Julebord:

Må betale 400 kroner for maten på julebordet

Og drikken kommer i tillegg for sykepleier Anne Sophie Kalvatn. Er det rettferdig?

JULEBORD: Anne Sophie Kalvatn er nytdannet sykepleier. Når jobben nå skal ha julebord, må hun selv betale de 400 kronene det koster for maten - i tillegg til drikke. Foto: Privat. S
JULEBORD: Anne Sophie Kalvatn er nytdannet sykepleier. Når jobben nå skal ha julebord, må hun selv betale de 400 kronene det koster for maten - i tillegg til drikke. Foto: Privat. S Vis mer
Publisert

Julen nærmer seg, og som alltid snakker vi varmt om fellesskap, anerkjennelse og takknemlighet.

Jeg må lufte en liten tanke om julebordsesongen.

Jeg er sykepleier, og må selv betale for julebordet med jobben min. Dette gjelder ikke bare meg, men veldig mange som jobber i helsevesenet i Norge.

Slik starter en kronikk som nylig ble publisert på VG, skrevet av sykepleier Anne Sophie Kalvatn (23).

- Det handler ikke bare om julebord - det handler om å få en følelse av å bli satt pris på. Det etterlyses stadig flere folk til å jobbe i helsevesenet …

- Jeg mener at gjennom et gratis gode, for eksempel et julebord, kan dette føre til at ansatte føler seg mer satt pris på og verdsatt. I tillegg til dette kan det gjøre at arbeidsmiljøet forbedres, og at ansatte holder seg lengre i jobben. Et gratis julebord kan derfor være en investering. Julebord bør være gratis for alle, sier Kalvatn til KK.

Overveldende respons

Kalvatn er nyutdannet sykepleier og jobber i hjemmetjenesten. Hun er overveldet over responsen hun har fått på kronikken.

- Det har vært over all forventning, den engasjerte overraskende mange. Det er mange positive kommentarer men også noen negative.

- Hva sier de negative stemmene?

- De sier jeg ikke kan forvente at noe er gratis. Men det er flest positive tilbakemeldinger - mange sier jeg er modig.

- I den offentlige helsesektoren vil regningen for gratis julebord gå til skattebetalerne - hva tenker du om det?

- Jeg er fullt klar over at det i såfall blir skattebetalerne som som står med regningen, men denne debatten handler om så mye mer enn kostnaden til julebordet. Dette handler om å skape samhold og glede blant ansatte, som igjen kan være en investering for fremtiden, fastholder Kalvatn.

Mangel på anerkjennelse

I kronikken minner Kalvatn om at julen er en tid fylt med lange vakter for mange i helsevesenet - hverken hjemmetjenesten, sykehus eller sykehjem kan stoppe opp selv om det er jul.

For de fleste er det vanlig å måtte jobbe både julaften og på andre helligdager - når de fleste andre yrkesgrupper har fri.

Det krevende turnusarbeidet er noe alle som begynner å jobbe i helsevesenet vet om - og er noe de fleste likevel gjør med glede for å kunne gi helsehjelp uansett hvilken dag det er, mener Kalvatn videre.

Men mens mange bedrifter viser sin takknemlighet overfor ansatte i form av for eksempel å arrangere et julebord, skjer dette for de færreste i helsesektoren.

Denne mangelen på anerkjennelse og støtte for arbeidet som blir gjort er en urettferdig realitet som treffer hardt, skriver Kalvatn i kronikken.

Angrer ikke

For julebordet må hun betale 400 kroner fra egen lomme for maten, i tillegg må hun også koste drikke selv.

At mange nå sliter økonomisk, er også en god grunn til at også helsevesenet bør få gratis julebord, mener hun.

Uavhengig av om hun må betale for eget julebord eller ikke, har hun ikke angret på at hun valgte å bli sykepleier.

- Jeg valgte yrket fordi jeg har lyst på en jobb som betyr noe. Jeg liker å ta vare på andre og gjøre en forskjell. Jeg trives godt, og er glad for at jeg valgte å bli det. Det er mye stress og mye å gjøre - men jeg trives.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet