Sommerkroppen

«Kos med bismak»​

- Når var det sist du spiste et kakestykke uten å tenke at du burde løpe deg en tur neste dag?

SPALTIST: Anette Wingerei Stulen (24) er frilansjournalist, og en av KK.nos faste spaltister.  Foto: Frida Marie Grande
SPALTIST: Anette Wingerei Stulen (24) er frilansjournalist, og en av KK.nos faste spaltister. Foto: Frida Marie Grande Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle salatene, treningstightsene og #sk-bildene på sosiale medier gjør meg så sliten at jeg føler jeg lever sunt bare av å se på dem. «Strong is the new skinny» heter det vist, men det er ingen som blir sterke av å spise ett salatblad og drikke ti liter alger i uka.

Vi har skapt en kultur som består av burde, skulle, måtte og en overdreven porsjon av, det jeg velger å kalle, kos med bismak. Hver enste sjokoladebit har en vond og ekkel ettersmak av skam. Hver treningsøkt vi dropper til fordel for sofa og tv-serier hjemsøker oss forkledd som selvforakt. Hver dråpe med saus er mat til dårlig selvbildemonsteret.

«Det mennesker på dødsleiet som regel angrer mest på er at de ikke brukte mer tid med dem de var glad i, ikke at de ikke brukte mer tid på sommerkroppen»

For en stund siden døde verdens eldste mann, Yasutaro Koide, han ble 112 år gammel. Koides råd for et langt liv er enkle: ikke røyke og drikke, ikke overdrive ting og leve lykkelig.

Hver gang jeg leser om mennesker som har levd lange liv, slår det meg hvor ukomplisert og høyst oppnåelig rådene deres er. Det er aldri noen som sier tren beinhardt hver dag, gå Birken og løp maraton. Det er ingen som sier, aldri spis sukker, lev på knekkebrød med avokado og drikk detox-juice. Det mennesker på dødsleiet som regel angrer mest på er at de ikke brukte mer tid med dem de var glad i, ikke at de ikke brukte mer tid på sommerkroppen.

LES OGSÅ: Kommentar: - Når helsevesenet sier «det er ikke mer vi kan gjøre», glemmer de at det alltid er mer de kan være

KOS UTEN DÅRLIG SAMVITTIGHET: - Kan vi ikke bare sette oss ned, legge beina på bordet og slappe av i fem minutter før vi går løs på neste trenddiett? Er det for mye å be om at vi senker skuldrene, legger sunnhetshysteriet til side og tar kosen tilbake? spør Anette i sin siste spalte.  Foto: Shutterstock / Pavel Shlykov
KOS UTEN DÅRLIG SAMVITTIGHET: - Kan vi ikke bare sette oss ned, legge beina på bordet og slappe av i fem minutter før vi går løs på neste trenddiett? Er det for mye å be om at vi senker skuldrene, legger sunnhetshysteriet til side og tar kosen tilbake? spør Anette i sin siste spalte. Foto: Shutterstock / Pavel Shlykov Vis mer

Min oldemor ble 90 år, hun drakk et glass rødvin om dagen, slappet av med å se på Hotell Cæsar og spiste gulrøtter. Hun var sprek for sin alder, klar i toppen og bodde hjemme helt til hun døde. Hun vasket også håret sitt med egg, så jeg mener ikke at hun er idealet, men hun må ha gjort noe riktig. Hun vokste opp uten trenddietter og «100 dager uten sukker»-utfordringer. Hun var ung i en tid hvor hverdagens fysiske anstrengelser var trening nok i seg selv. Hun levde et liv i måtehold, ikke for mye og ikke for lite av noe. Ingen tendenser til fanatisme, verken den ene eller den andre veien.

Det rapporteres om stadig økende antall overvektige både i Norge og i verden forøvrig. Samtidig er det et økende antall jenter og gutter, kvinner og menn som sliter med spiseforstyrrelser. Det kan nesten virke som om man enten passer perfekt inn i sunnhetsidealet eller ramler helt utenfor. Det finnes ingen mellomting, fordi ingen lenger lærer oss å leve helt vanlige, balanserte liv, med vanlige, balanserte kosthold. 

«Er det for mye å be om at vi senker skuldrene, legger sunnhetshysteriet til side og tar kosen tilbake?»

Vi har glemt hvordan man lever helt normalt sunt.

LES OGSÅ: Kommentar: besatt av å prestere: - Jeg mistet meg selv på veien

Jeg er på ingen måte mot at folk vil ta vare på helsa si, men trenger det å være så anstrengt og påtatt? Kan vi ikke bare sette oss ned, legge beina på bordet og slappe av i fem minutter før vi går løs på neste trenddiett? Er det for mye å be om at vi senker skuldrene, legger sunnhetshysteriet til side og tar kosen tilbake?

Det gyllene middelvei har forsvunnet fra vokabularet vårt og tilbake står vi igjen med ekstremversjoner av et vanlig liv. Dette skaper en befolkning som går rundt med kronisk dårlig samvittighet. Vi blir aldri sunne nok, sterke, spreke eller viljesterke nok. 

Når var det sist du spise et kakestykke uten å tenke at du burde løpe deg en tur neste dag? Eller sist du satt potetgullbollen på bordet helt uten skammen hengende over deg som en svart sky? Eller sist du spiste akkurat det du ville uten å unnskylde deg selv eller nevne at du snart må ta deg sammen og spise sunnere? Når koste du deg sist uten bismak?

Jeg husker i hvert fall ikke sist jeg gjorde det.

Vi lever bare en gang, folkens, og jeg syns det er synd at vi kaster bort denne ene muligheten på å telle kalorier og ha dårlig samvittighet.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer