Brunsnegle

«Navnet er Arion Vulgaris. Nei, jeg snakker ikke om hunken i en latinsk såpeopera. Men om Arion brunsnegle»

Ølfelle, gift, salt og drukning - metodene er mange og brutale. Journalist Hege har innsett at å bli kvitt «Arion» går i sneglefart.

BRUNSNEGLE: Journalist Hege Lovstad Toverud sliter med å bli kvitt brunsneglene i hagen sin. FOTO: Astrid Waller
BRUNSNEGLE: Journalist Hege Lovstad Toverud sliter med å bli kvitt brunsneglene i hagen sin. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

De sklir om natten. Når duggen faller og kveldskosen skal til å senke seg i de tusen hager. Da kommer de, som en saktegående beltevogn av brunt slim. Eter seg gjennom deilige hager, hvor roser en gang sto i flor. Tar livsgnisten fra tidligere hageentusiaster, og fortrenger dem opp på balkongen, med føttene opptrukket i avsky.

Skulderputer. Limahl-hår. 80-tallet satte sine spor. Men det er en ting du ikke husker fra 80-tallet. Brunsnegler. Frem til rundt 1988 var det ikke en eneste brunsnegle i Norge. Ikke en eneste. Men sakte men sikkert var han her. Arion Vulgaris. Nei, jeg snakker ikke om hunken i en latinsk såpeopera. Men om Arion brunsnegle. Svartelistet og uønsket, og vulgær så det holdt. Og ikke tok han et nei for et nei heller.

Mens Norge åpnet seg for verden, åpnet Arion rognposen sin i de tusen blomsterbed. Sånn sett har vi oss selv å takke. For hver tujaplante vi har satt i jorden mot naboens nysgjerrige blikk, har vi vært med på å gi Arion fritt leide.

Innføring av fremmede, skadelige arter er forbudt. Regulert av naturmangfoldloven. Alle som har prøvd å ta med seg en rabiesfrådende mårhund gjennom tollen vet det. Men brunsneglen, den slapp gjennom, gitt. Tok oss på Schengen. Gjemte seg i plantejord og la ut på reisen. Arion kom fra Frankrike, men der tørke og varme holder ham i sjakk i Syden, kom han til frodige forhold her nord. Og er det noe snegler liker, så er det fukt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer