Benedicte Wessel-Holst er redaktør i HENNE og kommentator på kk.no. Foto: All Over Press Norway
Benedicte Wessel-Holst er redaktør i HENNE og kommentator på kk.no. Foto: All Over Press NorwayVis mer

Linkedin

Nettverksproblemer

Nei, Linkedin. Jeg er ikke den neste lederen for Farlig Avfall avdeling Vestfold.

«Make the most of your professional life» er slagordet til det nettbaserte karrierenettverket Linkedin. Jeg er med. Det er 400 millioner andre også. Og stadig vekk får jeg hyggelige eposter med forslag til hva jeg kan gjøre med livet mitt. «Ruter AS, Plan- og bygningsetaten og Lindorff er på jakt etter kandidater som deg!» kan jeg lese i e-posten spesiallaget til meg.

At jeg stort sett har jobbet i mediebransjen med såkalte dameblader hele mitt voksne liv, ser ikke ut til å påvirke hva Linkedin mener jeg kan egne meg til.

Nå kan det jo kanskje tenkes at Plan- og bygningsetaten faktisk er interessert i en kandidat som kan forholdsvis mye om mote, skjønnhet, og redaksjonsliv. At de blåser i at jeg er en som ikke kan spesielt mye om kart, arealplanlegging og byggetillatelser, men heller lengter etter en kvinne med spisskompetanse på hvilke farger og mønstre som gjelder i høst, hvordan man bruker metalliske stoffer uten å se ut som en robot, og som kan legge perfekt sotete øyne på under fem minutter. (Det ville definitivt vært en overraskende og forfriskende ansettelse, sett utenfra. Og det står jo at kvinner oppfordres til å søke.)

Skulle jeg imidlertid ikke komme gjennom nåløyet i Plan- og bygg kan jeg kanskje egne meg som leder for forretningsområdet Farlig Avfall, utlyst av et selskap i vekst i Vestfold. At jeg må flytte til Råde får jeg ta opp med samboer på et senere tidspunkt. Eller bør jeg heller legge inn støtet på stillingen som Senior Financial Manager i Statkraft? Jeg er åpen for alt! Det viktigste nå er at verdens viktigste CV-generator og møteplass for kompetente mennesker fra hele verden, har relevante forslag for min karriere. 400 millioner registrerte brukere fra over 200 land kan ikke ta feil. Eller?


     - Hvis du syns du får irrelevante jobbtips, kan du bare skylde på deg selv.

Da har du ikke lagt ut tilstrekkelig informasjon, sa en av mine mest kompetente, næringslivsbaserte og strenge venninner da jeg klagde på telefon over at framtiden min så ut til å ligge et uvisst sted mellom avfallshåndtering og forsikring.  
 
- Du er på en måte på feil utested, til feil tid og med helt feil klær. Og ja, da blir det også helt feil fyr som kommer bort, forklarte hun videre, med en bildebruk hun følte var på mitt nivå. Hun fortsatte:

- Husk at Linkedin er det viktiste sosiale mediet – hvis du virkelig skal prioritere ett sted å jobbe med profilen din – så er det der!

Jobbe med profilen? Alle «jobber» jo med profilen i disse dager! Bare se på bildet mitt – jeg har brukt alle filtre som finnes! Jeg var i ferd med å miste miste tålmodigheten. Alle jobbforslagene som jeg ikke var kvalifisert til, alle oppdateringene om hva andre folk i nettverket hadde tilegnet seg av nye ferdigheter, alle forespørslene fra folk jeg ikke hadde en anelse om hvem var – det tæret på psyken!

- Jeg orker ikke mer jeg! Verden har sluttet å skille mellom å framstå og å være. Og det er fader meg nesten kronikkmateriale i seg selv, men det mantraet «vis meg dine digitale profiler og jeg skal si deg hvem du er» er så bullshit! 

- Alle vet jo at sjefen sjekker deg ut på Facebook – så hva finner hun i så fall der i 90 prosent av tilfellene? Jo et barnebursdagsfeirende, sydenferierende snorke-menneske som deler videoer av folk som står opp mot mobbing.

Og hvis du tror du skjønner hvem vedkommende er utfra det, så få du deg et lite sjokk når du ser på Instagram-profilen hennes. For der ser det ut som hun ikke gjør noe annet enn å hyle drinker, trene, og henge med venninner i fine klær. Dette vet jeg – for jeg er den dama! Men på Snapchat derimot, der kan det være gøy.
 
- Hva er poenget ditt, egentlig?

- Poenget er vel at av alle sosiale medier har sin egen personlighet. Og Linkedin har foreløpig like mye personlighet som et kaffe latte-farget personalrom fra 2002. Dessuten er det innsalgspråket av meg selv, som jeg bruker i jobbsøknader noe av det flaueste og mest private jeg vet om, og når det plutselig er gjeldene sjargong, får jeg helt hetta. 


Du blant annet - framstår jo som en Tårnfrid på speed på din egen profil!

Jeg klarte ikke dy meg. Men ble møtt av et livstrett sukk i andre enden.

- Dette er en VELDIG lite framoverlent holdning fra en som faktisk jobber i mediebransjen. Flaut, vil jeg si. Men du må rett og slett bare ta grep. Sett av førstkommende søndag - jeg kan hjelpe deg. 

Hun virket ivrig nå. Mulig hun så for seg at jeg hadde noen ferdigheter som kunne brukes i det hun anså som det «virkelige» arbeidslivet. Så kom hun på noe:

- Men du! Viktigst av alt: Du må ikke FINNE PÅ å si til noen at du ikke fikser Linkedin. Det vil ødelegge karrieren din fullstendig. Alle ansettelser - all networking foregår der nå, så jeg vil bare si fra før du buser ut med noe dumt. Man vet jo aldri helt med deg.


LES OGSÅ: Pene folk som sier at utseende ikke betyr noe og velstående folk som sier at penger ikke gjør deg lykkelig.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: