HUNDER I SKISPORET: KK-journalist Malini Gaare Bjørnstad har ingenting til overs for hunder som løper fritt i skisporet. Dette er et illustrasjonsfoto. FOTO: NTB Scanpix
HUNDER I SKISPORET: KK-journalist Malini Gaare Bjørnstad har ingenting til overs for hunder som løper fritt i skisporet. Dette er et illustrasjonsfoto. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Hunder i skisporet:

- Også de små «veskehundene» blir raskt en trussel i skisporet, der de vimser omkring i sine søte, fargerike potesokker

Hunder som løper fritt i skisporet er ingen god ting, mener KK-journalist Malini.

Publisert

Skisesongen er godt i gang, og det er lite (eller ingenting, spør du meg) som slår det å suse ned bakkene på langrennsski i nypreparete løyper (takk, Skiforeningen!). Følelsen av å sveve på pudderaktig nysnø, mens det vakre vinterlandskapet flyr forbi, er ubeskrivelig.

Men de siste gangene har denne idyllen blitt ødelagt av «menneskets beste venn» - hunden.

La meg bare poengtere: jeg har ingenting imot at hunder får lov til å løpe rundt i naturen. Jeg skjønner at også de setter pris på å nyte naturens skjønnhet, og befrielsen det er av å suse ned bakkene og innover i marka - men hold bikkja di unna skisporet, vær så snill!

Jeg må ærlig innrømme at jeg faktisk blir ganske redd - ja, egentlig så kjenner jeg vel på livredd-følelsen - når det kommer en kraftkar av en hund spurtende, i hva som for meg virker som er 100 km/t - i mitt skispor!

Det er ikke få ganger jeg har tenkt: «shit, den hunden her kommer jeg til å drepe!» (enten fordi jeg kjører på den, spidder den med skistaven eller faller over den og moser den) fordi jeg har null kontroll over situasjonen.

UTEN BÅND: Det er ikke båndtvang i marka, men likevel burde det være en gyllen regel som tilsa at man har hunden sin i (kort) bånd når den er med på skitur. FOTO: NTB Scanpix
UTEN BÅND: Det er ikke båndtvang i marka, men likevel burde det være en gyllen regel som tilsa at man har hunden sin i (kort) bånd når den er med på skitur. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Flere ganger har jeg opplevd at hunden har kommet bjeffende mot meg, som om den har sett en trussel den er nødt til å kvitte seg med. Og jeg kan jo til en viss grad forstå det, der jeg kommer susende med mine 173 centimeter på strømpelesten.

Men så oppfører de seg jo på samme måte overfor de små barna som er i skisporet. Flere ganger har jeg sett panikken spre seg i barnas ansikter, når hundene har kommet løpende rett mot dem. Og alt skjer jo så fort, så hverken foreldre eller hundeeiere har mulighet til å avverge situasjonen. Håper bare det ikke dreper barnas skiglede...

LES OGSÅ: Derfor er langrenn er gunstig for hele kroppen: - Det kan forebygge sykdom og legge til rette for god helse når vi blir eldre

- Selv i bånd kan hunden din virke skremmende for oss som ikke kjenner den fra før

Det er selvfølgelig ikke bare de gigantiske hundene som er skremmende i skisporet. Også de små «veskehundene» blir raskt en trussel i skisporet, der de vimser omkring i sine søte, fargerike potesokker. Igjen, jeg har NULL kontroll over situasjonen - og det tror jeg hunden din også tenker.

Så, jeg har en bønn til deg som absolutt må ha med deg hunden din på skitur - enten den er stor eller liten - hold bikkja di i bånd! Lær deg hvordan du skal håndtere situasjonen, og hvordan du skal ha kustus på hunden, for selv i bånd kan hunden din virke skremmende for oss som ikke kjenner den fra før.

I SPORET: Klassisk eksempel på hunder i løypa. FOTO: Malini Gaare Bjørnstad
I SPORET: Klassisk eksempel på hunder i løypa. FOTO: Malini Gaare Bjørnstad Vis mer

Våre venner i DinSide har skrevet en oversiktlig sak med tittelen «Regler for skiløpere», og her er punkt 9, 10 og 11 ekstremt relevante med tanke på hunder i skisporet. «Bruk kort bånd», og «plukk opp bæsjen etter hunden din» er hovedbudskapet. For ja, ingenting er mer irriterende enn å få hundebæsj smurt utover skiene - for ikke å snakke om hvis man faller, og havner i en nyklekket bæsjeklase. Fader ass, skulle være unødvendig å poengtere, egentlig.

Ifølge Allemannsretten og Friluftsloven §2 sies det at: «I utmark kan enhver ferdes til fots hele året, når det skjer hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet» - så vær så snill og merk deg det, kjære hundeeier: vis hensynsfullhet.

Det er helt ok (nå lyver jeg litt) at du har med Fido på skitur, så lenge du husker kort bånd og vet hvordan du skal holde hunden din unna motgående skispor!

LES OGSÅ: KKs journalist: - Derfor er langrenn den nye yoga!

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer