at boken «En sånn jente» burde bli pensum på ungdomsskolen.
SEKSUALUNDERVISNING: KK.no-journalist Malini Gaare Bjørnstad mener at boken «En sånn jente» burde bli pensum på ungdomsskolen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da jeg gikk på ungdomsskolen på begynnelsen av 2000-tallet husker jeg at læreren vår en dag kom inn i klasserommet og fortalte at vi den påfølgende dagen skulle møte opp på senteret Sex og samfunn i Trondheimsveien i hovedstaden. På agendaen sto blant annet kjønnssykdommer, prevensjonsbruk og hvordan å tre på et kondom. En bølge av lav fnising kunne høres gjennom klasserommet.

I dag er det eneste jeg husker fra denne undervisningen, som ble holdt for snart 16 år siden, lærerens rødming og «goodiebagen» med kondomer som vi fikk med oss hjem. Senere var vi innom en og annen tegning av en penis og en vagina i naturfagstimen. Men det var det. Jeg tror faktisk at «Mona og Mikkel» i TOPP sto for størsteparten av sex-opplysningene jeg fikk med meg i de tidlige tenårene.

Det var ingen som snakket om overgrep, voldtekt, gruppepress eller grensesetting. Stikkord som flere av dagens skoleelever sier at de savner i seksualundervisningen (eller seksualitetsundervisningen som Sex og Samfunn kaller det). For ifølge en undersøkelse blant skoleelever på 10. trinn og i førsteklasse på videregående skole, utført av TNS Kantar og Sex og samfunn våren 2017, kommer det frem at nesten 5 av 10 oppgir at det var flere temaer som de savnet i undervisningen om seksualitet. Blant dem var voldtekt, overgrep, grenser, kjønnsidentitet, graviditet, debut og abort. I alt svarte 2433 elever på undersøkelsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer