Julemat:

- På julaften skal farmor få ribba si, så lenge jeg får spise vegisterkakene mine

«Åh, så kjedelig å være vegetarianer på julaften» tenker du, kanskje? Det var det før jeg oppdaget julevegetarmatens verden.

JULEMAT: Istedenfor å spise ribbe, pinnekjøtt eller medisterkaker, velger KK-journalist Ida Bergersen vegisterkaker. FOTO: Privat
JULEMAT: Istedenfor å spise ribbe, pinnekjøtt eller medisterkaker, velger KK-journalist Ida Bergersen vegisterkaker. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Ja, du leste riktig; vegisterkaker. I havet av ribbe, pinnekjøtt, kjøttpølse, lutefisk og ikke minst, medisterkaker, finnes også vegisterkaker. I alle fall i min verden.

For mange er maten julens høydepunkt. «Ribbe eller pinnekjøtt» er et evig dilemma, selv om noen gjør det enkelt og smeller «grændisen» i ovnen på selveste julaften. Jeg er glad i jul, men jeg har aldri likt julemat noe særlig. Jeg blir (beklager alle julemat-elskere) litt uvel av å se på den fettete kjøttmaten, spesielt med tanke på hvor den kommer fra.

Ved nyttårsskiftet går jeg inn i mitt åttende år som vegetarianer, og etter at jeg bestemte meg for å slutte å spise dyr, er det én ting jeg har angret på: At jeg ikke gjorde det før. Men da jeg begynte å tilegne meg informasjon om kjøttindustrien, var det ingen vei tilbake.

En tallerken med kaninfôr

Jeg kan ramse opp mange gode grunner til å kutt ut, eller kutte ned på kjøtt, men for min egen del er den viktigste årsaken dyrene, og miljøet. Også er helsegevinstene så store, at bare det er en god nok grunn i seg selv.

Det kan være ensomt å være vegetarianer, når så å si alle i omgangskretsen spiser kjøtt. Jeg har ikke tellingen over hvor mange ganger jeg har måttet forsvare meg når jeg er på restaurant og bestiller «en tallerken med kaninfôr», som spesielt mannfolk liker å kalle det.

Det kan være at jeg lirker ut noen kommentarer om at mennesker faktisk ikke er skapt for å spise kjøtt, og overhodet ikke har behov for det – i alle fall ikke i de syke mengdene mange konsumerer. Men som regel holder jeg kjeft, for det er som å snakke til en vegg.

Nøttestek og vegisterkaker

«Åh, så kjedelig å være vegetarianer på julaften» tenker du, kanskje? Det var det før jeg oppdaget julevegetarmatens verden. Før spiste jeg som regel mandellomper med smør på. Og ja, det er litt stusselig. Men nå finnes det flere alternativer, og jeg har spist både nøttestek og vegisterkaker, som passer perfekt sammen med det originale julemat-tilbehøret. Mett blir man også!

På julaften skal farmor få lov til å spise sin tradisjonelle ribbe, og pappa skal få lov til å velte seg i pølsefatet, så lenge jeg får spise vegisterkakene mine. Da blir alle fornøyd, og julefreden kan endelig senke seg.

Jeg skal ikke komme med pekefingeren, men man må vel ikke på død og liv spise kjøtt til hvert eneste måltid i julen. Jeg får høre den samme sytingen hvert eneste år når jula nærmer seg slutten: «Åh, jeg er så innmari lei av julemat nå». Er det nødvendig å spise seg lei?

Jeg håper alle koser seg litt ekstra i julen – og at noen tør å prøve nøttestek eller vegisterkaker.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer