Kvinner

- Kvinner og menn ønsker det samme. Kjærlighet. Kall det ikke sex

Ari Behn er ny spaltist på KK.no. Denne uken skriver han om kvinner: - Jeg kan kvinner. Jada!

ARI OM KVINNER: Ari Behn (44) skriver om kvinner i en ny spalte for KK.no.   Foto: Tore Skaar
ARI OM KVINNER: Ari Behn (44) skriver om kvinner i en ny spalte for KK.no. Foto: Tore Skaar Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dere kommer til meg om natten. Vi sees på dagtid. Jeg er her for dere, dag og natt. Kvinner i alle aldre. Jeg kjenner dere, ut og inn. Vet alt som er verdt å vite om dere. Døgnet rundt lytter jeg til hva dere forteller meg. Hver dag forsøker jeg å gjøre livet deres mest mulig behagelig og innholdsrikt. Hvordan det lar seg gjøre?

Jeg er hundre prosent tilstede i ethvert møte med dere. Jeg snakker aldri om meg selv. Jeg lar dere få lov til å gi rom for alt hva dere føler og tenker. Det er ingen baktanker fra min side. Jeg er oppriktig interessert. Hvis ikke ville dere ha merket det straks, og latt være å betro dere til meg.

Om jeg misbruker denne tilliten? Tvert imot. Jeg er hundre prosent lojal. Og har ingen baktanker. Men ingenting av dette er sant. Det er aller mest en stor overdrivelse. Jeg vet naturligvis ingenting om dere kvinner. Det som er sant, er at jeg har vokst opp sammen med dere. Tett, i en symbiotisk kontakt som begynte i fosterlivet og fortsatte inn i voksenlivet. Omgitt av kvinner i alle aldre, til enhver tid og på ethvert sted hvor jeg har oppholdt meg. Dette er nemlig ingen overdrivelse. Kvinner graviterer mot meg. Jeg ser dere. Jeg forholder meg først og fremst til dere kvinner. Tettere enn med gutter, menn og fedre. Hvorfor er det sånn? Hva er det som gjør at jeg mer snakker med kvinner i en middag enn med menn?

Tja, det er heller ikke helt sant. Jeg går på hjortejakt med kamerater, jeg løper foran okser i Spania sammen med andre dumdristige karer – jada, det hender – og er på alle måter en blant gutta når det trengs.

Men først og fremst er jeg opptatt av dere. Jeg kan kvinner. 

Om du kaster opp? Om du synes dette nettopp var alt annet enn liv og lære? Jeg snakker jo først og fremst om meg selv. Ikke om deg som kvinne. Jeg ser deg ikke. Jeg lytter ikke. Jeg kommer med bombastiske uttalelser. Enda en gang. Og i full offentlighet. OK. Da må vi ta det fra begynnelsen.

Brystet. Magen. Huden. Jeg ligger tett inntil deg. Du er min mor. Senere er det deg. Min første kjæreste. Jeg er nær deg. Du er nær meg. Vi holder hender. Vi kysser hverandre. Vi faller inn i hverandres blikk. Vi omfavner hverandre. Nekter å gi slipp. Jeg kan aldri gi slipp på deg. Du er min aller fineste venn. Du er min kjæreste. Du er alt jeg har drømt om. Du er mor til mine barn. Du er det aller mest dyrebare jeg vet. Jeg forsøker å holde fast. Jeg gir ikke slipp. Jeg er nødt til å gi slipp. Før vi med ett er fri. Løst fra hverandre. Mysteriet går ikke opp. Jeg tror jeg kjenner deg. Du tror du kjenner meg. Livet raser omkring oss. Livet raser i oss begge. Det er ingenting å holde fast i. Det er å ha tillit til hva som skjer. Ha tillit hverandre. Til at livet lever i oss. 

Stilen og kodene. Det sosiokulturelle spillet mellom kjønnene. Overflaten i lyset fra hvor du står, helt øverst på balkongen eller på dansegulvet, utestedenes blikkfang. Jeg er ikke en del av dette. Jeg vandrer i mellomrommene. Jeg snakker til dere fra stillheten i møtene våre. I draget fra døråpningene eller i passeringen mellom bordene. Jeg er spent på hvordan dere tenker. Jeg venter på øyeblikket da dere åpner opp for hva jeg altså velger å kalle mysteriet. Det er vågalt og det er i beste fall også dyrekjøpt lærdom. Jeg vinner eller taper ingenting på dette. Du vinner eller taper heller ingenting. Jeg lar deg være slik du er. Jeg ønsker ikke annet enn å se deg. Du lar meg aldri være slik jeg er. Du vil ha en annen og forbedret utgave. Dette siste er en spøk. En sånn stereotyp vi alle er blitt ferdige med.

Kvinner og menn ønsker det samme. Kjærlighet. Kall det ikke sex. I alle fall ikke på første date.

Kvinner jeg beundrer? Jeg liker ikke overdreven sminke eller outrerte fakter. Jeg liker balansen mellom femininitet og maskulinitet. Styrke og tydelighet. En linje som er følbar og uredd, myk og tøff på samme tid. Det er det samme hos menn. Rihanna har denne balansen. Et norsk ikon som Sissel Kyrkjebøe, også. La gå, det er selvsikkerheten i disse utlegningene som både frastøter og tiltrekker deg. Vi må våge å erte hverandre. Jeg er en heterofil og følsom fyr. Det har jeg blitt tatt hardt for, mange ganger. Neida, jeg hverken vinner eller taper noe på dette. Jeg bare er, og det holder i massevis. Akkurat slik jeg krever det samme av deg. I et åpent og fritt rom som betyr utveksling og dialog. Hva jeg prøver å sammenfatte i min kommende føljetong om dere kvinner? Det er ikke lite. Det er i grunn det viktigste av alt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer