Husk solfaktor!

Prisen for gammel moro kan bli høy!

80-tallets sol(u)vaner virker helt absurde i dag.

Solfaktor er sommerens viktigste tilbehør. FOTO: Astrid Waller
Solfaktor er sommerens viktigste tilbehør. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

I et land hvor det er vinter så mange måneder av året, og hvor enkelte deler av landet til og med har mørketid, er det ikke rart at vi er opptatt av sol! Og ikke minst det å sole oss. Å ligge strakt ut på en solseng eller et håndkle og bli varm helt inn til beinet!

I oppveksten var det å komme tilbake fra sommerferie brun en av de aller viktigste valutaene. Hvor brune var bena som stakk fram fra den avklipte Levi’s-buksa? Hvor brun hadde du blitt i ansiktet, og hvor mange fregner hadde du fått på nesa? Da jeg var tenåring (altså sent på 80-tallet) var det heller ikke så vanlig å reise til Syden på ferie, så de fleste av oss var helt prisgitt antall soldager den norske sommeren fant det for godt å gi oss.

Men mange var svært kreative i sin jakt på den dypeste og mest intense brunfargen. Jeg husker at noen hadde store kragelignende innretninger i sølvfolie tredd rundt halsen for å reflektere sollyset maksimalt.

Det kunne man toppe med jordnøtt- eller kokosolje slik at huden formelig boblet i solsteika. Etter hvert kom også solarium og høyfjellssol, og de med ekstra god råd fikk installert det hjemme, slik at hvert ledige minutt året rundt kunne brukes til å perfeksjonere brunfargen.

De som ikke hadde råd til å ha det hjemme, fylte lommene med tikroninger og gikk til nærmeste solariumssalong og lå og koste seg i blått lys med små, rare briller over øynene (man ville jo ikke ha unødig skille noe sted). Selv Brøttum hadde en periode eget solarium til offentlig forlystelse.

Selv Brøttum hadde solarium. FOTO: NTB/Scanpix
Selv Brøttum hadde solarium. FOTO: NTB/Scanpix Vis mer

Solfaktor ble egentlig sett på noe som kun sto i veien for den optimale brunfargen, og burde egentlig unngås. Kanskje kunne man strekke seg til en olje med faktor 2 på sydentur, hvor sola tross alt var sterkere enn hjemme.

Nå vet vi heldigvis (mye) bedre. Men prisen for gammel moro blir dessverre høy for noen. For huden «glemmer» ikke og skader fra overdreven soling fra mange år tilbake kan senere i livet utvikle seg til kreft, hvis du er uheldig.

Den utgaven av KK som ligger i butikken nå skiller seg fra alle andre utgaver, da vi for første gang har laget et nummer i samarbeid med Kreftforeningen for å sette fokus på nettopp hudkreft og farene ved overdreven soling, særlig i solarium. Årlig får rundt 2000 nordmenn hudkreft, viser statistikk fra Kreftforeningen.

Det er mange! Norge er nummer fire i verden når det gjelder forekomst av hudkreft og har høyest dødelighet i Europa. Og UV-stråler fra både solarium og solen er den største årsaken. I et intervju med NRK tidligere i år sa generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, at de vil gå inn for et totalforbud mot solarium i Norge.

Det vi har gjort tidligere får vi ikke gjort noe med! Vi visste ikke bedre! Og selvsagt skal vi nyte sola når den endelig kommer. Men nå bytter vi ut kokosoljen og sølvkragen med faktor 50 og lange pauser i skyggen. Solarium dropper vi helt og solhatten, som gir velkommen skygge i ansiktet, «is the new black».

Nyt sommer og sol med god samvittighet – men bruk solvett!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer