Brukte gaver

Pakk inn noe fint du har fra før

«Hvis dere har en lekebutikk nær dere, så kan dere gå dit. Hvis ikke, så kan dere gi noe fint dere har fra før» skrev femåringen i bursdagsinvitasjonen.

KJÆR GAVE: En av de kjæreste gavene jeg selv har fått, er en gammel, litt skjør porselensengel, skriver spaltist Kjersti Salvesen. FOTO: Hilde Brevig
KJÆR GAVE: En av de kjæreste gavene jeg selv har fått, er en gammel, litt skjør porselensengel, skriver spaltist Kjersti Salvesen. FOTO: Hilde Brevig Vis mer
Publisert

Fra skolestart i august og frem til nå har våre fire barn gitt bort totalt 12 vennegaver i forbindelse med bursdagsfeiringer. Det blir mange bursdagsgaver i løpet av et helt år – og snart er det jul …

Jeg synes jo egentlig at det er ganske koselig å handle inn disse små gavene – med mindre jeg brått kommer på det kvelden før. Koselig er det også for den som har blitt tenkt på og som åpner presangene.

Nylig hjalp jeg til da to små venninner feiret fellesbursdag i en gymsal. Rundt 40 klassevenner var invitert, så det var definitivt en inkluderende, raus og veldig fin feiring. Gavene ble fordelt utover to store bord. Ett gavebord til hvert bursdagsbarn.

Det ble pakket opp tusjer og tegnesaker, skrivebøker kledd i rosa plysj, dobbelt opp av en Roald Dahl-klassiker til hvert av bursdagsbarna, dobbelt opp av matbokser og drikkeflasker også, hårpynt, smykker, puter kledd med paljetter i alle regnbuens farger, slim og clay (minner om slim) for å nevne noe.

Bursdagsbarna var i ekstase, men miljømessig er det jo litt galskap med så mye stæsj. I alle fall når man vet at en stor del bare vil bli liggende når det har mistet nyhetens interesse.

LES OGSÅ: - Steinerskolen? Der går det vel bare rare folk?

Har ikke kjøpt en eneste gave

På en «mamma-fredagspils» jeg var på nå i høst kom gavetemaet opp. En av mødrene sa hun følte at det hopet seg opp ekstremt mye dill etter en bursdagsfeiring. Med mindre man spleiser med andre, må det nødvendigvis bli en del dill – for på foreldremøter landet rundt blir man gjerne enige om at gavene skal ligge på 50 eller 100 kroner.

«Slimet var fullt av hår og støv allerede dagen etter, så det måtte jeg kaste. Lekemobilen ringte i tide og utide, så den har jeg gjemt unna. Enhjørning- og cupcake-hårbøylene ble lagt i en skuff, og jeg håper vi husker på dem når behovet dukker opp», kommenterte hun.

En annen mamma trakk frem økonomien; at selv om beløpene er små, så blir posten totalt sett ganske stor i løpet av et år hvis man har flere barn. En tredje mamma fortalte at hun så langt ikke hadde kjøpt en eneste gave dette skoleåret.

«Vi tar en runde på barnas rom – og der finner vi alltid noe. En uåpnet Lego-eske, en bok som ikke en gang er bladd i, en tegneblokk med bare blanke ark, tusjer som fortsatt ligger i en forseglet pakke … » fortalte hun.
«Det er kanskje ikke så politisk korrekt, men jeg får ryddet unna og hindrer at det hoper seg sånn opp. Dessuten kan noen andre få glede av det mine barn ikke har interesse av eller tid til å bruke – og jeg sparer tid og penger», fortsatte hun.

Ikke så dumt, kanskje? Hvis vi inkluderer barna våre i en prosess med å finne noe fint fra barnerommet, tenker jeg at de også bli mer bevisste på hva de trenger. Samtidig som de lærer noe om raushet, giverglede og gjenbruk. Risikoen er at noen opplever at de får tilbake en gave de har gitt, men er det egentlig så farlig?

Nylig var min yngste datter i en bursdag, der vi ble oppfordret til å vippse en liten sum (maks 30 kroner) – sånn at bursdagsbarnet selv kunne få velge en større ting som hun virkelig ønsket seg. Den ideen likte jeg.

LES OGSÅ: Gjenbruk: Er det innafor å gi bort brukte gaver?

GAVESTRØM: Det kan bli svært mange gaver etter en barnebursdag, og mange gaver å kjøpe i løpet av et år. Hva med gjenbruk? FOTO: Scanpix
GAVESTRØM: Det kan bli svært mange gaver etter en barnebursdag, og mange gaver å kjøpe i løpet av et år. Hva med gjenbruk? FOTO: Scanpix Vis mer

Ekkelt med brukte ting?

Jeg tenker at vi småbarnsforeldre med fordel både kan la oss inspirere av femåringen som oppfordret gjestene til å pakke inn noe fint de hadde hjemme. Nå står jo etter hvert ombrukskulturen sterkt, i alle fall når vi rydder opp i heimen og vil selge unna. Og når vi skal kjøpe ting til oss selv og barna. Personlig kan jeg si at Finn har blitt en svært god venn av meg og familien min.

Men når det kommer til ombruk av gaver har nok de fleste mye å gå på. Tror jeg. I alle fall vi voksne. Jeg tror det føles mer naturlig for barna våre å gi bort noe de har fra før. De har ingen terskel knyttet til ombruk – og vokser opp med en helt annen miljøbevissthet enn det vi gjorde.

Da yngstedatteren min nylig hadde bursdag, pakket en av storesøstrene inn litt av hvert hun hadde funnet på rommet sitt – og bursdagsbarnet ble tilsynelatende enda mer glad for dette enn det jeg hadde vært ute og kjøpt på Trekanten kjøpesenter kvelden i forveien.

En av de kjæreste gavene jeg selv har fått, er en gammel, litt skjør porselensengel. Jeg tar den frem hver jul – og kjenner på en dyp takknemlighet. En av jentene mine kjøpte den for egne penger på loppis – og gav den til meg før jul for noen år siden. Kanskje er det noe i det også; at ting som har en historie og som har vært en del av levd liv, betyr litt ekstra?

LES OGSÅ: Alternativ gave: Gi en gave med mening!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer