Ta oppvasken for hånd:

Oppvask på hjemmebane

Jeg, som egentlig er pinlig lat når det kommer til husarbeid, har funnet min greie.

ØDELAGT OPPVASKMASKIN: - Alle som har en over middels travel hverdag, vet at oppvaskmaskinen er selve limet i forholdet (sammen med Netflix, så klart), skriver Ingeborg Heldal. FOTO: Astrid Waller
ØDELAGT OPPVASKMASKIN: - Alle som har en over middels travel hverdag, vet at oppvaskmaskinen er selve limet i forholdet (sammen med Netflix, så klart), skriver Ingeborg Heldal. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Det skjedde brått og uventet. Ingenting virket uvanlig i det Heldal-Haugenske hjem. Niåringen satt på rommet sitt og spilte FIFA, som er den nye favoritten (til stor lettelse for opphavet, som allerede hadde begynt å grue seg til hvordan vi skulle håndtere mas om Fortnite. Men fotball – det både liker og skjønner vi). Far var på vaskerommet, der han nennsomt sorterte klær mens han hørte på podkast. Og jeg, jeg satt i sofaen under favorittpleddet mens jeg smugspiste lakriskuler og bladde litt fraværende i en bok. Sett utenfra må det ha virket som den fullkomne harmoni. Og det var det jo for så vidt også (i hvert fall for meg som slapp å sortere klesvasken).

Det begynte først som en lav, småirriterende murrelyd fra kjøkkenet. Ikke høy nok til at noen spratt opp, men enerverende nok til at jeg tok hånden ut av glasset med sjokoladetrukne lakriskuler og kikket opp fra boka. Murringen ga seg ikke. Den overdøvet verken FIFA eller podkast, men vedvarte. Og var det bare meg, eller tiltok den i styrke?

Plutselig gikk det fra lav murring til høye, nesten skrikende skrapelyder tett fulgt av flere skarpe dunk, og så til slutt en lang skrapelyd, før det ble alarmerende stille. Nå hadde også resten av flokken revet seg løs, og vi sto alle tre i kjøkkendøren.

Alle lampene på oppvaskmaskinen blinket som besatt. Far trykket frenetisk, skrudde av og på, lette gjennom alle roteskuffer etter bruksanvisning eller garantibevis og googlet som besatt, men det tok ikke lang tid før vi måtte innse det; oppvaskmaskinen hadde sagt takk for seg. Verken kjærlige overtalelser eller mer hardhendte forsøk på gjenopplivning ble kronet med suksess. Det var bare å ringe reparatør, og det fortere enn svint! Alle som har en over middels travel hverdag, vet at oppvaskmaskinen er selve limet i forholdet (sammen med Netflix, så klart).

Det var bare det at det ikke var bare vår maskin som hadde bukket under. Reparatøren kunne ikke komme før om seks dager, noe som betød manuell oppvask (og muligens en skilsmisse) den neste uka. Det hele så bekmørkt ut. For sikkerhets skyld var maskinen selvsagt stappfull, og på benken sto et lite lass som ventet på tur og allerede hadde begynt å lukte mistenkelig.

Vi bestemte at det hele måtte avgjøres med en runde saks og stein (for det er jo slik alle viktige avgjørelser bør tas). For mitt vedkommende startet det lovende, da mitt papir dekket hans stein. Dessverre gikk jeg deretter på to runder med sviende nederlag, da hans saks slo mitt papir og hans stein slo min saks. Så det var til slutt jeg som surmulende måtte trekke inn på kjøkkenet med oppvaskhåndkle over armen. Jeg stablet og skylte alt, og tappet varmt, skummende vann i kummen. Jeg satte på litt musikk og stakk hendene ned i det varme vannet. Én etter én ble de vasket, glassene først, så bestikket. Deretter skåler og tallerkener, og til slutt gryter og panner, akkurat slik Aslaug hadde lært meg på heimkunnskapen en gang midt på 80-tallet.

Og underveis skjedde det noe. Skuldrene sank og hodet tømte seg. Jeg bare vasket. Musikken surret og gikk, og jeg vasket. Kan det være dette folk mener når de snakker om mindfulness? Oppvask?

Etter det har jeg vasket opp for hånd hver eneste dag, og jeg liker det overraskende godt. Det er blitt mitt lille friminutt. Jeg, som egentlig er pinlig lat når det kommer til husarbeid, har funnet min greie. Men i morgen kommer oppvaskmaskinreparatøren. Jeg gruer meg litt. Kanskje jeg skal spare i hvert fall et par kopper og glass om dagen som jeg kan vaske for hånd? Litt oppvaskfullness.

LES OGSÅ: «Hvis barna våre tror at de beste vennskapene oppstår om du har riktig jakke, vel, da må vi ta en prat»

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer