Grille

Lukten av grill

Lukten av kullet og kjøttet pirret i neseborene, og skapte en forventning om noe mye mer enn middag!

GRILLE: Lukta av grillen når helt ned til hengekøya på hytta! Livet leker! FOTO: Privat
GRILLE: Lukta av grillen når helt ned til hengekøya på hytta! Livet leker! FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Ingenting sier SOMMER mer enn lukten av grillkull! I hvert fall ikke for meg! Helt fra jeg var ganske liten har den første grillmiddagen vært det som markerte det offisielle startskuddet på sommeren!

Barndommens grillmiddager bestod av salte sommerkoteletter, grillpølser med lompe og mammas hjemmelagde potetsalat, som var verdens aller beste. Vi samlet oss i andakt rundt kullgrillen, som pappa nærmest med kirurgisk presisjon hadde fyrt opp og gjort klar. Det måtte nemlig akkurat passe mye tennvæske til, og kullet måtte ligge og forvelle i tennvæsken akkurat passe lenge hvis maten ikke skulle ta fyr. Ingenting kunne overlates til tilfeldighetene. Det kritiske øyeblikket var da den tente fyrstikken skulle kastes opp i grillen og flammene slo i været! Da var det viktig å holde god avstand, ellers kunne du ende opp med svartsvidde bryn eller det som verre var. Vi lærte tidlig å ha respekt for den grillen.

Svidde pølser og store forventninger

Men pappa feilet aldri og snart lå kullet ulmende og glovarmt i bunnen av grillen, og nærmest freste etter de bleke kotelettene på fatet, som i løpet av minutter skulle forvandles til kulinariske smaksbomber med sprøstekte kanter.

Lukten av kullet og kjøttet pirret i neseborene, og skapte en forventning om noe mye mer enn middag! Ferie, saltvann, sene og kvelder og ditto sene morgener, sommerforelskelser, kløe på ferske myggstikk, bikiniskille og solbrune legger – alt lå innbakt i den forlokkende eimen av svidde grillpølser.

SMAKEN AV GRILL: Ingenting slår kjøtt fra grillen. FOTO: NTB Scanpix
SMAKEN AV GRILL: Ingenting slår kjøtt fra grillen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Vi satt på vaklevorne campingstoler i grelt blomstermønster med grillen som en slags gullkalv i midten, og røyken klarte på en eller annen måte bestandig å finne veien midt i ansiktet på oss, uansett hvor vi satt eller hvilken retning vinden kom fra. Tårene rant og det ene hosteanfallet avløste det andre, uten at det på noen måte la noen demper på den gode stemningen. Pølsene var bestandig best når de var så hardt grillet at de nærmest fikk et svidd skall utenpå, og den dag i dag er det fremdeles slik jeg foretrekker dem.

Sommerkotelettene var så salte at de stakk i ganen, men herlighet så gode de var! Mamma lagde store mugger med en blanding av saft og brus og isbiter, og vi fikk drikke så mange glass vi bare ville! Livet var på sitt aller, aller beste rundt den grillen.

Siden den gangen har både selve grillen og menyen endret seg noe. Vi har vært innom både gassgrill og el-grill, riktignok med den konklusjonen at ingenting slår kull, og grillpølsene og sommerkotelettene har fått selskap av en noe utvidet meny bestående av for eksempel hel entrecôte, sjøkreps, halloumi og bratwürst. Vi har til og med gått til innkjøp av en rund pizzastein til grillen på hytta, hvor vi kan lage de beste pizzaene du kan tenke deg, med skinke, pepperoni, ananas og urter fra skråningen utenfor hytta.

Men følelsen av forventning er nøyaktig den samme! Det blir ikke ordentlig sommer før vi har grillet! Og min favoritt? Det er fremdeles svidde grillpølser i lompe!

God grillsesong!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer