økonomi

Så mye koster barna deg

Vi elsker barna våre, men mange er ikke forberedt på hvor dyrt det egentlig er å ha barn. Og utgiftene bare øker jo eldre barna blir.

ØKONOMI OG BARN: Det å få barn er ikke billig - derfor kan det være lurt å være litt påpasselig med økonomien din.  Foto: Shutterstock / Kaspars Grinvalds
ØKONOMI OG BARN: Det å få barn er ikke billig - derfor kan det være lurt å være litt påpasselig med økonomien din. Foto: Shutterstock / Kaspars Grinvalds Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
EKSPERTEN: Maria Setsaas er forbrukerøkonom og ansvarlig for sosiale medier i ‎Danske Bank
EKSPERTEN: Maria Setsaas er forbrukerøkonom og ansvarlig for sosiale medier i ‎Danske Bank Vis mer

Forrige helg var min datter på tre år invitert i to bursdager. Det første vi måtte kjøpe var en ny kjole og et par sko. De kjolene som henger i skapet hadde hun vokst ut av. I tillegg skulle bursdagsbarna få gaver, så alt i alt landet helgen på flere hundre  kroner i bursdagsutgifter. Og ikke nok med det. Når mandagen kom ringte de fra barnehagen og sa at hun var vokst ut av vinterdessen og trengte ny. Så for mor var det bare å løpe ned på kjøpesenteret å kjøpe en ny. Nok en tusenlapp ut der!

Jeg fortsetter å la meg overraske over hvor dyrt det egentlig er å ha barn. Men det som egentlig skremmer meg er hva jeg har i vente. For ifølge Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) er dagens kostnader bare for småpenger å regne. En gjennomsnittlig 3-åring koster 2520 kroner i måneden, mens når min datter blir 17 år vil de månedlige utgiftene nesten være doblet til 4870 kroner. Når vi vet at barnetrygden er på 970 kroner måned, må man forberede og planlegge familieforøkelsen godt.

Så snart dere går med tanker om å få barn kan det være smart å starte planleggingen.

LES OGSÅ: Så mye bør du spare i pensjonen - viktigere enn du tror

Her følger noen sparetips:

  • Sett opp et budsjett for å få en oversikt over husholdningens inntekter og utgifter. Hvilke ekstra utgifter vil påløpe i tiden før barnet kommer? Bruk tiden før fødselen til å planlegge innkjøp av utstyr for å kunne spare penger. Impulskjøp er som kjent dyrt.
  • Sjekk ut hvilke butikker og nettbutikker som har løpende kampanjer og tilbud. Ja, jeg vet dette kan være vanskelig i praksis, da de ringte fra barnehagen dro jeg rett ned på kjøpesenteret og kjøpte en ny vinterdress til fullpris.
  • Det er også viktig at du unngår å kjøpe barneutstyr på avbetaling eller kreditt. Høy rente gjør at du bruker lang tid på å nedbetale dyre forbrukslån.
  • Spar penger ved å kjøpe brukt utstyr på loppemarked og/eller finn.no. Her finner du mye utstyr av god kvalitet å velge mellom til en sterkt redusert pris. Det finnes også facebookgrupper der du kan kjøpe barneutstyr til en lavere pris.
  • Shopping til kr 0,-. Arranger byttekveld fremfor å kjøpe nye klær. Inviter venner og naboer, og bytt til en «ny» garderobe for både voksne og barn.


LES OGSÅ: Kutt latten - spar 18.000 kroner i året

Hva kan så en familie med litt eldre barn gjøre for å spare penger?  Først vil jeg oppfordre til å involvere barna i familieøkonomien. Forklar hva ting koster og hvorfor vi ikke kan pøse ut penger på alt.

Mange møter dilemmaet med merkeklær til tenåringsbarn. Skal du gi etter for krav om dyre vesker og jakker, eller skal du være «den kjipe»? En løsning her kan være å la barnet selv spare til den dyre jakken sin. Da får de selv et forhold til prisen, og hvis de så absolutt vil ha merkejakka, ja da får de jaggu jobbe for den.

I løpet av perioden fra barna blir født til de er 17 år vil de koste deg omtrent én million kroner. Trøsten får være at det vil være din beste investering noensinne. 

LES OGSÅ: - Kvinner, spar mer online!
 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer