Russ:

Kjære russ, har det rablet for dere?

Hilsen gammel kjerring (45).

RULLE MED RUSSEN: Den siste uka har det kokt i nyheter og på sosiale medier etter at det kom frem at jenter må fylle ut et skjema for å være med å rulle med russen. FOTO: Astrid Waller
RULLE MED RUSSEN: Den siste uka har det kokt i nyheter og på sosiale medier etter at det kom frem at jenter må fylle ut et skjema for å være med å rulle med russen. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jeg husker veldig godt gleden over å være russ! Jeg husker også hvor mye jeg gledet meg til russetiden! Hvordan vi fra vi begynte på videregående begynte å snakke om russetiden, som om det var en slags hellig institusjon, som skinte som et Soria Moria, bare noen få år nede i veien.

Vi skulle ha rød dress, bil, russekort, og vi skulle feste og kline med russ fra andre skoler. Vi skulle (kanskje) drikke en hel kasse øl på et døgn, være våkne hele natta, løpe nakne over Mjøsbrua og bade før 1. mai. Vi skulle til og med (kanskje) kline med både en rødruss, en blåruss og en svartruss på samme kveld for å få et eller annet i russelua. Var det en smokk? Jeg husker ikke.

Duste-russ 92 med verdens teiteste russekort, men herlighet så moro. FOTO: Privat
Duste-russ 92 med verdens teiteste russekort, men herlighet så moro. FOTO: Privat Vis mer

Oppkast og skulking

Det jeg derimot husker veldig godt er russerevy. Og jeg husker hvordan vi malte og holdt på i timevis med verdens styggeste russebil (en gammel Ford Transit, som til alt overmål ble avskiltet i løpet av de hektiske ukene i mai). Jeg husker hvordan jeg trakk meg fra den nakenløpingen, ikke så mye fordi jeg ikke ville løpe naken, men fordi Mjøsbrua tross alt er 1421 meter lang, og jeg var usikker på om jeg faktisk hadde kondis til å løpe så langt. Jeg husker også at jeg kastet opp da jeg prøvde å styrte en flaske Reiler vom Heissen Stein, og at vi lå strødd i baki den stygge bilen med Guns’n Roses på full styrke og en promille et godt stykke over det anbefalte.

Det jeg derimot ikke husker er hvordan jeg måtte stille meg opp foran russebussen til gutta og bli målt opp og ned og valgt inn eller bort etter hvorvidt de synes jeg var pen nok, tynn nok (eller laus nok) eller ikke. Jeg husker heller ikke noensinne å ha fylt ut et skjema med vekt, sexerfaring (jomfru? Eller kanskje mer erfaren?) for å få lov til å sitte på, eller rulle, som det heter nå. Jeg kan heller ikke huske at folk ikke fikk være med på russebil fordi de hadde for få følgere på Instagram.

Og vet dere hvorfor jeg ikke husker noe av dette? Det er fordi DET ALDRI SKJEDDE!

(Jeg hadde uansett blitt valgt bort! Alt for liten vilje til tilfeldig ligging, og altfor små pupper hadde garantert satt en effektiv stopper for min eventuelle «rulle-karriere»).

LES OGSÅ: Takk for at du ikke hadde sex på TV, mamma.

Vekt og seksuell erfaring

Den siste uka har det kokt i nyheter og på sosiale medier, etter at saker om nettopp det jeg beskriver over har satt sitt preg på nyhetsbildet. Først om gutten som ble kastet ut av russebussen fordi han ikke hadde nok Instagram-følgere. Deretter saken om Porsgrunns-gutta som hadde et skjema jenter som ville rulle med russebussen deres måtte fylle ut, hvor det blant annet ble spurt om vekt og seksuell erfaring.

Og det hele er jo ganske oppskriftsmessig. Hver vår akker og okker vi voksne oss over russen, som bare blir «verre og verre». Og jeg skal love dere at jeg ikke har veldig lyst til å bekrefte den gamle kjerringa i meg ved å bli en av dem. Men en ting er å feste og herje og ligge litt rundt. Ta dumme russeknuter og utagere etter 12 års skolegang. Men når det plutselig dreier seg om å aktivt holde folk utenfor basert på digital popularitet - eller å nekte jenter og sitte på hvis de ikke er på idealvekt eller har nok seksuell erfaring, vel, da blir jeg faktisk ganske lei meg.

Ungdommer forteller om en russetid preget av angst for utfrysing, klasseskiller og mobbing, og at nesten ingen tør si noe, i frykt for nettopp å bli frosset ut. Jeg vet at det selvsagt ikke gjelder alle. At de fleste som er russ helt sikkert er kule folk, som gjør plass for alle, og ikke veier og finner hverken for lett eller for tung. Det er synd at dere drukner i oppmerksomheten rundt noen få, som helt tydelig mangler moralsk kompass.

Men så lenge saker som de overnevnte dukker opp, MÅ jeg dessverre bli hun ultra-kjipe på 45 som spør: «Har det rablet for dere?»

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer