PROBLEMER I PARFORHOLDET: KKs livscoach Christine gir oss kloke råd om hvordan vi får det enda bedre med oss selv og våre nærmeste. Foto: All Over Press Norway
PROBLEMER I PARFORHOLDET: KKs livscoach Christine gir oss kloke råd om hvordan vi får det enda bedre med oss selv og våre nærmeste. Foto: All Over Press Norway Vis mer

Forandring

«Lise» følte seg fanget i et dødt ekteskap - likevel valgte hun å bli

Hun kjente ingen kjærlighet for mannen sin og ville ha hjelp til å komme seg ut av ekteskapet.

Publisert

Når folk kommer til meg for å bli coachet, er det ofte fordi de ønsker en eller annen form for forandring i livet sitt. Noen ønsker å gå ned i vekt, andre ønsker å bli gode på å snakke i forsamlinger, enkelte vil bytte jobb, og noen ønsker kanskje å få hjelp med å få bedre selvfølelse. Selv om ønskene, behovene og menneskene er utrolig forskjellige, er det en ting som går igjen hos de alle: et ønske om en forandring.  

LES OGSÅ: Er det mulig å forandre personlighetstrekk du ikke er fornøyd med?

For en tid tilbake coachet jeg en mann. La oss kalle ham Lars. Han kom til meg og hadde et intenst ønske om å bytte jobb. Han hadde vært med på å bygge opp et firma, og det betydde mye for ham. Firmaet var som et kjærlighetsbarn, fortalte han. Men, det siste året hadde han følt seg fanget. Han følte at det var på tide med forandring. Jeg merket umiddelbart på ham at dette var noe han hadde tenkt på en stund. Han snakket som om han allerede var i en annen jobb, og kunne nesten ikke vente med å kaste seg ut i søkeprosessen. En stund snakket vi om at dette var en prosess som kunne ta litt tid, og at han kanskje ville få en del avslag på søknadene. I tillegg kunne han risikere lengre reisevei til jobben og lavere lønn. Dette var han helt innforstått med, og han sa at dette slett ikke tok motet fra ham. Han gledet seg faktisk til selve søkeprosessen og den jobben det innebar. Han praktisk talt spant ut av kontoret mitt, klar for å sette i gang. Han var villig til å gjøre jobben som lå foran ham.

LES OGSÅ: 5 tegn på at det er på tide å bytte jobb 

- Jeg møter både løsninger og unnskyldninger hele tiden

En annen kunde jeg hadde, la oss kalle henne Lise, følte seg fanget i et dødt ekteskap. Hun fortalte at hun hadde følt det i mange år nå, og det hadde begynt å tære på livskvaliteten hennes. Lise følte ingen kjærlighet for mannen sin og ville ha hjelp til å komme seg ut av ekteskapet.

Jeg spurte om hva som holdt henne igjen, og hun svarte: «Du vet, barna måtte bli store først.» Hun fortalte at nå var barna voksne og hadde sitt eget liv. (Pssst: Hemmeligheten bak et langt ekteskap!) Under timen kom Lise fram til at hun ville vente til over sommeren, slik at hun hadde noen å dra på ferie med. Da Lise kom tilbake over sommeren, fant hun stadig nye grunner til å bli i ekteskapet. Hun var usikker på om hun klarte seg økonomisk, hun måtte vente til etter mannens femtiårslag, og hun visste ikke hvordan hun skulle få sagt det til barna. Men, hun fortsatte å insistere på at hun var dypt ulykkelig i ekteskapet sitt.  

LES OGSÅ: Er det for vanskelig å gjøre det slutt?

Sitatet «Hvis du virkelig vil noe, finner du en løsning. Hvis ikke, finner du en unnskyldning» av Jim Rohn er et av sitatene som passer best inn i jobben min som mental trener. Jeg møter begge sider hele tiden.  

De to eksemplene over har én fellesnevner: Både Lars og Lise ønsker en forandring. Forskjellen er at Lars finner løsninger, og Lise finner unnskyldninger. Er det da slik at Lars har mer lyst til å skifte jobb enn Lise har til å avslutte ekteskapet? Det kan det være, men som coach erfarer jeg at ofte er det selve jobben, altså selve prosessen, som kan virke uoverkommelig. Det er ofte denne som stopper oss.  

Forandring tvinger oss nemlig til å gjøre ting vi ikke alltid er komfortable med

Forandring krever en stor dose motivasjon. Forandring tvinger oss nemlig til å gjøre ting vi ikke alltid er komfortable med. Er du ikke villig til å gå igjennom denne prosessen, som kan oppleves ubehagelig, så vil du heller ikke få det du ønsker der framme. Slutt å finne unnskyldninger, de finnes det uansett tusenvis av. Jobb heller med å finne løsninger. Da vil du få det du vil, selv om det kreves at du må jobbe litt for det.

LES OGSÅ: Flytte på gård: - Jeg har tatt noen djerve valg

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer