Førsteklassinger:

Kjære lærere, kjære foreldre, kjære rektor og kjære politikere: La førsteklassingene fortsette å være barn

Og husk: De er ikke skapt for å sitte på rumpa.

FØRSTEKLASSINGER: Journalist Ingvild Kjøde har en viktig beskjed til alle med førsteklassinger.
FØRSTEKLASSINGER: Journalist Ingvild Kjøde har en viktig beskjed til alle med førsteklassinger. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Til alle dere der ute som i går gikk til skolen med en liten hånd i sin. Til alle som så en spinkel barnerygg med en altfor stor sekk vimse seg inn til et klasserom med 25 andre småtasser – og som sto igjen utenfor med en liten klump i halsen. Til alle dere som tørket en tåre, og tenkte; han/hun er jo fortsatt så liten. Til alle dere. Jeg føler med dere! Og dere har helt rett; de er jo bare barn. Ganske små barn.

Måtte skolen som møter dem la dem fortsette med å være det.

To ganger har jeg sendt seksåringene mine inn i Osloskolen. Det har gått over all forventning, mye fordi vi har møtt kloke lærere. Som ikke presset med lekser. Som hadde humor. Som på første foreldremøte sa; de er så små, vi må ta masse pauser og la dem leke ute. Takk til alle lærere som ser barna slik. Heldigvis er det mange av dere.

Men like fullt: Overgangen er BRÅ fra den frie leken i barnehagen. Hvor dagene hadde mange, mange timer som barna fikk fylle selv, og barna svarte med ett ord da vel hjemme ble spurt om hva de hadde gjort i dag. De hadde LEKT. Punktum. I skolen er det læreplaner, 90 minutters økter, lekser, lesetester, tre bokstaver i uka, kartleggingsprøver og læringsstøttende aktiviteter på SFO.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer