Eli Kari Gjengedal:

Når poden plutseleg får ny karriere som festløve, er det ikkje så greitt for mor

Det er ofte på ungane sine ein ser at tida går, seier mange. Eg er heilt einig.

ELI KARI GJENGEDAL: Livet er ingen dans på roser med partyløver i rosebuskene, skriver KK-spaltist Eli Kari Gjengedal. Foto: Astrid Waller

ELI KARI GJENGEDAL: Livet er ingen dans på roser med partyløver i rosebuskene, skriver KK-spaltist Eli Kari Gjengedal. Foto: Astrid Waller

Vis mer
Publisert

Plutseleg er den vesle poden blitt ein slamp som ragar over hovudet på oss. Men ikkje berre det, det er slutt på dei fredelege laurdagskveldane under sofapleddet med katten i midten og popkornskåla i fanget, medan ein ser på ­familieunderhaldninga på tv.

Det er slutt på eventyrstunda på sengekanten og felles tannpuss på badet. Det er til og med slutt på fast middagsbordsete og heiarop frå sidelinja på fotballbana i helgane. (Det siste var kanskje like greitt, i alle fall klokka ni ein søndag morgon der ein står i liten kuling og med regnbyger midt i fleisen)

Etter kvart blir det slutt på ferieturar med ungane også. Eg skjønnar jo godt at det er kjekkare å dra til Agia Napa med gjengen enn å drikke sangria med far og mor på tavernaen i Madrid. Men når den skjønne tulla med ballerina­skjørtet og poden med den lyseblå kapsen på sykkelen plutseleg får nye ­karrierar som festløver, så er det ikkje så greitt for mor og far.

Ikkje til å kimse av

Det er ein stor overgang skal eg seie dykk. Ein trudde at bekymringane var store då dei var små. Dei bekymringane er null og niks og ­berre blåbær i forhold til bekymringane ein får når dei er blitt store.

Alle dei farane som lurer på party, er ikkje til å kimse av. Ikkje berre kan ein bli utsett for vald eller for mykje og farlege rusmidlar, men alle misforståingar som kan skje i berusa tilstand. Det er eit hav å ta av. Det er så viktig å ta den alvorspraten med dei unge. Den som handlar om dei små tegna på kva som er greitt og ikkje greitt. Spesielt for gutane.

Eg hugsar då eg vart mor til min einborne son (som no har fått ny karriere som don juan og festløve) og ei barndomsvenninna, som også er gutemamma, sa dette: «Eli Kari, den viktigaste jobben vi gjer som gute­mamma, er å lære dei å behandle damene med ­respekt.» Og det har ho heilt rett i.

Partyløvemamma

Eg er no i mitt nye tilvære som party­løvemamma kjempeopptatt av dette. Og det er kanskje no eg skjønar kor utruleg viktig innhaldet i det veninna mi sa den gongen, er.

Når eg høyrer kva som skjer på festane til dei unge, blir eg aldeles skremt. Eg auser ut så godt eg kan med erfaring og gode råd. Ikkje berre til min ­eigen, men også vener som stikk innom huset. Det er så viktig at vi har lært dei unge gode og rette verdiar når dei skal hive seg ut i dei mellommenneskelege relasjonane der ute i verda.

Å gå på ein smell fordi ein ikkje visste betre, er for meg heilt forkasteleg. Det er viktig å møte dei unge med interesse og forståing, men også med realistiske forventningar til at dei har forstått alvoret. Eg har erfart at hvis en skal kome innunder huda på dei, er det viktig å lytte når dei først åpnar opp og fortel om korleis dei har det. Mas har ingen virkning. Men du og du, det er ikkje ein lett balansegang mellom den frykta masekjerringa og den greie mammaen som spelar litt på lag.

Eg unngår å prøve å væra kul som berre pesten. For hvis du prøver for hardt å være den kule mora, blir du sendt rett ned i ein stillhet som er verre enn isolat. Nei, livet er ingen dans på roser med partyløver i rosebuskene. God helg!

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer