Kjetil Østli

- Lykken er sykt relativ

KKs spaltist Kjetil Østli ser tilbake på året 2016 og har laget 14 huskeregler fra året som gikk.

SPALTIST: Kjetil Østli er en travel firebarnsfar - han har listet opp huskeregler fra 2016 som vi burde ta med oss i året som kommer. Foto: All Over Press
SPALTIST: Kjetil Østli er en travel firebarnsfar - han har listet opp huskeregler fra 2016 som vi burde ta med oss i året som kommer. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne spalten påbegynnes den dagen Donald Trump (70) vant valget i USA. Det er ingen grunn til at jeg skal gi dere lesere råd om noe som helst. For jeg tippet ikke Trump. Tippet heller ikke «Brexit». Jeg fikk sjokk da våre to langrennsstjerner ble tatt i astma- og dopingsaken. Jeg tipper aldri rett. Men det gjør, som vi nå vet, heller ikke ekspertene. Så la oss feilbarlige få si noe likevel. From all of us to all of you: 

Her er 14 huskeregler fra året som gikk

1. «Grab them by their pussy»

I alle år har jeg trodd at man måtte prate morsomt og smart til jenter, etter hvert damer, for å få draget. Jeg pratet og pratet og pratet, mens damene døde som fluer rundt meg, om bøker, filosofer jeg så vidt forsto og scener fra tv-serier og filmer jeg likte. Har til og med testet ut noe jeg leste som 13–14-åring:
«Kvinners hjerter vinnes ved enten å komplimentere deres frisyrer eller deres valg av skotøy, gjerne begge deler». Alt var feil, volum 11. For hva lærte vi i dag? Millioner av damer stemte Trump til president. Heretter vil jeg derfor gjøre som ham, og «grab them by their pussy» mens jeg smiler bredt til dem med snus i kjeften. Gleder meg til å føle på suksessen.

LES OGSÅ: Råd på livets (ferie)vei

2. Norge er faktisk verdens elite

Homo sapiens er alene på toppen av jordklodens næringskjede, vi styrer over hav, luft, is, jord, dyr. Og på toppen av homo sapiens’ næringskjede troner «den vestlige verden». Og på toppen der troner nordmenn. Så bra går det her at mange føler mer lykke ved å gi bort/kaste/rydde vekk ting enn å anskaffe dem (jamfør alle rydde- og kastebøkene på markedet.) Får du lyst til å sutre, husk at du klager fra verdens flotteste slott. PS! Tror du meg ikke, les Elizabeth Kolberts «Den sjette utryddelsen» og Hararis «Sapiens».

3. «Always be moving»

Har sluttet å sette meg. Jeg beveger meg konstant, rydder, vasker, alltid på vei et sted, særlig hjemme. Det er fordi A) at barna ikke for ofte skal få has på meg hjemme, for jeg har skjemt dem bort, de forventer mye av meg, derfor er det lettere å bevege seg fort enn plutselig å bli veldig streng. B) for hvis man setter seg, kjenner man på søvnmangelen og livets tyngde, og da begynner man å klage, det har jeg gjort før, og det orker jeg ikke igjen. Og C) da holder man seg relativt slank selv om man spiser for mye chips. 

4. Skjerp matvanene. Nå.

58 prosent av dyrelivet er utradert siden 1970, ifølge WWFs gedigne Living Planet Report. 

– Vi er på vei inn i en masseutryddelse, sa WWFs generalsekretær Nina Jensen. 

Forskerne bak rapporten har overvåket utviklingen i drøyt 14 000 bestander av 3700 ulike arter. Fra 1970 til 2012 gikk bestandene ned med 58 prosent. Verdens dyreliv er mer enn halvert på litt over 40 år. Dyr fiskes opp, spises opp, dør, nøkkelarter desimeres, arter mister habitat til oss, klimaendringer osv. Kan du kutte kjøtt og fisk 2–3–4 dager i uka, tror du? Tenk hvis du klarer det! Forsøk grønnsaker, erter, linser, bønner m.m.? Jeg tror du overlever.

LES OGSÅ: Ikke vent med å å barn!

5. Vi er for snille med barna

Barn, barn, barn. Vi diller med barna. I mangel på noe å tro på, gjør vi barna til vår religion. Det må få en slutt. Fortell dem om oppveksten til våre besteforeldre. Fortell at oldefar rodde sju timer for å komme til landhandelen i Svolvær for å kjøpe en dåse snus, og på roturen hjem omkom han gurglende i storm. Selv om det ikke er sant, fortell dem om fortidens nordmenn. Si nei til smarttelefoner, krev boklesing og utetid. Si nei til UGGs og Canadian Goose. Krev mer. De vil takke oss om 20 år. 

LES OGSÅ: Det kan virke som om dagens foreldre har mistet tålmodigheten når det kommer til sine elskelige turbo-barn

6. Ting går stort sett bra

Det har skjedd mye mig siste året. Orker ikke gå i detaljer, for djevelen er i dem. Men en kveld, mens sju personer (oss seks og min mor på besøk) hadde omgangssyke samtidig, slo det meg: Også dette går bra. Vi danderer noen bøtter her og der, i morgen er det ny dag. Det blir bedre. Bekymringer tar for mye av vår hjernekapasitet. Unødvendig, for det går nesten alltid bra.

7. Vi er ikke født med fly på beina

Hør folkens, vi har ikke vinger, face it. Ferier krever ikke fly, tro meg, det er sant. Nordmenn elsker naturen og blir lei seg når vi ødelegger den. Samtidig presterte vi 19,9 millioner internasjonale flyreiser i 2015. Det er så mye CO₂-utslipp, så mye opp-
varming, så mye ødeleggelse at du blir satt ut. 

Google «karbonkalkulator», og se hvor mye du varmer opp kloden for å kose deg en helg i Barcelona eller en uke i Thailand. 19,9 millioner utenlandsreiser på ett år, altså. Det er psykopatoppførsel. Vi kan ha et års shoppestopp, kjøttstopp, resirkulere og reise kollektivt – og blåse alt vi sparte inn på en helg i New York. Og så kaller vi folk som shopper på Svinesund «harry».

LES OGSÅ: Dette er de mest googlede spørsmålene fra 2016

8. At dikt faktisk kan redde dagen

Hva gjør man når man hver natt, absolutt hver natt, må stå opp til baby eller en fireåring? Og så måtte begynne dagen kl. 05? Legger seg på verandaen for å dø? Skyter ut vinduet med luftgevær for å få ut frustrasjon? Onanerer? Vasker badet? Nei, man bærer baby på armen og leser dikt. Skryt til KKs Ellen Wisløff som gjennom Ren Poesi på Instagram har spredd så mye bra jeg kan lese på natta: «Hvem sa at dagene våre skulle være gratis. At de skulle snurre rundt på lykkehjulet i hjertet vårt og hver kveld stoppe på gevinst?»

LES OGSÅ: Kvinner, dette går ikke uten dere!

9. Vi skaper selv uroen 

Banalt og uoriginalt. Men i år har det sunket inn: Vi skaper selv nesten all uro: Andre får til så mye gøy. Andre har så spennende jobber. Andre par kliner på fest. Andres unger er så gode på ski. Andre leser så mye bøker. Andre drar til så fine steder på ferie. Andre har sol på ferie. Mens vi? Vi er elendige, vi. 

Moralistforslag: Logg av sosiale medier noen dager. Uroen kommer jo når vi sammenligner oss, som var vi barn, med andre – de uroer seg jo også, men det glemmer jo vi.  

10. Å gå er luksus

Har aldri før oppdaget hvor usannsynlig stort det er å gå. Når jeg går, kommer jeg på gode hevnsvar til venner som har terget meg, kommer på hvordan jeg skal svare kona neste gang hun blir «Fru Rektor Overformynder» og på snedig vis påtvinger meg hennes syn på hvordan livet mitt bør leves. Når man går, kommer man på hva som var lol i den filmen vi så på Interrail i 1994. Hjernen elsker oss nemlig når vi går. Jeg oppdaget det på en tur fra Skullerud til Enebakk på en krysning gjennom Østmarka. Siden da har jeg gått. Det tar litt tid, men det er en luksus.

LES OGSÅ: Derfor bør du gå minst tre timer i uken

11. Lykken er sykt relativ

Et vennepar der begge er syke, og må gjøre mindre tantriske ting og andre sprelskheter enn før, er fortsatt ikke døde av lede og kjedsomhet. De bare tilpasser seg en ny baseline. Og ny moro. Sånn er det. Da jeg var i New York for femte gang i en alder av 25, kjedet byen meg litt. Nå får jeg en verdig ereksjon av å ta Bergensbanen. Lykken er sykt relativ, om du bare våger å tenke nytt.

12. Du dør ikke av søvnmangel

Du blir bare trøtt. Kanskje litt forkjøla etter hvert. Men du dør ikke.

LES OGSÅ: Derfor blir du sulten av å sove for lite

13. Du har mer å gå på

Gud, jeg er sliten! Er så trøtt om dagen! Orker ikke! Vil bare synke ned i sofaen og slappe av med litt Netflix. Slik legitimerer vi, vi som er på toppen av verden, at vi ikke orker å gjøre så mye. Scott, Amundsen eller Nansen skrev et sted: Når du tror du har gitt alt, har du 70 prosent mer å gi. Det har jeg ikke trodd før dette året med fire unger. Det er lov å være sliten, men vi må slutte å hylle slitenheten og tafattheten. Det er perverst som vi omfavner hurtigmaten, ferdigmat, enkelhet, slitenhet, feire deg selv, elsk deg selv, ta vare på deg selv, unn deg ditt og unn deg datt – fordi du fortjener det. Svært få fortjener det! Vi blir ikke bra folk av å tenke sånn, vi blir bortskjemte og latterlige. Et vennepar med flere barn og tunge jobber skal for eksempel bli besøkshjem for en liten gutt. Det er ikke så voldsomt mye innsats. Men de gjør det. De høyner standarden. 

14. Tell de gode timene, ikke dagene og ukene

Før, når folk spurte «hvordan går det?», svarte jeg ut fra et helhetsperspektiv på en uke, kanskje en vinter. Fire unger har lært oss å stykke opp tiden og verdsette smuler. Får kona og jeg en bra time, kaller vi det magi. 

Forrige søndag brukte vi hele to timer på en svær middag. Da den var servert, begynte to av ungene fysisk å slåss, og han på fire sa manisk «faen, din faens, faens faen». Det var ti grusomme minutter. Men da vi sendte barna inn på rommene sine, ble det en flott voksenhalvtime med mat. Det er den vi sparer på.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer