Elsykkel:

- Skal du sykle opp en bratt bakke, så skal det søren meg se ut som du jobber for det!

KK-journalist Malini Gaare Bjørnstad er svært skeptisk til at friske og raske folk bruker elsykkel.

ELSYKKEL: KK-journalist Malini Gaare Bjørnstad mener at de som er friske og raske burde kunne klare å tråkke seg rundt på en vanlig sykkel, og ikke suse rundt på elsykkel. FOTO: KK
ELSYKKEL: KK-journalist Malini Gaare Bjørnstad mener at de som er friske og raske burde kunne klare å tråkke seg rundt på en vanlig sykkel, og ikke suse rundt på elsykkel. FOTO: KK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For en tid tilbake bestemte jeg meg for å begynne et nytt og bedre liv. Jeg er megalei av fullstappa busser i morgenrushet, som gjør at jeg blir tvunget til å glemme alt som heter komfortsone og intimgrenser.

I tillegg har jeg lyst til å bruke de 770 kronene jeg betaler for månedskort på veldig, veldig mange andre ting.

I år har jeg derfor bestemt meg for å joine den eksklusive «vi som sykler til jobben»-klubben, og dette prosjektet hadde jeg bestemt meg for at skulle starte den aller første vårdagen.

Jeg har nå holdt på i litt over én uke, og føler meg rimelig rå når jeg parkerer sykkelen utenfor kontoret. Men dessverre finnes det også et snev av irritasjon (dette er en underdrivelse) i meg når jeg ankommer jobb 14 minutter etter at ferden startet fra bygården jeg bor i på Grünerløkka.

Hver morgen er jeg nemlig nødt til å sykle opp tidenes seigeste bakke som jeg føler skal ta knekken på meg hver eneste gang. Men det er ikke bakken i seg selv som gjør meg irritert, det er det nemlig de som bruker elsykkel opp bakken som sørger for! (PSST: 9 tips til deg som ønsker fremgang på trening)

Det slår aldri feil; hver eneste gang jeg er halvveis til toppen, og puster og peser som en gal, kan du banne på at det kommer syklende forbi en på elsykkel - som i teorien ser ut som han eller hun er på tidenes chilleste søndagstur. Det der er en greie som ikke gir logisk mening i mitt hode.

Skal du sykle opp en bratt bakke, så skal det søren meg se ut som du jobber for det! Du skal puste, du skal pese, du skal banne og du skal svette. Ingen av de på elsykkel gjør det. Jeg gjentar: de som bruker elsykkel ser ut som de er på søndagstur - ikledd siste nytt fra Tour de France-kolleksjonen (her hadde det passet utmerket med en emoji som himler med øynene).

Men la meg presisere: er du syk, har du gått gjennom ting eller har en sykdom som gjør at helsen din er redusert, er du gravid, eller har du barn du må frakte til og fra barnehage og skole gjelder dette ikke deg! Det gjelder deg som er frisk og rask, og på generelt nivå har god helse.

LES OGSÅ: Når er du for syk til å trene?

- Vi kan i alle fall alle sammen klappe oss på skulderen for at vi gjør en innsats for miljøet!

Jeg får heldigvis støtte av mine venner i Dinside.no. De har nemlig vurdert fordeler og ulemper ved bruk av elsykkel, og stiller blant annet spørsmålet: Er elsykkelen et produkt som har livets rett, eller er det bare en forbigående trend for bedagelig anlagte syklister med penger til overs?

Jeg kunne ikke ha stilt det spørsmålet bedre selv.

Du skal puste, du skal pese, du skal banne og du skal svette. Ingen av de på elsykkel gjør det

Flere jeg har diskutert dette med påpeker at folk som bruker elsykkel gjerne er mennesker som ellers aldri hadde satt seg på en sykkel. Kanskje fordi de av helsemessige årsaker ikke har mulighet. Eller rett og slett fordi de ser på sykling som et ork. Mine diskusjonspartnere sier at det er bedre at de faktisk bruker en motorisert sykkel enn ikke sykkel i det hele tatt.

Ja. Jo. Jeg ser den, men samtidig tenker jeg at de gjør seg selv en bjørnetjeneste. Er det ikke like greit å bare kaste seg ut i det, og prøve å komme i bedre form ved å bruke egen, rå kroppsstyrke - i stedet for å få hjelp av en motor?

Jeg sier som DinSide-journalist Tore Neset:

«En sykkel vil etter min mening gi deg større glede enn en elsykkel. Men det forutsetter at du ikke er redd for å bli svett og andpusten. Noe som jo er sunt, har jeg hørt.»

Så, neste gang jeg sykler opp den blytunge Carl Berner-bakken skal jeg tenke at smaken er som baken. Jeg liker å utfordre meg selv ved å sykle bakker jeg hater, og du gjør kanskje det samme. Bare på en litt annen måte. Vi er i alle fall i samme båt når det kommer til én ting: når bussen kjører forbi oss med passasjerer stående som sild i tønne er vi i alle fall ute, trekker frisk luft og kan klappe oss på skulderen for at vi gjør en innsats for miljøet.

ET FORBILDE: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon fikk skyss i en elsykkel av 80 år gamle Harald Øyen under et besøk på Sagene i Oslo i mai 2018 - og vi mener jo selvfølgelig at det er fantastisk at eldre, småbarnsforeldre og folk med helseplager benytter elsykkel for å komme seg frem. Vi andre - vi får bite tennene sammen og komme oss opp bakken på vanlige sykler, mener KK-journalist Malini Bjørnstad. FOTO: NTB Scanpix
ET FORBILDE: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon fikk skyss i en elsykkel av 80 år gamle Harald Øyen under et besøk på Sagene i Oslo i mai 2018 - og vi mener jo selvfølgelig at det er fantastisk at eldre, småbarnsforeldre og folk med helseplager benytter elsykkel for å komme seg frem. Vi andre - vi får bite tennene sammen og komme oss opp bakken på vanlige sykler, mener KK-journalist Malini Bjørnstad. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

God tur!

LES OGSÅ: Gjør sykkelturen til en kalori-killer!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer