NYTTÅR: - Vi må ikke skamme oss over å skeie ut. Vi må ikke skamme oss over å slippe stålkontrollen og bare nyte, skriver Ingeborg Heldal. FOTO: Astrid Waller
NYTTÅR: - Vi må ikke skamme oss over å skeie ut. Vi må ikke skamme oss over å slippe stålkontrollen og bare nyte, skriver Ingeborg Heldal. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Nyttår:

Nytt år, nye utskeielser

Kan dere ikke love meg at jeg ikke er alene om å skeie litt ut i blant. I hvert fall på lørdager.

Nei, i kveld skal vi jammen skeie skikkelig ut. Det var ikke så rent sjelden disse ordene ble ytret i det Heldalske hjem i oppveksten min på Brøttum. Det kunne bety en stor pose paprikapotetgull og en iskald liter med cola, rykende ferske hveteboller og varm kakao, hjemmebakt loff med tårn av pålegg, sjokoladekake med kokosdryss eller oste­smørbrød med lag på lag med smeltet ost og store glass med iskald sjokolademelk.

Lillesøsteren min mener lyden av hennes oppvekst er teskjeen min som klirrer mot glasset i det jeg rører ivrig i sjokolademelken min.

Åh, herregud som jeg elsket å skeie ut! Disse barndomsdeilige utskeielsene har vært med på å forme hele min personlighet. Jeg er blitt en «utskeier». Jeg elsker å fråtse. Jeg vil slikke saus av fingrene, kjenne den iskalde colaen boble på tunga, blande melkesjokolade og potetgull inne i munnen, helle smeltet ost på ALT ...

Og etter hvert som jeg ble eldre: Drikke champagne i bøttevis, slurpe drinker med frukt og skum på toppen, spise fet burger med pommes frites på vei hjem fra byen (altfor sent selvfølgelig) – og velte meg i bakrus dagen derpå – og virkelig kjenne at jeg lever.

Ikke hver dag, selvfølgelig! Da forsvinner jo hele magien. Også hjemme hos oss består hverdagene mest av havregrøt, kyllingfileter, brokkolibuketter og knekkebrød. Men herregud som vi kan skeie ut!

Men av og til lurer jeg litt på om vi muligens er sørgelig alene? I hvert fall hvis jeg skal tolke det jeg leser på Facebook, ser på tv eller det som er avbildet på folks Instagram-profiler. Er det ingen som skeier ut lenger? Eller, jeg tror muligens folk mener de skeier ut, men det er da vitterlig ikke å skeie ut å spise en halv makron hvert skuddår? Eller å feire helgen med 2 cl knusktørr hvitvin og tre blåbær. Alt jeg ser av matbilder er low carb, no carb, no fat, go green, go greener, superfood, superduperfood – alt dyttes inn i maskiner og kommer ut som megasunt pulver eller enda sunnere juice.

Og ikke kom og fortell meg at et hvetegress-shot handler om nytelse. Jeg har heller aldri sett noen slikke restene av algepulver av fingrene mens de stønner lavt av pur glede.

Det handler selvsagt ikke om at folk ikke skal få være sunne, aktive eller opptatt av kosthold. Det handler om at vi ikke må skamme oss over å skeie ut. Vi må ikke skamme oss over å slippe stålkontrollen og bare nyte!

Jeg er helt med på å starte året med trening og sunne hverdagsmiddager. Men kan dere ikke love meg at jeg ikke er helt alene om å skeie ut litt innimellom? I hvert fall på lørdager?

Godt nytt år!

LES OGSÅ: «Hvordan skal årets Oslo-jul kunne konkurrere med pappas skigard, nek med lubben dompap og Brøttum skolekor?»

Sjekk KKs store årshoroskop!