Verdens mensdag

På overtid å fjerne skammen

Skammen lever i beste velgående når nesten 70 prosent av oss er redde for å blø gjennom når vi har mensen slik at andre skal se det.

MENSDAGEN: I dag er det verdens mensdag, og i den forbindelse vil KK skammen til livs. FOTO: Astrid Waller.
MENSDAGEN: I dag er det verdens mensdag, og i den forbindelse vil KK skammen til livs. FOTO: Astrid Waller. Vis mer
Publisert

På vei til jobb i går, mens jeg satt og hørte på Nyhetsmorgen på NRK som jeg pleier, hørte jeg en reportasje som fikk meg til å stoppe opp og tenke. For i dag, 28. mai, er det verdens mensdag, og i den forbindelse hadde NRK laget en sak hvor det kom fram at hjelpeorganisasjonen Care Norge har avdekket av flertallet av norske kvinner fremdeles føler skam rundt mensen. I 2022!

For eksempel viste undersøkelsen at så mange som 57 prosent synes det er flaut å fortelle at de har fått mensen for første gang. 43 prosent svarer at de har følt seg mer skitten når de har hatt mensen, mens hele 67 prosent har vært bekymret for at de skal blø gjennom klærne og at andre skal legge merke til flekker.

På verdensbasis er bildet enda mørkere. På Care sine hjemmesider kan vi lese at så mange som 800 millioner har mensen hver dag, men at 500 millioner av disse har ikke tilgang til mensprodukter. Og i mange land og kulturer er mensen i mye sterkere grad enn i Norge forbundet med tabu, skam og sosial ekskludering.

Tenk at vi fremdeles føler på mensen-skam i 20222! FOTO: NTB
Tenk at vi fremdeles føler på mensen-skam i 20222! FOTO: NTB Vis mer

Jeg husker kjempegodt da jeg fikk mensen som 14-åring. Jeg synes det var sent og hadde egentlig ventet en stund på det. Jeg husker også hvor jeg var da jeg oppdaget det, og at mamma viste meg hvor i skapet jeg kunne finne de tykke, myke Saba-bindene. Men jeg husker også minst like godt stresset forbundet med de månedlige blødningene. Syntes bindet? Skjønte folk hvorfor jeg ikke var med i svømmetimen og snakket de om det? Kom jeg til å blø gjennom bindet? Og hvorfor i helv … fikk jeg aldri den tampongen til å sitte ordentlig?

Jeg har en kollega som blir så dårlig av mensen, at hun i årevis satt på desken i redaksjonslokalet, hvit i ansiktet og hadde kastet opp flere ganger på toalettet før lunsj (selvsagt uten å lage en lyd). Men hun turte ikke fortelle sjefen vår hvor dårlig hun ble, og derfor gjentok hun dette måned etter måned. Hun stappet seg bare full av Paracet og kastet opp så stille hun kunne.

Jeg har til og med en venninne som var så redd for å fortelle kjæresten sin at hun hadde mensen at hun endte med å gjennomføre et samleie med tampongen inne. Unødvendig å si kanskje, men det fungerte ikke optimalt for noen av dem.

Og dette er bare noen få av mange eksempler på hvordan vi skammer oss i taushet.

I Spania har de nå fremmet et lovforslag, som hvis det blir vedtatt, vil gi kvinner inntil tre dagers betalt fri ved store menssmerter. I Skottland ble det allerede i 2020 lovfestet at alle skulle ha tilgang til gratis mensprodukter. Og det skulle vel egentlig bare mangle? Kom på banen i Norge også!

Nå har jeg hatt mensen månedlig i 35 år, kun av brutt av et svangerskap. Det vil si at jeg har brukt ca. 25 000 kroner på bind og tamponger (ifølge tall fra SSB). Og jeg er ferdig med å skamme meg!

Og det burde vi alle være! Det kan ikke være slik at nesten 70% av oss går rundt og er redde for å få en blodflekk på klærne. Vi må eie mensen vår! Vi må snakke høyt om den. Vi må lære døtrene- og sønnene våre – at dette er verdens mest naturlige ting, som de verken trenger å skamme seg over eller gjøre narr av.

God mensdag!

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer