Dameblader

«Så du jobber i dameblad? Hvordan kan du jobbe med noe så hjernedødt?»

Vel, gi meg to minutter til å tenke meg om så skal jeg gi deg TIDENES begrunnelse.

BENEDICTE WESSEL-HOLST: Er redaktør i HENNE og fast spaltist på KK.no. Foto: All Over Press Norway
BENEDICTE WESSEL-HOLST: Er redaktør i HENNE og fast spaltist på KK.no. Foto: All Over Press Norway Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Så var vi der igjen. Den nedlatende kommentaren om mitt yrkesvalg falt i et middagsselskap med blandet kjønnsfordeling, høy utdannelse og dertil høy kulturell kapital, litt lavere motekompetanse enn mitt vanlige habitat, og generelt lavere temperatur på alt – fra hovedrett, diskusjoner og seksuell utstråling (det følte jeg i hvert fall umiddelbart i det kommentaren falt).

Kvinnen på andre siden av bordet hadde akkurat fortalt meg at jobben min var det dummeste hun kunne tenkte seg, og mens hun fullførte sitt eget resonnement som var noe sånn som at den reelle «axis of evil» besto av bloggere, dameblader og Hege Storhaug, tygde jeg ferdig det seige kjøttet og mitt eget motsvar. Jeg trakk pusten og hevet stemmen:

- Jeg hører du sier at du syns produktene vi lager for tusenvis av norske kvinner er uintelligente, fordummende og med på å sementere kjønnsroller vi burde kjempe oss ut av i stedet. Du har ikke tenkt over at du er med på å gi vanlige kvinner en følelse av at noe av det de syns er hyggelig, kanskje inspirerende og litt gøy, er noe de burde slutte med, ja faktisk skamme seg over at de liker?

Jeg hadde reist meg fra stolen og tatt ordet, hele forsamlingen sluttet å snakke. Alle så på meg! Og alle lyttet oppmerksomt. Håret mitt lå perfekt, og jeg hadde ikke noe babyspinat mellom tennene eller noe annet som kunne forstyrre for hvordan jeg ble oppfattet. Jeg strålte styrke, besluttsomhet – og alt med så mye glimt i øyet at TV2 burde ha ansatt meg på flekken. Jeg var like stoisk som Erna, like snerrende kontrollert som Siv, og retorisk følte jeg meg på nivå med Jens Stoltenberg – før Nato-karrieren.

Det er ikke sånn at øverst på lista for redaksjonsmøte står det: Hvordan få norske kvinner til å føle seg ræva.

-  Ok, så er ikke alt som står i det du kaller dameblader noe man skal henge opp på veggen og pugge utenat. Men så går jeg heller ikke rundt og tror at de kvinnene som leser magasiner, eller klikker seg innom noen blogger og leter etter inspirasjon på Instagram, BARE gjør det. De driver med en hel rekke andre ting i tillegg! De jobber blant annet. Leser bøker gjør de også. Og de er mødre, venninner og ektefeller med sammensatte liv og ulike behov. På vårt beste dekker vi noen av disse behovene med guiding, tips og journalistikk som berører. Og på vårt verste – vel da bommer vi. Men det er ikke sånn at øverst på lista for redaksjonsmøte står det: «Hvordan få norske kvinner til å føle seg ræva».

Flere rundt bordet lo litt av den replikken. Jeg eide rommet! Jeg lurer på om noen til og med hadde dempet lyset og satt på en slags spotlight? Jeg fortsatte:

- For deg er det muligens overraskende at kvinner faktisk kan være interessert i mote, sminke OG lese alle bøkene til Knausgård, uten å hoppe over en eneste side i Hitler-essayet.

Jeg tok en liten kunstpause. Trakk pusten.

-  Du er kanskje også en av dem som mener det er feil å løpe mosjonsløp med andre kvinner? Siste nytt fra debattfronten er at det kategoriseres som et samfunnsproblem at det arrangeres jenteløp. Det faktum at all organisert idrett og ALLE idrettskonkurranser er delt inn i kjønn fra barneskolealder, det får bare være. De burde selvsagt skamme seg – alle de glade damene som svetter seg gjennom 10 kilometer på KK-mila, som har trent hele året for å nå målet sitt, enten det er å gjennomføre uten å stoppe eller å sette ny personlig rekord. De skulle selvfølgelig vært fornøyde med å danne baktroppen i Oslo Maraton, i testosterondrevet bak alle de magre, senete, konkurransedrevne gutta. Og når vi først endelig kvitter oss med de idiotiske jenteløpene – la oss avvikle de dypt diskriminerende jentekveldene i samme slengen. Har vi ikke kommet lenger i 2016 enn at vi i gitte situasjoner foretrekker å snakke med andre kvinner?

Kvinner kan faktisk være interessert i mote, sminke OG lese alle bøkene til Knausgård, uten å hoppe over en eneste side i Hitler-essayet.

Jeg så utover middagsbordet. Alle satt i behagelig konversasjon med sidemann. Øyeblikket med den sårende replikken fra andre siden av bordet var for lengst over, og igjen hadde jeg spilt ut scenen inni mitt eget hode der jeg sa alt det jeg EGENTLIG ville si.

Du kjenner sikkert følelsen du også? Alle de gode poengene og argumentene du skulle servere når du sto i situasjonen, men som først kommer til deg på veien hjem flere timer senere. Vel, neste gang, dere – DA er jeg klar!

Les Benedictes tidligere spalter nedenfor:

«Nei takk, jeg tåler ikke/liker ikke/slanker meg»

«Hvis ikke DU skal orke tanken på en 100 prosents stilling – hvem skal da gjøre det?»​ 

«I stedet for venninnetur til New York, kan du jo kjøpe deg en ny genser på H&M hver dag, som du brenner opp i hagen etter jobb»

«Bryllups-kjøret har tatt helt av. Det skal være stort, tradisjonelt og klisjéfylt. Og utenlandsbryllup er det nye statussymbolet»

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer