Pollenallergi:

Nei, jeg er ikke rørt. Jeg har bare pollenallergi

Det renner, og det klør. Jeg snufser, og jeg nyser. Noe mer usexy enn pollenallergi skal du lete lenge etter.

VÅRENS SLAPPESTE EVENTYR: Bjørkepollenspredningen er i gang for fullt, og vi allergikere trekker innendørs og ber om regnvær. FOTO: Astrid Waller
VÅRENS SLAPPESTE EVENTYR: Bjørkepollenspredningen er i gang for fullt, og vi allergikere trekker innendørs og ber om regnvær. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var forrige mandag det skjedde. Klokka 09.10 på morgenen for å være nøyaktig. Ikke at krigen i Syria endelig fikk en fredelig avslutning. Ikke at den som sendte den famøse meldingen til Liv Signe Navarsete sto fram og sa: «Det va mæ. Æ bare toilla». Ikke at det norske herrelandslaget i fotball omsider vant en kamp som faktisk betyr noe. Nei da, det som skjedde, var at jeg nøs seks ganger etter hverandre med få sekunders mellomrom. Hvert nys gjennomført med en hodebevegelse som antakelig minnet mest om en hakkespett. Men her var det ikke fliser som føyk, bare snørr som ble skutt ut i det åpne kontorlandskapet.

Jeg kikket ut av vinduet, konstaterte at det var litt sol og ganske fint vær. Så at kalenderen viste 30. april. Registrerte den velkjente kløingen i nesen. «Er vi i gang da?» tenkte jeg, klikket inn på pollenvarslingen.no, og fikk det bekreftet. «Middels spredning» sto det. Bjørkepollensesongen var i gang på Østlandet og Sørlandet. Og jeg visste hva som ventet: tre uker med røde, hovne og kløende øyne, tett nese og redusert piff-faktor. Men også tre uker der jeg hele tiden har en unnskyldning hvis jeg ikke skulle levere på en av livets mange arenaer. «Nei, du skjønner, jeg er så trøtt og slapp. Pollenallergi, vet du. Tror jeg må hvile litt …»

LES OGSÅ: Er det pollenallergi eller bare en forkjølelse

Du er ikke alene

En drøy uke senere er det selvfølgelig bare blitt verre, slik det alltid blir når trærne får ordentlig fart på reproduksjonen. Etter flere dager med sol og god varme ble skalaens fryktede toppunkt nådd denne uken: «ekstrem spredning». Som erfaren pollenallergiker vet jeg selvfølgelig hva som gjelder da. Ta medisinene – som du helst skulle ha begynt å ta i god tid før pollenspredningen startet – og hold deg for guds skyld innendørs hvis du kan.

Men det fine tross alt med å ha disse plagene er at du i hvert fall ikke er alene. Nærmere en million nordmenn har pollenallergi, ifølge Norges astma- og allergiforbund. Og siden vi i skrivende stund er 5 295 619 innbyggere i dette landet, ifølge Statistisk sentralbyrå, så er det altså om lag 1 av 5, eller 20 prosent om du vil. Det er mange det. Mange vi kan dele våre plager – og klager – med.

Selv har jeg bygd opp atskillig erfaring på området. Jeg fikk påvist diagnosen «allergisk mot or, hassel, bjørk – og hest» etter at jeg flyttet til Oslo for 17 år siden. Det var først da jeg for alvor ble konfrontert med denne landsdelens store hengebjørker og disse trærnes ufattelige mengder pollen. Tidligere i livet var det for det meste fjellbjørk kroppen min var blitt utsatt for – både i Folldal, der jeg vokste opp, og i Bodø, der jeg senere bodde – og møtet med hengebjørka ble brutalt.

LES OGSÅ: Så tidlig kan barnet utvikle pollenallergi

Våknet med øynene klistret igjen

Den første våren i Oslo våknet jeg med øynene klistret igjen. De var røde og hovne, og jeg så ut som om jeg var i konstant sorg. Som om jeg hadde grått sammenhengende i en uke. Og det klødde, det klødde noe så grønnjævlig at jeg nesten måtte binde hendene mine på ryggen for å holde dem borte fra øynene. Jeg leste alt av råd og tips jeg kom over.

Jeg har brukt allergipiller, øyedråper, nesespray. I noen år forseglet jeg leiligheten med pollennetting foran alle ventiler og foran soveromsvinduet. Jeg har tidvis støvsugd veeeldig mye (til glede for andre i hjemmet). Jeg har dusjet hver kveld før jeg skal legge meg, for å unngå å dra pollen med i senga, og sist, men ikke minst: Jeg har vært mye innendørs, spesielt når vårdagene har vært som finest.

Skulle du være ny i allergigjengen, er det mange råd å få. Det første er selvfølgelig å oppsøke legen din, for å få testet deg og for å få finne medisinene som fungerer for deg.

Og hvis du, etter å ha snakket med legen og lest tipsene fra Astma- og allergiforbundet, føler at du fortsatt trenger mer rettledning, kan jeg anbefale fjellvettreglene. Minst fem av dem fungerer forbausende bra når det kommer til pollen også. Bare se:

  • «Tilpass turen etter evne og forhold» – Det er så sant som det er sagt. Er du alvorlig plaget av bjørkepollen, så legg for all del ikke ut på langtur i naturen nå.
  • «Ta hensyn til værvarsel» – Blir det sol varme, og kanskje vind attpåtil, vet du at det blir heftig mye pollen i lufta. Hold deg hjemme.
  • «Ta med nødvendig utstyr for å hjelpe deg selv» – Solbriller skåner øynene. En caps gir mindre pollen i håret. Og nesespray og øyedråper minsker plagene.
  • «Ta trygge veivalg» – Innendørs kjøpesentre kan trygt anbefales. Selv tilbringer jeg gjerne en lørdag på kafeen på Linderudsenteret med kaffe, napoleonskake og aviser.
  • «Vend i tide, det er ingen skam å snu» – Det passer i alle livets sammenhenger – også pollenfaglig. Har du dristet deg ut døra og kjenner det begynne å klø i nese og øyne, så er det bare å snu. Det er mye bra å se på tv også.

LES OGSÅ: Tar du kortisonsprøyte for å overleve pollensesongen

Det blir mer og mer bjørk

Til slutt har jeg en dårlig og en god nyhet. Den dårlige er at det blir stadig flere bjørketrær i Norge. Ifølge statistikk fra landsskogtakseringen, som Norges astma- og allergiforbund omtaler på sine nettsider naaf.no, blir det bare mer og mer bjørk i dette landet. Mens det i 1984 var 59 millioner kubikkmeter bjørkeskog, var det i 2007 118 millioner kubikkmeter. Og økningen fortsetter. Nå er det visstnok mer enn fire milliarder bjørketrær i Norge. Det er mange det.

Den gode nyheten, som strengt tatt ikke er en nyhet, er at mange vokser det av seg. For pollenallergi er vanligst i aldersgruppen 5–40 år. Selv er jeg blitt 47 år, og synes jeg er blitt mye bedre de siste årene. Jeg innbiller meg at jeg snart er kvitt det – bank i bordet.

Og du: Nå er det bare en uke til det verste er over – i hvert fall på Østlandet. Da begynner livet igjen.

LES OGSÅ: Pollenallergi? Slik overlever du tiden framover

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer