Bamsegutt:

Liv Anne er kvinnen bak «Bamsegutt»-spleisen

- Den spleisen kom opp på rent adrenalin

BAMSEGUTT: Mye har skjedd etter at Liv Anne Aanestad Vold så NRK-dokumentaren om "Bamsegutt", og oppretta en spleis for å samle inn penger til hovedpersonen i serien. Foto: Privat
BAMSEGUTT: Mye har skjedd etter at Liv Anne Aanestad Vold så NRK-dokumentaren om "Bamsegutt", og oppretta en spleis for å samle inn penger til hovedpersonen i serien. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har stormet rundt NRK-dokumentaren «Ingen elsker Bamsegutt» de siste dagene. Dokumentaren, som er laget av NRK-profilen Tore Strømøy, fortalte historien om Jan Egil Granfoss (61) - som etter en bekymringsmelding fra barnevernet, skal ha blitt anbefalt å flykte til Filippinene, der han nå bor med kone og sønn, uten mulighet til å dra tilbake til Norge.

Dokumentaren viste den lille manns kamp mot systemet. Den første av de fire episodene ble sett av nærmere 600.000 og skapte et voldsomt engasjement. En spleis ble opprettet, «Hjelp bamsegutt med familie hjem»! - den samlet på kort tid inn over 4 millioner kroner.

På omtrent like kort tid kom det fram at Granfoss hadde fått en betinga dom for sedelighetsforbrytelser mot seks barn i 1991.

Hjemme på Vigrestad på Jæren satt Liv Anne Aanestad Vold som hadde starta spleisen.

- Hva tenkte du da du fikk høre om sedelighetsdommen?

- Å … uff … jeg tenkte kan dette virkelig stemme? Jeg ble lei meg da det kom ut.

Ble både trist og provosert

Mor, bestemor, kone, pedagog og engasjert - det er ordene Liv Anne bruker når KK ber henne om å fortelle litt om seg selv.

- Hva var det som fikk deg til å opprette spleisen?

- Jeg ble veldig trist av Bamsegutts historie og oppvekst - av hvordan han hadde blitt behandla. Så gikk det over til at jeg ble veldig provosert over måten han ble møtt på av systemet, og også måten Tore Strømøy ble møtt på - hvordan han måtte jobbe og kave på for å få noen i tale og som kunne ta ansvar for denne elendigheten. Det provoserte meg voldsomt.

Liv Anne fortsetter engasjert.

- At vi har politikere som ikke har forstått at de er valgt av folket for folket - at vi ikke fikk se politikere brette opp ermene for en nordmann som sitter stranda og ressurssvak i utlandet ... at de gjemmer seg inne på et kontor og lukker dørene og ikke kommer fram og tar en prat ... Hvis det ikke finnes en paragraf som kan ivareta sånne som Bamsegutt, så må den lages.

Tenker det er sju ofre

Etter at Liv Anne hadde sett serien, var veien meget kort fra engasjement til handling.

- Det var 1, 2, 3 bang ferdig. Jeg er veldig impulsiv. Den spleisen kom opp på rent adrenalin.

Liv Anne ler og forteller om hvordan hun normalt rett som det er må ringe ungene for hjelp med tekniske løsninger som å opprette en Spleis, men ikke denne gangen. Og pengene, de rant inn.

- Jeg snakka med Tore Strømøy ... han beskrev det følge spleisen som å stå å fylle drivstoff på bilen.

- Hva tenker du om de seks ofrene som ble utsatt for overgrep?

- Jeg tenker de har det vondt og det er trist - så klarer jeg å ha to tanker i hodet på en gang, og tenker det er sju ofre i denne saken. Bamsegutt har blitt holdt nede med overgrep og voldtekt hele oppveksten - så kan man bare tenke seg til hva han har lært og ikke lært om grenser for egen og andres kropp. Men det er selvsagt aldri greit med overgrep, understreker hun.

Pengene tilbake

Etter at sedelighetsdommen ble kjent, har det blitt rettet massiv kritikk både mot Tore Strømøy og NRK for at de utelot sedelighetsdommen i dokumentaren.

Nylig besluttet NRK å stoppe dokumentaren, som nå ikke lenger er tilgjengelig hos statskanalen. Det har blitt kjent at både NRK`s etikkredaktør og kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen var kjent med dommen før dokumentaren ble sendt.

Nyheten om dommen gjorde også at spleisen ble satt på vent en periode - nå har de over 16.000 giverne fått muligheten til å få tilbake pengene.

- Mange har ønsket pengene tilbake - hva tenker du om det?

- Det tenker jeg er helt greit, det må folk få kjenne på selv. Men jeg håper vi har nok penger igjen på Spleisen så de kommer seg hjem igjen, sier Liv Anne.

Tirsdag kveld består spleisen fortsatt av 3 901 530 kroner.

Den viktigste debatten forsvant

Liv Anne hadde håpet det kom en ny og oppdatert versjon av dokumentaren, som inkluderte sedelighetsdommen og de etiske dilemmaene rundt dette.

- Da får vi sannheten. Jeg er et veldig ærlig menneske, sier hun.

Det som nå provoserer henne, er at den viktige debatten som burde ha blitt reist i kjølvannet av dokumentaren, ble borte.

- Det som har skjedd i ettertid har opprørt meg nesten like mye som selve serien. Jeg opplevde at serien hadde et sterkt ønske om å reise en debatt om hvordan systemet møter ressurssvake - nå forsvant den viktige debatten vi skulle ha hatt.

- Vi må tørre å stå i den debatten om vi skal få til en endring. Om vi ikke får politikerne inn i debatten får vi ingen endring. De må komme fram og vise ryggrad.

- Vi har godt av å se disse historiene. Vi sitter trygt i sofaen hjemme de fleste av oss. Vi har godt av å bli berørte. Vi MÅ bli berørte!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet