Kjersti Kvam:

Kjersti var dumpa og drittlei: Tester et år uten kjæreste

Er det sjans i havet å finne kjærligheten ved å kaste påhengsmotoren over bord og heller ro baklengs i rolig tempo?

KJÆRLIGHET: Kjersti Kvam er aktuell med prosjektet «Året jeg ikke skulle få meg kjæreste». FOTO: Astrid Waller
KJÆRLIGHET: Kjersti Kvam er aktuell med prosjektet «Året jeg ikke skulle få meg kjæreste». FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Du har liksom aldri fått til kjærligheten, du, konstaterte venninna mi og slengte på en spørrende oppsving på «duet» i slutten av setningen, slik at det ikke skulle virke altfor negativt og bastant. Eller altfor sant. Det knøt seg i magen min.

– Nei, jeg har kanskje ikke det? Men jeg hadde det jo fint i perioder med Joakim. Da vi fikk barn, for eksempel, svarte jeg usikkert.

Vi stoppet ved fotgjengerfeltet. Hun skulle hjem til mann og barn, jeg skulle hjem og ha kosekveld med døtrene mine før de skulle til pappaen sin. For bare fjorten dager siden ville min såkalte «aleneuke» blitt tilbrakt med kjæresten min, kunstneren som bare ville ta alt på sparket. Som enten skulle jobbe, jogge eller ligge på sofaen og kontemplere, som han uttrykte det. Og når han var ferdig med det, kunne det hende at han ville finne på noe med meg.

– Jeg mente det ikke slemt, jeg synes bare det er så utrolig merkelig at ikke du, av alle, skal få verdens beste mann.

– Det sier du fordi du er bestevenninna mi, sa jeg og la hodet på skakke.

– Takk for kaffen, smilte hun og sendte et slengkyss min vei.

Noen måneder senere husket jeg plutselig den lille samtalen. Var jeg virkelig en som ikke fikk til kjærligheten? Selv syntes jeg mennene jeg hadde vært sammen med, var distanserte, selvopptatte og altfor lite opptatt av kjærlighet. Så hva var galt med meg, som alltid egentlig ville være nær? Hvorfor var jeg mislykka?

Venninna mi hadde jo rett. Jeg hadde aldri hatt det ordentlig bra i et forhold, og jeg hadde aldri vært den kjæresten jeg hadde lyst til å være. Det var trist å tenke på. Vondt å kjenne på. Lettere panikkartet å forholde seg til. Jeg har dette ene livet, og så skulle jeg aldri oppleve ubetinget kjærlighet med andre enn barna mine?

2020 skulle være året jeg ikke skulle få meg kjæreste

Å ta resten av livet på strak arm som «hun evig single» var helt uaktuelt. Så hva kunne jeg gjøre annerledes, tenkte jeg da. Lite, skulle det vise seg.

Nå er det rundt tre år siden bruddet med kunstneren. Siden har jeg levd i datingens Groundhog Day: «Velmenende kvinne treffer selvopptatt mann og gjør seg så flink, pen og snill hun makter for at han skal falle pladask og elske henne til Dovre faller, men det går ikke som åt skogen, enten fordi han ikke syntes hun var toppen av lykke likevel, eller fordi hun ikke orker mer av hans ego-opplegg.»

Etter seks forsøk med ganske ulike menn (ja, jeg både prøver og tror at jeg bryter mønsteret mitt hver gang) dukket branden som uforvarende sendte meg ut i dette prosjektet, opp. Etter noen måneders kjæresterier med meg fant han nemlig ut at han ikke var ferdig med eksen i Spania. Der og da var begeret mitt fullt. Nok en gang hadde jeg kjempet meg igjennom mønsteret jeg kjente ut og inn, men som jeg aldri gjennomskuet før jeg var på utsiden igjen. Det skulle være siste gang jeg gikk den runden, bare for å føle meg uelskbar, både underveis og etterpå.

Helgen etter at jeg ble gitt på båten, fylte jeg med venninner, vin og vurderinger. Utpå lørdagsnatta dukket ideen opp.

– Nå vet jeg det, Kjersti! utbrøt en venninne.

– Hva hvis du snur hele situasjonen på hodet? Nå har du lett etter kjærligheten i så mange år, men til neste år har du ikke lov til å få deg kjæreste. Ditt dogme-prosjekt 2020. Tenk så mye du kommer til å lære om deg selv!

Alle lo høyt, men vi stoppet også brått, for det var da en innmari god idé?!

Da jeg våknet neste dag, var ikke-lov-å-få-seg-kjæreste-ideen det første jeg tenkte på. Snakk om venninnepolstring! Det var gått to dager, og jeg tenkte verken på branden eller den spanske eksen. Jeg tenkte på hvordan det ville føles å være den parten i en flørt som er kostbar og vanskelig å få på gli, regelrett motsatt av mitt normalt påskrudde jeg. Kunne det faktisk få meg nærmere kjærligheten? Jeg bestemte meg for å teste det. 2020 skulle være året jeg ikke skulle få meg kjæreste.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer