Julemat:

- På julaften skal farmor få ribba si, så lenge jeg får spise vegisterkakene mine

«Åh, så kjedelig å være vegetarianer på julaften» tenker du, kanskje? Det var det før jeg oppdaget julevegetarmatens verden.

JULEMAT: Istedenfor å spise ribbe, pinnekjøtt eller medisterkaker, velger KK-journalist Ida Bergersen vegisterkaker. FOTO: Privat
JULEMAT: Istedenfor å spise ribbe, pinnekjøtt eller medisterkaker, velger KK-journalist Ida Bergersen vegisterkaker. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Ja, du leste riktig; vegisterkaker. I havet av ribbe, pinnekjøtt, kjøttpølse, lutefisk og ikke minst, medisterkaker, finnes også vegisterkaker. I alle fall i min verden.

For mange er maten julens høydepunkt. «Ribbe eller pinnekjøtt» er et evig dilemma, selv om noen gjør det enkelt og smeller «grændisen» i ovnen på selveste julaften. Jeg er glad i jul, men jeg har aldri likt julemat noe særlig. Jeg blir (beklager alle julemat-elskere) litt uvel av å se på den fettete kjøttmaten, spesielt med tanke på hvor den kommer fra.

Ved nyttårsskiftet går jeg inn i mitt åttende år som vegetarianer, og etter at jeg bestemte meg for å slutte å spise dyr, er det én ting jeg har angret på: At jeg ikke gjorde det før. Men da jeg begynte å tilegne meg informasjon om kjøttindustrien, var det ingen vei tilbake.

En tallerken med kaninfôr

Jeg kan ramse opp mange gode grunner til å kutt ut, eller kutte ned på kjøtt, men for min egen del er den viktigste årsaken dyrene, og miljøet. Også er helsegevinstene så store, at bare det er en god nok grunn i seg selv.

Det kan være ensomt å være vegetarianer, når så å si alle i omgangskretsen spiser kjøtt. Jeg har ikke tellingen over hvor mange ganger jeg har måttet forsvare meg når jeg er på restaurant og bestiller «en tallerken med kaninfôr», som spesielt mannfolk liker å kalle det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer