Sommerkroppen

Seriøst, hva er egentlig greia med #sommerkroppen2016?

- Jeg har strekkmerker og litt ekstra sideflesk på magen. Men skal jeg si deg noe? Det gjør ingenting!

DRIT I #SOMMERKROPPEN: KK.no-journalist Mina Knudsen går hardt ut mot kroppspresset i dagens samfunn, og oppfordrer alle jenter til å bli mer glad i seg selv.  Foto: Per Ervland
DRIT I #SOMMERKROPPEN: KK.no-journalist Mina Knudsen går hardt ut mot kroppspresset i dagens samfunn, og oppfordrer alle jenter til å bli mer glad i seg selv. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Begreper og trender florerer året rundt på sosiale medier, men om sommeren blomstrer noen ekstra fram. Et enkelt søk på Instagram, og det dukker opp flere tusen bilder med hashtag sommerkroppen og #sk2016

Vel. La meg begynne med meg selv. Jeg er 26 år og den største i vennegjengen min, med litt for mye magefett etter litt for mange år med alkohol, usunn mat og lite trening. Strekkmerker fikk jeg brått da jeg måtte slutte med håndball etter 12 års karriere, noe som igjen gjorde at pila på vekta gikk opp. Jeg skjuler heller ikke at studietida og et år på reise var med på denne pil-oppgangen. I fjor feiret jeg da bunaden endelig passet etter åtte år. Hemmeligheten er at jeg brukte et par tusen kroner på å sy den ut. Men hva så? 

LES OGSÅ: Blondinbella: «Dette er for dere jenter, elsk dere selv»

Vi må likestille kropper som vi likestiller kjønn – fordi vi er ulike og unike.

Tidligere i sommer kunne vi blant annet lese om Linda-Marie (Dagbladet.no) som stolt la ut bilde av seg selv i bikini. Men det som fanget oppmerksomheten var teksten hvor hun skrev at hun var bekymret seg for alle som så ut som henne, og som skammet seg over det. Vi har YouTube-stjernen «Makeup Malin» (se siden hennes her) som går fram som et godt eksempel når det gjelder både kropp, angst og det å være annerledes. Det er bra!Vi leser stadig saker om kropp, og ser flommer av bilder i sosiale medier med #sommerkroppen2016. Flere har opplevd – og opplever daglig - mobbing fordi de er for tykke eller for tynne. Nesa er for stor eller for liten og håret er ikke som det «skal» være. Når skal det være nok? I mine øyne, er spesielt damer eksperter på å se ned på hverandre på grunn av utseendet og kropp. Kan vi ikke slutte med det? Vi er heldige som er skapt forskjellige og er forskjellige. Bør vi ikke heller heie hverandre fram uansett kropp og fasong. Med eller uten cellulitter, strekkmerker, plettfri hud eller Kardashian-rumpe.

Så kanskje du er en av dem som modig fremmer deg selv, eller kanskje du er hun som løper en mil hver dag og løfter din egen kroppsvekt. Uansett om du er livsnyheter, treningsjunkie eller den som sier «ja takk, begge deler», er du bra nok. For det handler ikke om å strebe etter å være noen andre – det handler om å være seg selv uavhengig av andre

LES OGSÅ: Janka Polliani: Ble kalt feit etter å ha lagt ut bilder på bloggen

Kanskje vi bør endre hvordan vi tenker om oss selv og andre? Vi skal jo være stolte og fornøyde om vi har slanke kropper, store kropper, hud med eller uten cellulitter, store eller små pupper. Vi må likestille kropper som vi likestiller kjønn – fordi vi er ulike og unike. 

VÆR DEN DU ER, OG VÆR STOLT AV DET:- Jeg er 26 år og den største i vennegjengen min, med litt for mye magefett etter litt for mange år med alkohol, usunn mat og lite trening, forteller Mina. Her fra i fjor sommer.  Foto: Privat
VÆR DEN DU ER, OG VÆR STOLT AV DET:- Jeg er 26 år og den største i vennegjengen min, med litt for mye magefett etter litt for mange år med alkohol, usunn mat og lite trening, forteller Mina. Her fra i fjor sommer. Foto: Privat Vis mer

Det er ingen hemmelighet at vi jenter konkurrerer om oppmerksomheten. For ærlig talt: Det er ikke gutta vi som regel pynter oss for – det er jentene. Og den konkurransen er sunn. All konkurranse er litt sunt. Det som ikke er sunt er når den tar feil retning og det går over til misunnelse, sjalusi og nedprating. 

LES OGSÅ: Slik får du bedre selvfølelse

Mange av oss er eksperter på å fortelle oss selv at vi ikke er bra nok. Vi tar til oss inntrykk fra sosiale medier, som gjør at selvbildet vårt blir enda mindre. Kanskje ikke så rart? Vi tar selfies og bilder i den rette vinkelen, hvor vi viser den beste siden av ansiktet, kanskje beina ser liiiitt tynnere ut og rumpa ikke så flat. Og kanskje slenger vi på et flatterende filter før vi poster. Ok, så synes vi det er gøy, men det er jo ikke virkeligheten og realiteten? Ei venninne av meg sa nylig: «Jeg får nesten dårlig samvittighet av å se freshe folk på Instagram». Dårlig samvittighet? Sånn skal det seriøst ikke være. 

Hashtag sommerkroppen2016 er for meg bullshit. Jeg mener den ødelegger mer enn den bygger opp selvtilliten til folk.  For hva er liksom sommerkroppen? Finnes det noen definisjon på det, sånn egentlig? Det har blitt en trend som gjør at vi - både unge og voksne, kvinner og menn - blir usikre på oss selv, kanskje også redde for å gå på stranda. Og seriøst, ingen skal være redde for å gå på stranda!En klisjé, men likevel: Det handler om å være fornøyd med deg selv innenfra og ut - uansett hvilke mål du har. For uavhengig av vennene dine, forbildet ditt eller «it-jenta» på Instagram – så er det jo opp til deg hvordan du vil leve livet ditt. Om du er hun som løper en mil om dagen, «gir litt faen» eller er hun som alltid har den lille ekstra selvtilliten.

Det er ikke gutta vi som regel pynter oss for – det er jentene. Og den konkurransen er sunn. All konkurranse er litt sunt.

Jeg har bestemt meg for å være den beste utgaven av meg selv. Noe som i bunn og grunn ikke handler om hva som står på vekta. Jeg har forresten ikke veid meg på 10 år. Fordi et tall på en vekt ikke definerer hvem jeg er. Jeg har fortsatt strekkmerker og litt ekstra sideflesk på magen. Men skal jeg si deg noe? Det gjør ingenting. Så tilbake til meg. Jeg trener, fester og er en «ja takk, begge deler»-jente med god samvittighet. Og jeg mener jo at jeg, Mina på 26 år, ikke hadde hatt flere venner, en kulere jobb eller en bedre familie om jeg var 20 kilo lettere eller tyngre. Jeg er jo søren meg fet (les: kul) som jeg er – uavhengig av kropp og hva andre synes og tenker om meg!

LES OGSÅ: 5 ting du bør si til deg selv - hver dag!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer