Alenetid

Kunsten å være raus

En god dose må til for at kjærligheten skal overleve småbarnsperioden.

SIRI KRISTIANSEN: Hun gjør regnskap i raushetskontoen og letter på samvittigheten, kjenner du deg igjen? Foto: All Over Press Norway
SIRI KRISTIANSEN: Hun gjør regnskap i raushetskontoen og letter på samvittigheten, kjenner du deg igjen? Foto: All Over Press Norway Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jeg har mye dårlig samvittighet, det tror jeg at vi kvinner ofte har. For det første er det hverdagssamvittigheten:

Jeg kan ha fire runder med dårlig samvittighet bare i løpet av en vanlig dag som handler om logistikk; når jeg må dra om morgenen mens ungene står med gult guff i øynene og banan i munnviken, og deretter når jeg kommer heseblesende en halvtime etter alle andre på jobb.

Så igjen når jeg drar noen timer senere, mens resten av kollegaene mine fortsatt fordøyer lunsjen. Og til slutt når jeg ramler inn i barnehagen og må lete etter Signe på en annen avdeling, fordi hennes er tom for barn så sent. 

LES OGSÅ: Plutselig sier hele meg stopp! 

Stakkars Espen som må være alene med barna! Det er jo nesten ikke mulig å gjennomføre!? Det er så vidt vi får det til når vi er to.Helt siden jeg ble mamma for drøye seks år siden, har det vokst en annen dårlig samvittighet i meg i tillegg. Altså i seks år har jeg hatt dårlig samvittighet hver gang jeg er borte fra barna. Ikke overfor barna, egentlig, men overfor Espen. 

Jeg blir aldri med på lønningspils, jeg ser komiprisen på tv, og den jenteturen til Køben blir nok med praten i år òg.

Jeg tror få jeg kjenner, er så mye sammen med barna sine som jeg. Det sier jeg ikke for å få sneket inn noe skryt, tvert imot. Jeg tror både de og jeg ville hatt godt av å være litt borte fra hverandre av og til. Kjenne på det å savne hverandre, gleden ved å se hverandre igjen, og få muligheten til å fylle på med noe annet av og til. 

Kanskje er det separasjonsangst, eller kanskje er det bare det at jeg er så himla hjemmekjær. Jeg blir aldri med på lønningspils, jeg ser komiprisen på tv, og den jenteturen til Køben blir nok med praten i år òg.

Hver gang jeg er borte, stresser jeg med å komme meg hjem. Jeg slapper ikke av, legger ikke bort klokka og nyter øyeblikket. Jeg tenker: «Dette er hyggelig, men hvis jeg dropper desserten og hiver meg i en taxi ned til Oslo S, så rekker jeg 21.18-toget og kan være hjemme allerede litt over ti! Da blir sikker Espen glad!?» 

Han sitter i tv-stua, han da. Begge barna sover, rester av laksemiddagen ligger i søpla og tallerkenene i oppvaskmaskinen. Han har laget seg kveldsmat og er dypt inne i en eller annen HBO-serie. 

«Hjemme allerede?»

Barna merker ikke om jeg kommer hjem åtte eller tolv, eller seks på morgenen etter, for den saks skyld. 

Sannheten er at jeg er redd for å havne i minus, redd for å skylde alenetid.

Sannheten er at jeg er redd for å havne i minus, redd for å skylde alenetid. Tenk om han plutselig har en langhelg i Berlin med gutta til gode? Og så kan jeg ikke rynke på nesa engang, fordi jeg vet at han kan dra regnskapet opp av hatten. 

Det er derfor denne samvittigheten er så mye farligere, fordi den tar bort noe vi er avhengige av for at kjærligheten skal overleve småbarnsperioden: rausheten. Den som gjør at jeg kan unne ham en helg med gutta, smile og si god tur. 

Det skjedde faktisk for noen uker siden. Da sa Espen: «De andre gutta skal til Berlin, på overraskelsesfeiring for Frode som blir 40.» Han spurte ikke engang. Tok det for gitt at det ikke passet. 

Da skjønte jeg at her måtte jeg ta meg sammen. «Hva da, de andre? Hvorfor skal ikke du?» I løpet av fem minutter hadde jeg ordnet billetter til ham. Han ble så glad! Og barna elsket å være med mamma på jobb. Jeg vet jo at jeg får det til. Det hender til og med at vi har det skikkelig hyggelig.

Og jeg er i pluss i regnskapet. Men hvem teller?

LES OGSÅ: Jeg er frekk i kjeften

Komiker og journalist Siri Kristiansen er fast spaltist i KK og KK.no. Denne spalten er også publisert i KK 21/2016.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer