Pensjon

- Mange kvinner har så dårlig pensjon at de ikke har mulighet til å gå av når de har fylt 62 år

Viktig beskjed til deg som vil nyte pensjonstiden når du blir gammel.

EKSPERTEN: Maria Setsaas er forbrukerøkonom og ansvarlig for sosiale medier i ‎Danske Bank.
EKSPERTEN: Maria Setsaas er forbrukerøkonom og ansvarlig for sosiale medier i ‎Danske Bank. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når jeg snakker med kvinner om pensjon møtes jeg enten med et gjesp eller likegyldighet. Stort sett alle jeg prater med aner ikke hva de har av pensjonsopptjening, og de er usikker på hvilken inntekt de vil få som pensjonist.  

En av mange fordeler med å være kvinne er at vi lever lenger enn våre menn. Det som er «drawbacket» er at vi må spare mer! For når vi lever lenger vil en større del av vår livsinntekt komme som pensjon. Derfor er det også et paradoks at mennene har bedre pensjonsordninger og er flinkere til selv å spare til pensjon.

Mennene er også flinkere enn oss til å spare!

Det er mange grunner til at kvinner er pensjonstapere. Inntekt er kanskje den viktigste. Jo mer du tjener jo mer blir satt av til pensjon. Menn tjener generelt mer enn kvinner, og får derfor også høyere pensjon. Men mennene er også flinkere enn oss til å spare!

Et annet viktig poeng er at vi kvinner mister verdifulle pensjonspoeng når vi blir  hjemme med barna når de er små. Mange er helt ute av arbeidslivet de første barneårene, for deretter å returnere tilbake til arbeidslivet i redusert stilling.  Konsekvensen av dette er at du ikke får maksimal opptjening i Folketrygden og tjenestepensjon. 

Jeg treffer ofte kvinner som er slitne etter et langt og tungt arbeidsliv. Disse kvinnene skulle gjerne gått av med pensjon ved fylte 62 år, men de får sjokk når de oppdager at det ikke er mulig ettersom minstenivået, garantipensjon, ikke er oppfylt før de selv er 67 år.

Dette skyldes at de har jobbet for mye deltid og vært ute av arbeidslivet en lengre periode.

Hva bør så kvinner gjøre?

  • Skaff en oversikt over din pensjon: Ved innlogging hos NAV finner du en oversikt over antall opptjeningsår og størrelse på egen pensjon.
  • Spar så det monner! Mange blir overrasket over høyt månedlig beløp du egentlig må spare for å opprettholde din livsstil når du blir pensjonist. Og desto senere du starter med sparing til pensjon, desto mer må du spare hver måned. 
  • Hvor kan utgifter reduseres? Ta en gjennomgang av eget forbruk for å se om du kan redusere daglige utgifter. 
  • Spar riktigere! Med dagens lave rentenivå på innskudd, kan det være lurt å spare langsiktig i aksje eller kombinasjonsfond. Historisk sett har dette vist at du får bedre avkastning enn penger stående i banken.
  • Gjør avtale med mannen din. Hvis du er hjemme med barna mens han jobber bør det settes av ekstra penger til din pensjon. Og det bør den arbeidende far betale. 
     

www.minpensjon.no gir informasjon rundt ord og begrep innenfor pensjon. 

Les Maria Setsaas' forrige spalte her!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer