Zlatan

Lei av å forklare Zlatan-bilde på telefonen

- Er det fordi at jeg er dame, at grunnen til at jeg liker Zlatan må være utseendet hans?

ZLATAN: Ikke bare er Zlatan Ibrahimović talentfull på banen, men han er også en stor inspirasjon når det kommer til å takle motgang i livet, mener KKs journalist Malini Gaare Bjørnstad. FOTO: Skjermdump // KK
ZLATAN: Ikke bare er Zlatan Ibrahimović talentfull på banen, men han er også en stor inspirasjon når det kommer til å takle motgang i livet, mener KKs journalist Malini Gaare Bjørnstad. FOTO: Skjermdump // KK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kinofilmen «Jeg er Zlatan», om Sveriges store sønn Zlatan Ibrahimović (40), skulle egentlig hatt premiere høsten 2021, men på grunn av pandemien har den først premiere denne sommeren.

Og det er en etterlengtet film som endelig slippes for publikum, både for fansen, men også for de som har lurt på hva det er som har gjort at han har klart å snu motgang og frustrasjon, til fremgang og suksess.

ZLATAN ANNO 2001: 19 år gammel spilte Zlatan for Malmö mot Djurgården på Stockholms Stadion. Nå over 20 år senere er han fremdeles aktiv proff-fotballspiller, og spiller i dag for italienske AC Milan. FOTO: Jessica Gow / NTB
ZLATAN ANNO 2001: 19 år gammel spilte Zlatan for Malmö mot Djurgården på Stockholms Stadion. Nå over 20 år senere er han fremdeles aktiv proff-fotballspiller, og spiller i dag for italienske AC Milan. FOTO: Jessica Gow / NTB Vis mer

For å forstå vinnerskallen Zlatan - mannen med den enorme selvtilliten - er man nødt til å forstå barndommen hans; og det er nettopp dette filmen «Jeg er Zlatan» tar for seg.

Lei av utseendefokus

Selv har jeg alltid hatt en tiltrekningskraft mot Zlatan - og mange tror at jeg har bakgrunnsbilde av fotballspilleren på mobiltelefonen og PC-skjermen min fordi jeg synes at han er kjekk.

Jeg skal ikke legge skjul på at han er fin å se på, men hver gang jeg får høre at jeg være fan av Zlatan fordi han er staut og kjekk kjenner jeg det bruse innvendig. Er det fordi at jeg er dame, at grunnen til at jeg liker Zlatan må være utseendet hans?

Nei, jeg er fan av Zlatan nettopp fordi at han har klart det kunststykket å bruke motgang og tøffe erfaringer i oppveksten, til sin fordel.

TALENTFULL: Den svenske fotballspilleren Zlatan Ibrahimović er uten tvil en av verdens absolutt beste fotballspillere - men veien dit har vært tøff og krevende. Dette bildet ble tatt i 2014. FOTO: REUTERS / Gonzalo Fuentes / NTB
TALENTFULL: Den svenske fotballspilleren Zlatan Ibrahimović er uten tvil en av verdens absolutt beste fotballspillere - men veien dit har vært tøff og krevende. Dette bildet ble tatt i 2014. FOTO: REUTERS / Gonzalo Fuentes / NTB Vis mer

Man kan enten legge seg ned og gi opp av motgang, eller man kan omfavne det, bearbeide det og bli sterkere - et fåtall av oss blir verdens beste fotballspillere, men vi blir garantert en bedre versjon av oss selv om vi klarer å finne kraft i motgang.

Som Zlatans far sier i filmen:

- Det skal du bruke som bensin.

Tøff oppvekst

Som sønn av bosniske Sefik Ibrahimović og kroatiske Jurka Gravić, som begge emigrerte til Sverige på slutten av 70-tallet og fikk Zlatan i Malmø i 1981, ble han født inn i en tilværelse preget av uroligheter og trange kår.

Foreldrene gikk fra hverandre da Zlatan var liten, og han har vært ærlig om omsorgssvikt av både mor og far. Faren var sterkt preget av borgerkrigen i Jugoslavia som pågikk på 90-tallet, og brukte mer tid foran TV-en med ølboksen i hånda, enn på tribunen for å se den unge sønnen spille kamp.

UNGE ZLATAN: Det er stjerneskuddet Dominic Andersson Bajraktati (15) som portretterer unge Zlatan. FOTO: Nordisk Film Distribusjon
UNGE ZLATAN: Det er stjerneskuddet Dominic Andersson Bajraktati (15) som portretterer unge Zlatan. FOTO: Nordisk Film Distribusjon Vis mer

Moren på sin side jobbet dag og natt som renholder, for å forsørge Zlatan og søsknene. Hun var ikke fremmed for å gi barna ørefik dersom de ikke lystret.

Urolighetene i de to hjemmene fikk utslag på skolen, og Zlatan ble raskt sett på som et problembarn. Han hadde vanskeligheter med å konsentrere seg og utviklet en obsternasig holdning både overfor medelever og lærere.

Det var kun på fotballbanen at unge Zlatan følte trygghet og stabilitet, og det ble raskt konstatert at gutten hadde talent. Allerede som seksåring, da han fikk sitt første par fotballsko, ble det lagt merke til at gutten fra Rosengård hadde en venstrefot ulik alle andres.

Et innvandrerbarns kamp om tilværelsen

I 1989, da han var åtte år, begynte han fotballkarrieren i Malmö ball- og idrettsforening, og avanserte raskt til FBK Balkan - et lag som hovedsakelig besto av innvandrere og barn av innvandrere fra det daværende Jugoslavia.

HOLDER KOKEN: Zlatan Ibrahimović har for lengst bikket 40 år, men forlenget nylig kontrakten med italienske AC Milan for ett år. Her fra da han og lagkameratene innkasserte trofeen i den italienske A-ligaen i mai i år. FOTO: NTB
HOLDER KOKEN: Zlatan Ibrahimović har for lengst bikket 40 år, men forlenget nylig kontrakten med italienske AC Milan for ett år. Her fra da han og lagkameratene innkasserte trofeen i den italienske A-ligaen i mai i år. FOTO: NTB Vis mer

Men Zlatans urolige oppførsel og trang til å markere seg mot både medelever, trenere og lagspillere, skulle stikke kjepper i hjulene for ham.

Zlatan ble stadig oftere plassert på benken som et resultat av sin aggressive holdning. Det skulle gå mange år, og mye blod, svette og tårer, før svensken klarte å gjøre motgang til medgang - og vise verden at jo, det finnes bare én Zlatan.

Fiksjonfilmen «Jeg er Zlatan» er en ærlig og nedstrippet skildring av et innvandrerbarns kamp om tilværelsen (eminent spilt av Dominic Andersson Bajraktati).

Historien om Zlatan Ibrahimović kunne raskt ha vært historien om en småkriminell butikk- og sykkeltyv avansert til hardcore kjeltring, men nettopp fordi at gutten fra Rosengård tok tak i seg selv og klarte å bruke motgang som bensin, kan han med rette utvise enorm selvtillit på banen.

Og derfor har jeg en smilende Zlatan som bakgrunnsbilde på mobiltelefonen; for hver eneste dag blir jeg minnet på at det ikke handler om hva du støter på i livet, enten det tøffe livssituasjoner eller folk som ikke har troa på deg, som avgjør hvordan livet ditt blir - det er hvordan du velger å angripe det.

«Jeg er Zlatan» har norgespremiere 29. juli 2022.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer