Seksuell trakassering

Russejenter, hvorfor roper dere ikke STOPP?

På barneskolen lærte de at de skulle si STOPP, høyt og tydelig, hvis noen sa eller gjorde noe de ikke synes var greit. Hvor høyt må det egentlig ropes i dag?

SETT GRENSER: KKs spaltist oppfordrer russejenter til å ha det moro - på egne premisser - og si klart fra om hvor grensene deres går. FOTO: NTB Scanpix
SETT GRENSER: KKs spaltist oppfordrer russejenter til å ha det moro - på egne premisser - og si klart fra om hvor grensene deres går. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

«Jævla fitte! Sædmottak! Hore!»

Det var fire ord vi som tilfeldig forbipasserende ikke kunne unngå å få med oss. Blikket til femåringen min låste seg fast i to gutter og tre jenter, alle ikledd røde russedresser. Hun senket farten. Jeg grep hånden hennes og trakk henne med meg, men som alle barn på hennes alder, ser hun opp til russen.

Hun var nysgjerrig på dem, der de stod stod utenfor en fargerikt dekorert, parkert buss og snakket tett, men høyrøstet sammen. Jeg håpet at hun ville si noe om russebussen, men de fire ordene, som en av guttene nærmest spyttet ut – og den påfølgende rå latteren fra de andre, hadde gjort mer inntrykk.

«Var det jævla fitte og sædmottak han sa, mamma? Hva betyr det?» spurte femåringen.

LES OGSÅ: Russeguttenes søknadsskjema vekker sterke reaksjoner

- Er det vanlig å kalle jenter for det?

Vanligvis svarer jeg så godt jeg kan på alt det barna mine spør om. Jeg synes det er fantastisk når de undrende og åpent spør meg om alt mellom himmel og jord. Men akkurat denne ettermiddagen kjente jeg at ordene stokket seg litt, og jeg svarte noe sånt som at:

«Jeg tror han er sint på ei jente. Kanskje han er såret. Han sa i alle fall noen veldig dumme ting om henne. Men skynd deg nå. Du skal få en is av meg på butikken».

«Is, yessss!» ropte hun og danset bekymringsløst bortover fortauet så sommerkjolen flagret rundt henne. Så snudde hun seg mot meg og sa:

KK spaltist Kjersti Salvesen oppfordrer årets russejenter til å si fra høyt og tydelig om hvor grensene går. FOTO: Hilde Brevig
KK spaltist Kjersti Salvesen oppfordrer årets russejenter til å si fra høyt og tydelig om hvor grensene går. FOTO: Hilde Brevig Vis mer

«Mamma, hvordan vet du at det er ei jente han er sint på? Det kan jo være en gutt.»

«Det er nok ei jente.»

«Hvordan kan du vite det?»

«Fordi det ikke er så vanlig å kalle en gutt for hore og fitte.»

«Er det vanlig å kalle jenter for det?»

«Nei, det er ikke så vanlig, tror jeg. Håper jeg.»

«Er sædmottak også en jenteting?»

«Ja. Jeg mener nei! Men han sa det om ei jente. Om jentetissen. Det var veldig stygt sagt,» svarte jeg og tenkte at han neppe ville brukt ordet sæduttak hvis det var en gutt han var forbannet på.

«Ingen gutter får si sånne ord om meg,» kom det kontant fra femåringen.

«Nei, det får de ikke,» sa jeg og så henne for meg i russedress et drøyt tiår frem i tid. Og før den tid har jeg to jenter til som skal være russ.

Det knøt seg i magen, men heldigvis kom femåringen kjapt på banen med en kommentar ut fra sitt perspektiv:

«Jeg håper at russefolkene ikke er så slemme når jeg skal bli russ. I så fall ringer jeg til politiet. Eller banker dem opp.»

Da var det jeg som svarte:

«Yessss! Du må aldri slutte å tenke sånn! Ikke finn deg i noe du ikke vil. Kjenn alltid etter i magen hva som er riktig for deg.»

LES OGSÅ: Da jeg fikk høre hva årets russejenter fikk slengt etter seg, ble jeg forbanna.

- Jenter blir utnyttet

Jeg digger innstillingen hennes. Og jeg håper så inderlig at hun, og alle andre små selvsikre jenter, beholder de holdningene og den selvrespekten til de er russ, gjennom russetiden – og i tiden etterpå når de skal reise eller studere og deretter tre inn i arbeidslivet og kanskje et samboerskap.

KNUTEBESVÆR: Knutereglene kan være morsomme, men også føre til at noen går for langt og glemmer sin egen integritet. FOTO: Scanpix.
KNUTEBESVÆR: Knutereglene kan være morsomme, men også føre til at noen går for langt og glemmer sin egen integritet. FOTO: Scanpix. Vis mer

Det har vært sagt og skrevet mye om russeknuter, auditions til russebusser, kleine nødrim i russelåter og annen seksuell trakassering i russetiden. Og det er ingen tvil om at enkelte russegutter er helt på jordet; påvirket av sexindustrien gjennom fri tilgang til porno på nettet fra de lærte seg å Google. Og en altfor svak evne til å sette andre mennesker høyere enn sine egne behov.

Noe har åpenbart sviktet på veien når russegutter tilbyr mindreårige jenter rulling med russebussen sin mot seksuelle tjenester som inngangsbillett.

- Jentene skjenkes, og før de settes av i veikanten, har de sugd noen av gutta, hatt sex, blitt utnyttet. Stup fulle, sier leder for ungdomsavsnittet ved Majorstua politistasjon i Oslo, Johan Benitez, til Nettavisen, i en artikkel der politiet advarer mot grenseoverskridelser russetiden (publisert 24.04.19).

På en liste over knuteregler, går en regel ut på å gi en blowjob, og man får en fjær i lua for det. En annen knuteregel, omtalt som «The perfect week», handler om syv personer på syv dager. Ei jeg snakket med mente det dreide om suging, en annen sa det var «mer enn bare det».

Russebussauditions, der jentene blir spurt om hvorvidt de er jomfruer (… dersom de har seksuell erfaring, er det avgjørende at de ikke har horestempel) - og blir bedt om å kle av seg for at guttene skal kunne vurdere kroppene deres uten push up-bher og stramme bukser med høyt liv … #metoo stoppet åpenbart ved porten til skolegården.

I flere år har politiet, lærere, rektorer, helsesøstre og foreldre sagt til og om de utagerende russeguttene (for det gjelder, som kjent, langt fra alle!) at de har gått altfor langt, at nok er nok. Det er vanskelig å være uenig i det.

Men hvor ble det av jentene og deres meninger i russestyrene? Hvor ble det av jentenes vurdering og godkjenning av knutereglene? Hvor ble det av jentenes følelser og grensene deres?

LES OGSÅ: Slik får du tenåringen din til å åpne seg

Behold jentekraften i deg!

På barneskolen lærte de at de skulle si «STOPP», høyt og tydelig, hvis noen sa eller gjorde noe de ikke synes var greit. Hvorfor roper de ikke «STOPP» nå?

Hvor har de gjemt seg, de tydelige og bestemte småjentene de en gang var? De jordnære jentene som hadde begge føttene godt plantet i jorden, og som fortalte guttene hvor skapet skulle stå i barnehagen. De som drømte om å ha litt av kraften til Pippi Langstrømpe, jenta som setter både frekke smågutter og selvgode menn hardt på plass. Hvor har det blitt av kvinnekraften? (Igjen: Ingen regel uten unntak. Jeg vet at det finnes mange kraftfulle jenter, som vet å sette seg i respekt, blant 2019-russen, altså! Jeg er så heldig å kjenne flere av dem.)

Alle jenter har den i seg; den sterke kraften og intuisjonen om hva som er bra for oss. Jeg har en oppfordring til russejentene i 2019 og til alle fremtidige russejenter: Behold kraften i deg. Hvis den har blitt litt borte, så hent den frem igjen! Jeg lover deg, den er der, inni deg et sted.

Våg å drite litt i russepresset. Ha det gøy, men våg å si frekke russegutter i mot når det trengs. Våg å heve deg over stygge blikk fra de russejentene som måtte ha mistet sin kraft og erstattet den med et litt for tåkete og mindre fordelaktig russefilter.

Minn deg selv om at DU, en gang tenkte som femåringen min; at hvis noen kaller deg ei jævla fitte, sædmottak eller hore, ja, så ville du faktisk ha banket dem opp!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer