Kjetil Østli

Kjenner du igjen disse Facebook-statusene?

KKs spaltist Kjetil Østli har gått gjennom feeden sin på Facebook og Instagram, og forteller hva han EGENTLIG har lyst til å svare.

FACEBOOK: Hva deler du i sosiale medier? Kjetil Østli skriver om hva vi deler på Facebook - og hvorfor han kommer til å dele nettopp denne artikkelen.
 Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr
FACEBOOK: Hva deler du i sosiale medier? Kjetil Østli skriver om hva vi deler på Facebook - og hvorfor han kommer til å dele nettopp denne artikkelen. Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det sies at debatten på nettet blir hardere og hardere. At det nesten ikke er grenser for hva sinte mennesker får seg til å skrive i debatter og i sosiale medier.

Det er sikkert sant. Men la oss ikke glemme at også vi «vanlige» rammes her. Vi blir tilsynelatende mer og mer ko-ko, men vi forandrer oss så sakte at vi ikke ser hvor gale vi blir. 

Det er som om vi har glemt hva som er hva, hva som er en tanke, hva som er en impuls og hva som skal offentliggjøres til venner, kolleger og familie. Her er fra min feed på Facebook og Instagram. PS. Navn og noen detaljer er byttet ut. Og en av postene er min egen ...

«Bordet er dekket, maten i ovnen, snart kommer gjester. #godevenner.» Med bilde av langbord dekket på til 14 personer.
Vårt svar: Ok, og jeg er åpenbart ikke invitert, og #ikkegodnokvenn.

«Noa (5) gikk 21 km på ski i dag. Veldig stolt mor og far.» Bildet: Moren som gliser som en Lotto-millionær og holder rundt sønnen. 
Vårt svar: Skjønner at du er stolt, men hvorfor holder ikke det? Hvorfor fortelle verden at sønnen din er utholdende på ski – og gjøre alle oss andre misunnelig? Når Noa er 18, skriver du: «Noa har klart å ligge med 36 jenter på seks måneder! Mor og far er stolte av deg.»

Er treåringen på Facebook? Nei. Så hvem forteller du det til – og hvorfor? 

«Denne herlige dama fyller 35 år i dag! Du er klok og verdens beste venn. Elsker deg!» Bilde: Av paret ute som ikke ser på hverandre, men inn i kamera.
Vårt svar: Men så si det til henne! Kyss henne, overøs henne. Men hvorfor ser du i kamera (altså mot oss) og sier «elsker deg!» Det er perverst, mann.

«Verdens beste jente fyller tre år i dag. Gratulerer!!!»
Vårt svar: Er treåringen på Facebook? Nei. Så hvem forteller du det til – og hvorfor? 

«Da bærer det straks til Hellas!»
Vårt svar: Ok. 
Ny oppdatering: «Utsikt fra verandaen her i Hellas!» med bilde av hvitvinsglass holdt opp mot kamera.
Vårt svar: Ok, så du er alkoholiker og i Hellas.

«N.N. føler seg underlig.»
Vårt svar: Dette har du valgt å fortelle offentligheten. Om du føler deg underlig, oppsøk psykolog eller gå og tren. Du kunne like gjerne skrevet: «N.N. føler seg oppmerksomhetssyk, men har ingenting å melde.»

Du kunne like gjerne skrevet: «N.N. føler seg oppmerksomhetssyk, men har ingenting å melde.»

«Slutt å publisere bilder av Breivik, VG! Hele fire av ham på nettsiden nå. Vi må tie den ­mannen i hjel.» Med link til psykiater ­Randi ­Rosenqvists verbale slakt av drapsmannen.
Vårt svar: Hva med heller å kle av deg for kroppspresset, spise deg mett for alle barna i Darfur og drikke litt sprit mot alkoholisme?

«Da er lammelåret i ovnen. Og guttene baser ute i snøen. Topp hytteliv!» – med bilde av dame sittende foran en stekeovn med lammelår.
Vårt svar: Er du blitt helt gal? Du har altså bedt noen fotografere deg, satt deg på gulvet foran en stekeovn med lammelår, og lagt det ut på Facebook? Hjernen din er umulig å forstå.

«Skremt av Donald Trump. Se denne videoen.»
Vårt svar: Gratulerer! Du er herved nummer 
1 345 678 som uttrykker skepsis til Trump. Da vet vi hvor du står i denne saken!

Ser du ikke den fallende oppmerksomheten? Du fikk 110 likes på den første, 18 nå. Folk er lei av skrytet.

«Stolt av denne anmeldelsen i Hamar Arbeiderblad», med bilde av enda en god bokanmeldelse.
Vårt svar: Dette er den femte oppdateringen som sier at boka di er eminent. Det er forståelig at du er glad, og vi hyllet deg i begynnelsen. Men ser du ikke den fallende oppmerksomheten? Du fikk 110 likes på den første, 18 nå. Folk er lei av skrytet, mann!

«Nydelig på Skeikampen i dag!!! Glad for å være akkurat her.» Med dårlig bilde av skiløype og himmel.
Vårt svar: Du virker ensom. Som om du helst ville vært en annet sted.

«Har akkurat levert en artikkel. Spent på hva redaktøren mener om den.» Med bilde av journalisten som har fotografert seg selv med et nervøst blikk og en mac i fanget. 
Vårt svar: «Er bussjåfør. Har akkurat gått på 20-bussen. Spent på hva passasjerene mine mener om kjøringen min i dag.»

«Fersk skrei på menyen i dag! Hyttetur med Eva, Erik og Anders.» Med bilde av fire tallerkener med noe som skal forestille skrei.
Vårt svar: Jøss. Skrei, du. 

Når denne saken blir lagt ut digitalt, legger jeg den ut på Facebook. 

«XX har checked in to ... Gardermoen Airport»
Vårt svar: Så du skal bidra enda mer til global oppvarming og skryter av det? En dag blir sånne poster som å legge ut bilde av at du har klart å drepe den siste sibirtigeren i verden.

«Da gjenstår det bare for meg å ønske god helg.»
Vårt svar: Jo, god helg til deg også. Gleder meg til å høre mer fra deg i morgen!

PS: Jeg kommer selvfølgelig til å dele denne spalten på Facebook. Posten skrives forsøksvis artig og smart, for å skjule at jeg er likedan: Se meg! Se hva jeg har skrevet! JEG ER OGSÅ HER!

Denne spalten er også publisert i KK nr. 12-13.

Les flere av Kjetils tidligere spalter her:

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer