Hundepass

Passe andres hunder: Få betalt eller ikke?

- En eviglevende debatt.

HUNDEPASS: Noen mener at man bør ta betalt for hundepass, mens andre mener at man ikke skal det. Foto: Ida Bergersen
HUNDEPASS: Noen mener at man bør ta betalt for hundepass, mens andre mener at man ikke skal det. Foto: Ida Bergersen Vis mer
Publisert

Nylig så jeg et innlegg i en hundegruppe på Facebook. Det var en person som lurte på hva man burde ta betalt for å lufte andres hunder. Og jeg ble mildt sagt overrasket over mange av kommentarene.

Enkelte skrev at de selv hadde vært timevis i skogen med andres hunder, uten å ta en eneste krone betalt, og at det var en selvfølge. Andre mente at de aldri ville latt noen passe hunden deres, dersom de skulle ha betalt. For da ville det være basert på penger, og ikke gleden over å passe en hund.

Andre mente at det er helt innafor, og en selvfølge, å ta betalt for å lufte andres hunder – det er jo en tjeneste man tilbyr.

Ulike argumenter

Som tidligere ansatt i hundebarnehage (livets koseligste, og tidvis mest hektiske, jobb) vet jeg at folk av ulike grunner har behov for hundepass til tider– enten det er lufting midt på dagen eller pass gjennom hele arbeidsdagen. Enkelte hunder har separasjonsangst, og klarer ikke å være hjemme alene. Noen har behov for sosialisering. Andre eiere gjør det for å lette på egen samvittighet.

Noen mener bestemt at dersom du ikke kan ta vare på din egen bikkje, burde du ikke ha det. Noe jeg mener er feil, da livssituasjonen kan endre seg i løpet av årene. Men har du først skaffet deg hund, må du også legge til rette for at hunden skal ha det så fint som mulig.

Selv har jeg ekstremt lyst på hund, men jeg vet det ikke er gunstig å ha alt ansvaret alene, og samvittigheten hadde nok gnagd like mye som gleden over å ha en firbeint venn, om jeg visste at hunden var hjemme alene i timevis.

Derfor har jeg så lenge jeg kan huske passet og luftet andres hunder. Når jeg har hunder som bor hjemme hos meg i dager eller uker av gangen, tar jeg betalt – og det har alltid vært en selvfølge for eierne.

HUNDEPASS: Det er som regel bare hygge forbundet med hundepass. Men det er jo samtidig en jobb. Foto: Privat
HUNDEPASS: Det er som regel bare hygge forbundet med hundepass. Men det er jo samtidig en jobb. Foto: Privat Vis mer

Som hundepasser på heltid må du «ofre» ulike ting for å være hjemme med hunden, kanskje dra hjem litt tidligere fra jobb, og gå flere turer om dagen. Det er jo ikke alltid lystbetont å stå opp en time tidligere enn du egentlig må, for å gå tur med hunden i minusgrader eller pøsende regn.

Det er jo en jobb, selv om det sjelden føles sånn, fordi det er så innmari koselig. Det skal dog sies at jeg ikke har tenkt at det er så koselig de gangene jeg blir vekket midt på natten av en urolig hund, eller må tørke spy eller avføring, men det tilhører heldigvis sjeldenhetene. Men slike ting kan jo oppstå, og man må være klar til å reise til dyrlegen om akutte situasjoner oppstår.

Noen har hundepass eller hundelufting som ekstrajobb. Tenåringer eller studenter, for eksempel. Det er da rett og rimelig at de skal få noen kroner for å lufte andres hunder – om det er på oppfordring av eieren selv?

Kommer an på

Catherine Åsegård er en av personene som kommenterte innlegget i Facebook-gruppen. Hun har selv hund, og hun mener at hvorvidt man skal ta betalt for hundepass kommer an på om det er for gode venner eller familie, hvor tjenester går begge veier, eller som en tjeneste for noen andre.

- Hvis noen spør om å få lufte hunden min, og jeg anser personen som skikket for oppgaven, betaler jeg ikke for det. Men om situasjonen er at jeg må spørre noen om å lufte hunden min, om noe uforutsett dukker opp, tilbyr jeg selvsagt betaling til personen. Spesielt om det er på regelmessig basis.

HUNDEEIER: Cathrine Åsegård. Foto: Privat
HUNDEEIER: Cathrine Åsegård. Foto: Privat Vis mer

Som hundeeier synes Catherine at det føles trygt å betale for hundens opphold.

- Når du vet at du har kjøpt en tjeneste, kan du ha visse forventninger til den, ut ifra hva som er avtalt.

Hun synes det er fint at tjenester som hundebarnehage og hundelufting finnes, og at disse menneskene skal ha betalt på lik linje med mennesker i andre jobber, som for eksempel ansatte i barnehager.

- Man kan livnære seg av hobbyen sin. Om du elsker hunder, betyr det ikke at du skal passe andres hunder gratis. Det betyr at du kanskje passer perfekt til jobben som hundepasser.

- Brutalt

- Hva tenker du om folk som mener at de som trenger hundepass, ikke burde hatt hund?

- Jeg synes det er brutalt. Det er så mange som tar godt vare på hunden sin, som elsker den, og gir den et godt liv, men som også har plikter i form av jobb eller skole. Jeg syns det er flott at man tar sitt ansvar som hundeeier ved å sørge for at hunden får luftet seg i løpet av tiden man er borte fra hunden, og ved å benytte en fast person/hundebarnehage får jo hunden et forhold til menneskene den møter der, som gjør at den blir trygg og har det bra.

Catherine synes det er litt mer problematisk med kenneler, hvor hunden kanskje blir plassert over kortere tid en gang eller to i året.

- Det kan oppleves som utrygt for hunden, da den helst bør få lov til å bruke tid til å bli kjent i de nye omgivelsene den skal være i, mener hun.

En endeløs debatt

Johnny Austad, eier av Hundeglede hundebarnehage i Oslo, mener at priser ved hundelufting og dagpass er en eviglevende debatt.

- Mange argumenterer med hvorfor man skal betale for noe man kan gjøre selv. Det kan du si til folk som kjøper ferdigmat eller håndverkertjenester også, men om man sier det samme om hunder vitner det bare om at man ikke har noe som helst følelse for hunder, eller bare ikke har peiling i det hele tatt.

Forskning.no skrev nylig en artikkel om at den moderne familiehunden ikke har det så bra, noe forskere ved Københavns Universitet har kommet frem til. De sammenlignet familiehunder med «landsbyhunder» (hunder som streifer fritt rundt uten tilhørighet til en bestemt familie), og det viste seg at familiehunden hadde høy velferd når det gjelder trygghet, tilgang til næringsrik mat og veterinærbehandling, men dårligere mental helse.

Forskerne mente at familiehundene oftere lider av ensomhet og urealistiske forventninger fra eierne, som kan føre til angst, depresjon eller aggressiv atferd. Hunder som tilbringer mye tid hjemme alene, kan få separasjonsangst eller problemer med kjedsomhet og frustrasjon.

- En hund er veldig sosial. Å være hjemme alene i åtte-ti timer mens eieren er på jobb, er ikke et godt liv for en hund. Tenk om du selv satt hjemme i så mange timer og stirret i veggen, uten engang å gå på do. Derfor er det så viktig at disse tjenestene for hundepass eksisterer. Men da må en jo ta betalt, sier Johnny.

Tok altfor dårlig betalt

Johnny har snart 25 års erfaring som hundepasser. Per nå tilbyr hundebarnehagen kun dags- eller døgnpass – ikke lenger ren hundelufting som de gjorde tidligere.

- Det er mange år siden vi tok betalt for kun lufting, men jeg husker vi tok en såpass lav pris at regnskapsføreren sa at vi måtte gjøre endringer. Det var noe sånt som 1900 kroner i måneden, for lufting fem dager i uken.

På disse turene kjørte Johnny rundt og hentet hundene, og gikk tur med dem i skogen i to-tre timer. Prisen han mener å huske at de opererte med, tilsvarer 95 kroner per tur.

For å sammenligne med dagens priser, med full dag i barnehagen, så koster det 4700 kroner i måneden, for fem dager. Døgnpris ligger på 450 kroner. Ifølge Johnny er det godt under hva mange andre tar betalt for samme tjeneste.

- Vi er den eneste kjeden i Oslo som ikke har gått konkurs. Det første vi gjorde da vi sist kjøpte opp en hundebarnehage som gikk konkurs, var å sette ned prisen betraktelig. Om man driver med dette for å tjene mest mulig penger, gjør man det på feil grunnlag. Å jobbe i hundebarnehage er ikke noe man blir rik av – du må gjøre det med omtanke for dyrene.

- Hva mener du man som enkeltperson kan ta betalt for å lufte en hund?

- Jeg vil ikke uttale meg om enkeltpriser – det er opp til hver enkelt hva en føler det er verdt å bruke for at hunden skal få det den trenger. Men etter mange år i bransjen har jeg sett at det er en del tilbydere man bør holde seg langt unna. Det finnes mye ymse på diverse hundepasser-apper, og jeg har hørt en del tilfeller hvor det ikke har gått så bra.

Ikke en enkel jobb

Det er nok mange som kan tenke seg å jobbe med å passe på andres hunder. Det har i alle fall Johnny merket.

- Jeg har ikke oversikt over hvor mange som har spurt om de kan jobbe her. Det er foreløpig kun én person som har vært her over flere år, de færreste får bli over lengre tid.

- Hvorfor er det så vanskelig å beholde jobben?

- Mange synes det er gøy med hund, og er glad i hund, så da tenker de at de selvsagt kan jobbe med hunder. Men det er ikke helt sånn det fungerer. Mange tror det er en enkel jobb som hvem som helst kan drive med. Det er ikke tilfellet – man er nødt til å ha litt kunnskap om hund.

Johnny mener man bør velge kvalitet når det gjelder hvem som skal passe på hundene sine.

- Det er ikke galt at noen vil passe andres hunder gratis, men ofte er det upålitelig – personen kan jo trekke seg fra avtalen når som helst. Om du velger et ordentlig firma vet du at det er trygt.

ILLELUKTENDE: Det er én ting du bør være ekstremt nøye med etter vask av dunjakken - ellers kan den bli en skikkelig stinkbombe. Video: Linn Merete Rognø / Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer