Oppdragelse:

Praktiserer du «hyper-parenting» eller «slow parenting»?

På samme måte som vi i jobbsammenheng spør oss selv om hvordan vi kan forbedre et prosjekt og optimalisere et produkt, fokuserer mange av oss på hvordan vi kan bli de perfekte foreldrene.

OPPDRAGELSE: «Hyper-parenting» eller «slow parenting»? Hva gjør du? FOTO: Hilde Brevig
OPPDRAGELSE: «Hyper-parenting» eller «slow parenting»? Hva gjør du? FOTO: Hilde Brevig Vis mer
Publisert

En gutt jeg nylig snakket med, fortalte at han var sliten. Han er ni år og føler at han aldri har tid til å gjøre noe av det han virkelig vil. Han lengter etter muligheten til å bli med kompiser hjem etter skolen. Det hender han spør foreldrene om å stå over en trening, men han får stort sett nei, fortalte han.

Gutten er talentfull, han trener hver eneste ukedag og mange lørdager i tillegg. Han er blant de beste i landet innenfor sin idrettsgren. Jeg har hatt inntrykk av at han er ambisiøs, men forstod at han er ambivalent. Han elsker sporten. Samtidig er han fristet til å legge alt på hylla. Men det går ikke. Foreldrene mener han må bruke talentet sitt. Utvikle og strekke seg lengre. Pushe seg selv for å bli så god som overhodet mulig.

Aldri før har barn hatt mer regulert tid enn i dag

Selv om ikke alle foreldre er like ambisiøse, som denne niåringens, har norske barn aldri tidligere hatt mer regulert tid. Bare i løpet av de første månedene er mange babyer innom babysvømming, småbarnsang, babykonserter, babykino og babymassasjekurs. Alt i beste mening, selvsagt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer