Vibeke Skofterud:

- Noen møter glemmer man aldri. Mitt møte med Vibeke Skofterud ble et av dem

Den tidligere idrettsstjernen ble 38 år.

VIBEKE SKOFTERUD: I januar 2016 møtte KK-journalist Malini Gaare Bjørnstad den tidligere langrennsstjerne Vibeke Skofterud på et spinningevent i regi av SATS. Det var tidligere proffsyklist Thor Hushovd som ledet timen. Snowboarder Andreas Ygre Wiig til venstre. FOTO: KK
VIBEKE SKOFTERUD: I januar 2016 møtte KK-journalist Malini Gaare Bjørnstad den tidligere langrennsstjerne Vibeke Skofterud på et spinningevent i regi av SATS. Det var tidligere proffsyklist Thor Hushovd som ledet timen. Snowboarder Andreas Ygre Wiig til venstre. FOTO: KK Vis mer
Publisert

Som journalist møter man mange mennesker. Mange av dem har man av ulike årsaker glemt allerede noen dager etter møtet. Men noen brenner seg fast og forblir en del av deg - både som journalist og som person.

Mitt møte med Vibeke Skofterud ble et av dem.

Jeg har alltid vært opptatt av idrett og sport, men aldri vært en av dem som har havnet på toppen i noen som helst gren - mye fordi jeg ikke har den prototypiske smidige, smale, slanke kroppen som man antar at enhver på toppen har. Det har ofte vært ekstremt deprimerende å håndtere, men på veien har mennesker som Vibeke Skofterud inspirert meg og motivert meg - og gitt meg troen på at jeg er god nok som jeg er.

Jeg har latt meg fascinere og imponere av Skofterud i skisporet, og har alltid likt den «anti-flink pike»-holdningen hun hadde på landslaget. Hun var aldri redd for å si hva hun mente, og hun hadde tilsynelatende en vilje og en selvtillit av stål.

Denne stålviljen tok henne veldig langt, og hun kunne skilte med flere velfortjente medaljer.

Men Skofterud kjente også medaljens bakside, og var åpen om det.

Sensommeren 2015 valgte hun å legge proffskiene på hylla, og i et innlegg på bloggen sin, med tittelen Hva er det perfekte? åpnet hun opp om presset hun hadde levd under:

«Jeg har levd et liv der alt har dreid seg om meg selv, til enhver tid har jeg hele tiden vært fokusert på hva som gjør meg til en bedre idrettsutøver. Hva kan jeg gjøre for å gå et par sekunder fortere, bli noen kilo lettere, få mer muskler, øke treningsdosene fra 1000 timer i året til 1100 timer i året? Det har vært ALTOPPSLUKENDE. Og sånn må det trolig være også hvis man skal bli verdens beste i noe… Men det er altså ikke nødvendig å ødelegge seg selv på veien. Men fy søren så lett det kan være å gå i fella. Jeg har kastet bort minst fem år av livet mitt på å fordømme meg selv. Være for streng. Hate kroppen min og etter hvert slutte å menge meg med andre. Jeg glemte helt å sette pris på hva jeg klarte å utrette. Glemte å gi meg klapp på skuldra. Glemte å være stolt av prestasjonene mine. Glemta å si til meg selv at «faen, i dag var jeg rå». For jeg var det. Mange ganger. Faktisk èn av de beste. I VERDEN. I stedet lot jeg meg bli påvirket av alt rundt meg. Sammenlignet meg med andre. Slanket meg i håp om å bli lykkeligere, gladere. Jeg gikk til og med til konsultasjon for å undersøke muligheten for å få smalere midje. (...) Jeg mistet noen av mine beste år. Gjør det jeg ikke klarte: Stopp opp, klapp deg selv på skuldra og minn deg selv på hvorfor du gjør det du gjør».

Da jeg leste teksten hennes fikk jeg gåsehud over hele kroppen.

Jeg hadde trengt en sånn som deg da jeg vokste opp, Vibeke.

Det er så viktig å ikke glemme at man faktisk er god nok som man er - og til tross for at man ikke på utsiden nødvendigvis ser ut som en typisk toppidrettsutøver kan man søren meg få til det man vil og nå langt - ja, hele veien til toppen - enten det er på idrettsbanen, på skolen eller i jobbsammenheng.

MASKIN: Vibeke Skofterud var en allsidig og sterk idrettsutøver. Da hun la opp som langrennsløper i 2015 beholdt hun en fot innenfor skimiljøet hun var en del av, og i vinter var hun kommentator under Vinter-OL i Pyeongchang i Sør-Korea Dette bildet er tatt på Kvitfjell i 2013. FOTO: Kristoffer Øverli Andersen / NTB scanpix
MASKIN: Vibeke Skofterud var en allsidig og sterk idrettsutøver. Da hun la opp som langrennsløper i 2015 beholdt hun en fot innenfor skimiljøet hun var en del av, og i vinter var hun kommentator under Vinter-OL i Pyeongchang i Sør-Korea Dette bildet er tatt på Kvitfjell i 2013. FOTO: Kristoffer Øverli Andersen / NTB scanpix Vis mer

- Det blir nesten for dumt å skrive setningen hvordan Vibeke klarte seg mot «de store gutta»

I januar 2016 var jeg så heldig å få delta på et event i regi av SATS, der tidligere proffsyklist Thor Hushovd skulle piske en del kjendiser, idrettsutøvere og vanlige folk i spinningsalen på Bislett.

En av de som deltok var Vibeke Skofterud, og hun var hyggelig nok til å ta seg tid til å slå av en prat med KK i forkant av timen. Hun fortalte at hun digget en utfordring, og gledet seg til å konkurrere mot flere av Mesternes Mester-kollegene.

Den vinteren hadde hun nemlig vært å se i det populære NRK-programmet, sammen med med blant andre Hushovd og daværende SATS-sjef Bjørn Maaseide.

På dette tidspunktet hadde jeg ikke fått med meg noen episoder av programmet, men bestemte meg for å se de siste episodene for å sjekke hvordan Vibeke klarte seg mot «de store gutta» - og som forventet viste hun at hun hadde en utrolig styrke, en vilje av stål og ikke minst et brennende konkurranseinstinkt.

Det blir nesten for dumt å skrive setningen hvordan Vibeke klarte seg mot «de store gutta» - spørsmålet var vel heller hvordan «de store gutta» klarte seg mot Vibeke Skofterud. Vibeke havnet på en imponerende tredjeplass bak jibber Andreas Håtveit og den tidligere proffsyklisten Thor Hushovd.

Vinteren samme år hadde jeg på nytt gleden av å intervjue Vibeke. Da var hun aktuell som kommentator under Vinter-OL i Pyeongchang i Sør-Korea. Jeg spurte henne om hun syntes det var rart å være en del av OL - uten langrennsski på beina. Men det avviste hun.

- Jeg har ikke savnet det én dag. Jeg var som sagt ferdig da jeg var ferdig, og det kan jeg si med hånden på hjertet; jeg har ikke savnet noen ting. Ikke når jeg har sett de på skjermen en gang. Jeg vet hva de legger ned av arbeid, og gleder meg heller på deres vegne for jeg vet hva det har kostet, og hva det koster å trene så mange timer i løpet av et år. Så da jeg ga meg var det deilig å kunne lene seg tilbake, og heller nyte at de andre yter så godt, forklarte hun.

HYLLET AV KONGEN: Vibeke Skofterud fikk gratulasjoner av kong Harald på kongetribunen etter seier på stafetten. Her med Therese Johaug og Kristin Størmer Steira. Marit Bjørgen var også en del av stafettlaget som stakk av med seieren under stafetten i Ski-VM i Holmenkollen i 2011. FOTO: Lise Åserud / Scanpix
HYLLET AV KONGEN: Vibeke Skofterud fikk gratulasjoner av kong Harald på kongetribunen etter seier på stafetten. Her med Therese Johaug og Kristin Størmer Steira. Marit Bjørgen var også en del av stafettlaget som stakk av med seieren under stafetten i Ski-VM i Holmenkollen i 2011. FOTO: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

Jeg spurte også, kanskje litt på vegne av ungdom der ute som trenger å få inspirasjon av en som har gjort suksess, men samtidig følt press, hvilke tips og råd hun kunne gi dagens unge som drømmer om å lykkes med idretten.

«Beholde leken i alt alvoret», var Vibekes mantra.

- Man må vite at det er hardt arbeid som fører frem, men det er samtidig utrolig viktig å beholde leken i alt alvoret. Det blir nok alvor når man blir eldre, så det å klare å være i fysisk aktivitet og allsidig tror jeg er en suksessfaktor for å beholde gleden lengst mulig.

Søndag formiddag, 29. juli 2018, lå jeg på et skjær badet i strålende sol ved Tjøme. Så nærme sommeridyllen som du kan få det. Og det er nettopp i sånne settinger man blir minnet på hvor skjørt livet er. Denne idylliske sommersøndagen var det bare et pushvarsel som skulle til.

Vi har ikke bare mistet en suksessrik og kompetent idrettutøver, men vi har også mistet en av våre viktigste inspirasjonskilder. Jeg lover at jeg som journalist - og som medmenneske - skal forsøke å spre budskapet ditt videre, Vibeke.

BLE 38 ÅR: Vibeke Skofterud omkom i en vannscooterulykke ved øya St. Helena i Arendal natt til søndag 29. juli 2018. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB
BLE 38 ÅR: Vibeke Skofterud omkom i en vannscooterulykke ved øya St. Helena i Arendal natt til søndag 29. juli 2018. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer