KK testet den japanske skogbad-trenden Shinrin-yoku. Det var visst ikke helt det vi trodde!

KK-journalisten tok begrepet litt for bokstavelig.

UT I DET FRI: Det jeg trodde den japanske tradisjonen Shinrin-yoku betydde, var ikke heelt riktig. Men ingen kan ta fra meg at jeg til tross for dette fant skogens ro! FOTO: Privat
UT I DET FRI: Det jeg trodde den japanske tradisjonen Shinrin-yoku betydde, var ikke heelt riktig. Men ingen kan ta fra meg at jeg til tross for dette fant skogens ro! FOTO: Privat Vis mer
Publisert

At det å ferdes i skog og mark kan ha terapeutisk effekt, bidra til mindfulness og føre til at vi styrker vår mentale helse, er gammelt nytt.

Det høres bare litt svada ut, spør du meg. Selv om jeg jo selvfølgelig er helt enig. Jeg har erfart det selv. Mange ganger.

Det er bare det at ord som «terapeutisk» og «mindfullness» får det til å virke så voldsomt tullete. Som at jeg automatisk blir en del av et fellesskap jeg ikke har lyst til å være en del av. Der man går med flagrende hippieantrekk, brenner røkelse og plutselig bryter ut i meditativ felleschanting (sorry hvis jeg er veldig fordomsfull nå).

Kan man ikke bare kalle en spade for en spade, liksom. Skog og mark gjør godt for sinnsroen, ferdig med det.

SKOGENS RO: Det å ferdes ute i naturen gjør uten tvil noe med sinnet. Her er KK-journalist Malini Gaare Bjørnstad på tur i Østmarka i Oslo. FOTO: Privat
SKOGENS RO: Det å ferdes ute i naturen gjør uten tvil noe med sinnet. Her er KK-journalist Malini Gaare Bjørnstad på tur i Østmarka i Oslo. FOTO: Privat Vis mer

- Det er en grunn til at en klisjé er blitt en klisjé

Nylig kom jeg over en artikkel i det danske magasinet Psykologi (utgave 07/2018), som tok for seg den japanske tradisjonen Shinrin-yoku. I artikkelen kommer det frem at Shinrin-yoku er et begrep som ble lansert av det japanske landbruksdirektoratet i 1980, og som henviser til den healende effekten som det å oppholde seg i naturen kan ha på kropp og sjel.

Shinrin-yoku kan oversettes til skogsbad, og var ment som et tiltak for å få japanerne til å finne roen ved hjelp av sanseopplevelser i naturen, og på den måten styrke helsen. For som forskning viser; å ferdes i naturen kan bidra til å styrke immunforsvaret, få bukt med negative tanker, redusere stress og styrke den mentale helsen.

Skogsbad for å få bukt med negative tanker? Jo, jeg kan skjønne hvorfor det å ta et bad i skogen kan ha en healende effekt på sinnet, tenkte jeg. For til å begynne med trodde jeg at det handlet om å bade i skogen. Altså, direkte betydning. Bade i et tjern i skogen.

Det tok ikke lang tid før jeg bestemte meg for å teste ut nettopp dét. Dra en tur i skogen og bade i et tjern, for å se hva det kunne gjøre med mindfulnessen i kroppen min.

Ja, jo - jeg følte den, konkluderte jeg med meg selv, etter å ha badet i noe som føltes som fem varmegrader. Spesielt rett etterpå, tenkte jeg, da jeg kjente ilingen i kroppen og at roen senket seg. Jeg hørte fuglekvitter, hunder som bjeffet i det fjerne og bruset fra trærne. Alt mens jeg satt lent inntil en stor stein og kjente barnålene kile mot den bare huden min. Det er en grunn til at en klisjé er blitt en klisjé, humret jeg for meg selv.

Fire tips til å stresse ned i hverdagen:

- Du vet at det ikke handler om skogsbad, altså bokstavelig talt det å bade i skogen - men om å puste inn skogens ro. Bade i selve skogen? Puste den inn, stirre på et blad i flere minutter og lukte på en mosedott, forklarte en av venninnene mine til meg da jeg sa hva jeg hadde nylig hadde testet ut.

Jeg måtte le. Selvfølgelig handlet det om å bade i selve skogen. «Puste inn skogens atmosfære», som jeg fant ut at noen beskriver det som, etter et raskt google-søk.

«Skogsbad går ut på å dyrke naturens healende virkning ved å ta skogens atmosfære inn. (...) Japansk forskning omkring de psykologiske effekter av skogbading viser eksempelvis at skogbading fører til både fysisk og mental avspenning», sto det i Psykologi-artikkelen som jeg hadde skummet gjennom.

Og akkurat dét kan ingen ta fra meg, til tross for at jeg tok begrepet Shinrin-yoku litt for bokstavelig.

For uavhengig om det var skogsbad eller et bad i skogen jeg gjennomførte så følte jeg at pulsen senket seg. For første gang på evigheter klarte å være borte fra smarttelefonen, og all den teknologiske støyen den drar inn i livet mitt, i mer enn noen få minutter - og det kan jeg til syvende og sist takke det japanske landbruksdirektoratet for.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer