#metoo:

Skikk og bruk - for deg med kuk

Barndommens råd om å «oppføre seg ordentlig» har åpenbart gått altfor mange hus forbi. Den gode nyheten, gutter, er at det faktisk ikke er så vanskelig å behandle en kvinnelig kollega med respekt.

#METOO: Mai og Ingeborg har laget noen enkle kjørereglene som vil komme til nytte dersom du er mann og skulle havne i en situasjon hvor du er usikker på hvordan du skal oppføre deg. FOTO: Astrid Waller/ Yvonne Wilhelmsen
#METOO: Mai og Ingeborg har laget noen enkle kjørereglene som vil komme til nytte dersom du er mann og skulle havne i en situasjon hvor du er usikker på hvordan du skal oppføre deg. FOTO: Astrid Waller/ Yvonne Wilhelmsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Samhandling med andre mennesker, særlig det motsatte kjønn, kan være en utfordring. Av og til føles det som om man beveger seg i et konstant minefelt, og sjansen for å trå fryktelig feil til enhver tid overhengende. Eller, vent litt … Er det sånn?

«Oppfør deg ordentlig» fikk vi alltid beskjed om da vi var yngre. Det kan vel best tolkes som at du skal behandle andre med respekt. Være mot dem slik du vil at de skal være mot deg. Være høflig og vennlig, lytte til det andre har å si - og ta et nei for et nei om det skulle komme dit. Enkle og greie kjøreregler som burde være forståelige for de fleste, skulle man tro. Men slik er det åpenbart ikke.

Det som startet med det dype fallet til Hollywood-greven Harvey Weinstein, har ført til at det har blitt avdekket grove historier om seksuell trakassering og overgrep, særlig fra medie- og underholdningsbransjen, mange av dem fortalt under #metoo. Sist ut hos TV2, hvor det i årevis virker som det har fått herje en ukultur i enkelte avdelinger, preget av sjåvinisme og til dels grove overgrep uten at noen har tatt ordentlig tak i det. Før nå. Og TV2 er garantert ikke sist ut i rekken.

Barndommens råd om å «oppføre seg ordentlig» har åpenbart gått alt for mange hus forbi. Den gode nyheten, gutter, er at det faktisk ikke er så innmari vanskelig å behandle en kvinnelig kollega med respekt.

For ordens skyld, slibrig og trakasserende oppførsel er uakseptabelt uansett kjønn. Overgrep begått av kvinner er selvsagt ikke bedre. Det kan likevel virke som ukulturen har fått lov å slå mer rot i en del maskuline miljøer. For å gjøre det enklere å ferdes i sosiale settinger har vi derfor laget en liste noen velmente råd. Noen av dem har vi dessverre selv erfart oss fram til, andre er basert på opplevelsene til kolleger og venner. Vi håper og tror disse enkle kjørereglene vil komme til nytte dersom du skulle havne i en situasjon hvor du er usikker på hvordan du skal oppføre deg.

SKIKK OG BRUK (FOR DEG MED KUK):
1. Virker det som en god ide å føre noens hånd bort i ditt eget skritt midt i en samtale? Det er det aldri. Med mindre opptakt til handlingen er setningen «nå hadde det vært ålreit å få grafse noen litt i skrittet, gitt» (skjer VELDIG sjelden).

2. Får du plutselig lyst til å legge penis på låret til noen midt i en samtale? Dropp det! Det er ytterst sjelden (les: aldri) det fører til konstruktiv, givende diskusjon eller en frisk, munter håndjobb for kosens skyld.

3 Generelt er det egentlig aldri noen god idé å spontant ta fram penis foran noen som ikke pleier å se det til vanlig, med mindre du er veldig sikker, eller bruke eget kjønnsorgan som et slags forhandlingskort.

4. Å tilby tilfeldige kollegaer å få lov til å suge deg (som om det er en gave å få lov) kan du også med fordel styre unna. Dessverre er det et inititativ de færreste applauderer.

5. Å sende bilder av penis til kollegaer eller bekjente på generell basis virker som en greie veldig mange tenker er en god ide. Det er det ikke. Det er svært sjelden (egentlig aldri) jenter sitter hjemme med te, scones og strikketøy og fyser på fremmed penis.

6. Sitter du i et boblebad sammen med en kollega? Ikke tro at boblende vann gjør din erigerte penis mot låret til et mindre problem. Har du lyst til å ligge med en kollega, men kollegaen sier nei? Sorry, men du kan likevel ikke onanere foran vedkommende. Kjedelig, men sant.

7. Har du masse penger og mange som ser opp til deg? Supert! Betyr det at alle har lyst til at du skal massere dem eller i hemmelighet drømmer om oralsex? Nei.

8. Får du innmari lyst til å ta tak i rumpeballen til noen du ikke kjenner så godt? Ta med deg lysten din inn på nærmeste toalett. Vær sikker på at det ikke er noen andre der. Skyll trangen ettertrykkelig ned i doskåla.

9. Er du på date eller i en annen hyggelig sosial setting med noen som har pyntet seg og har dyp utringning, og føler veldig sterkt på deg at det er det samme som at hun vil ligge med deg? Vi skjønner at det er vanskelig, men det er bare en bluse, ikke en fullmakt.

10. Har du drukket ti halvlitere og føler at alt er lov? Det kan hende du er alene om akkurat den følelsen, så ikke bruk den til å ta på andres pupper eller skritt.

11. Har du havnet ved siden av en ny dame i et middagsselskap og er usikker på hva du skal snakke om? Prøv været, nyhetene, fotball, musikk, kultur, insekter, frimerker og prisene på elektronikk eller grønnsaker FØR du hopper rett til pupper og sex. Prøv også så langt det lar seg gjøre å ikke ubedt kommentere kroppene til alle kvinnene i lokalet. Selv om du får lyst, ikke ta henne på låret. Ikke i skrittet eller på puppene heller. Virker det vanskelig? Det er egentlig ikke det. Millioner av menn (og nesten alle kvinner) får til dette hver eneste dag. Vi er sikre på at du kan klare det. Lykke til!

PS! Er du mann og føler at du blir uskyldig angrepet for å være en gris? Da kan du spørre deg selv: er jeg en gris? Er svaret nei, er dette innlegget ikke til deg, og det er følgelig ingen grunn til at du skal føle deg krenket. Dette innlegget handler på ingen måte om alle menn (heldigvis). Er svaret derimot ja, eller kanskje? Da foreslår vi at du bruker krenkelsen din til noe positivt, som for eksempel å rett og slett slutte å være grisete. På forhånd takk.

LES OGSÅ: Skal vi slutte å kle av oss og kalle det likestilling?

Sjekk også ut Mai Echoff Morseth sin blogg her!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer