Benedicte Wessel-Holst

Sommerfuggel i hytteland

Vi som ikke har tilbragt 15 prosent av barndommen i bilkø på vei til hyttekos, påskequiz og skirenn – hvordan har vi det egentlig?

BENEDICTE WESSEL-HOLST: - Ikke alle er oppvokst med hytte. Men det kan gå bra likevel! Foto: All Over Press Norway
BENEDICTE WESSEL-HOLST: - Ikke alle er oppvokst med hytte. Men det kan gå bra likevel! Foto: All Over Press Norway Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Vi skal på hytta vi! Hele gjengen ja. Noen annet kan vi ikke tenke oss.  Gode gamle, Grindeheimvasssbua … 

Hyttepraten går livlig over lunsjbordene i tiden før påske. Utførlige geografiske beskrivelser (ta av til høyre ved bommen tjue minutter før Fagernes) og tindebestigningstips (Rasletind, for hele familien) deles med fjellstø selvfølgelighet også til alle oss som eventuelt kun har et krypinn i lavtliggende strøk å søke tilflukt i, i disse påsketider.

Så mange lurer selvsagt på hvordan vi har det. Vi som er så uheldige at vi ikke har tilbragt 15 prosent av barndommen i bilkø, med jevnlig påfyll av bilbingo og Espa-boller, og som har vokst opp uten tilgang til et ekstrahjem utenfor allfarvei med dårligere toalettfasiliteter enn hjemme, færre lekekamerater, og begrenset utvalg av underholdningsprodukter.

Hvordan takler vi påskehøytiden? Vi som ikke har opplevd den vårlige oppladningen det er når en ferie skal deles opp i rettferdig brøk med perifere slektninger, gleden over å se voksne mennesker ta på tøysehatter og gjemme egg i snøen, og som ikke har kontemplert over påskens virkelige eksistensielle spørsmål: HVOR TIDLIG MÅ VI DRA FOR Å SLIPPE KØ? Klarer vi oss egentlig? 

Jeg er faktisk litt usikker på hvor bra det går med sånne som meg. Det har vært noen tøffe år i et slags vanskelig navigerbart viddelandskap. 

Noen vil sikkert påstå at jeg bare har godt av å kjenne på en grad av utenforskap og sosialt kladdeføre, ettersom jeg er heldig å ha god glid på livets preparerte hovedspor ellers, men manglende påsketilhørighet har gjort noe med meg. Er jeg blitt bitter? 

– Jeg vet du ikke er så begeistret for påske, men du skulle ikke bare gitt hyttelivet en ny sjanse? Det er spådd fantastisk vær og føre, og vi planlegger å dra i 14-tiden for unngå køen oppover, du er hjertelig velkommen til å være med.

Det var den hjertevarme venninnen som inviterte. Igjen. Hun som alltid vil inkludere. Lite forsto hun at å besøke andres hytter gir en ulidelig «sommerfuggel i vinterland»-opplevelse hver eneste gang.

«Her hos oss er det lånetøfler til alle, også er det den årlige langturen til Krækkja i morgen, før den store påskequizen.» 

Vennlig overbærenhet med manglende skiferdigheter og fjellvett. Kjapp innføring i lokale hytterutiner – alltid litt ulike fra hytte til hytte. «Slik gjør vi det her»-mentaliteten er til å ta og føle på, uansett hvor vennligsinnet vertskapet er. Og selv henger man så godt med man evner i denne kavalkaden av fremmede ritualer og årelange familietradisjoner. «Her hos oss er det lånetøfler til alle, også er det den årlige langturen til Krækkja i morgen, før den store påskequizen. Alle skal rekke å skvette litt vann under armene, men ikke for mye varmtvann da folkens! Også ser vi påskekrimmen i felleskap. Den skal visstnok være veldig god i år. Barnedrap og pedofili står det her. Det blir spennende. Noen som vil ha litt sjokolade?»

Kommer det fram at du i tillegg til manglende skiferdigheter ikke er spesielt begeistret for verken spekulativ hypervold kamuflert som realisme, eller koselige landsbydrap nøstet opp i Hurtigruta minutt for minutt-tempo, ber du i grunn om bli sendt hjem med første snøscoooter-taxi. 

Så er spørsmålet – hva er alternativet til hyttepåske? Bypåske?

Det var hun andre venninnen. Hun som sjelden utviste noe særlig empati, men som i grunn var svært løsningsorientert. Også denne gangen.– Du vet, hyttepåske og bypåske, det kan bli litt svett begge deler. Her i byen er det en sånn «Endelig byen for oss selv»- stemning, der folk skal briefe med at EKTE Oslo-folk, vi drikker øl til lunsj og går på kunstutstillinger og leser GOD litteratur – også i påsken. Også tas det solbrilleselfies fra Grunerløkka i et hakkanes kjør, det er nesten like ulidelig å konsumere som alle skibildene fra fjellet. 

- Hvis du er ute etter å opponere mot den norske påske-kosen, kan du kan jo ta en tur til Strömstad på skjærtorsdag. 

Jeg kunne høre lyden av en kraftig stråle hvitvin treffe glasset fra en nyåpent pappvin.

– Du vet, det råneopptoget i Strömstad, det er noe helt genuint og motstrøms. Det gir fingeren til etablissementet ikke sant, hyttekosen og familiekjøret. 

– Du vet, det råneopptoget i Strömstad, det er noe helt genuint og motstrøms. Det gir fingeren til etablissementet ikke sant, hyttekosen og familiekjøret. Mange av de ungdommene der har sikkert vært på fjellet med far og mor i årevis – og når de er gamle nok til å bestemme selv, da velger de å klaske rumpa si mot bilruta og kjøre i kø over Svinesund-broa. 

– Du sier noe, svarte jeg. 

– Personlig holder jeg meg bare innendørs til alt er over. Også får jeg unna litt forefallende arbeid og passer på å sende mail i de inneklemte dagene, bare for å signalisere at det finnes en verden utenfor påskebobla. Men har du seriøst ingen planer?

– Jo, jeg har tatt grep for første gang på mange år, svarte jeg stolt, mens jeg kikket raskt ned i den åpne kofferten på soveromsgulvet, snart ferdigpakket.

– Jeg drar til London!

Det ble stille i andre enden.

– London, ja. Du kjører en klassisk «storby-escape». Du er ikke den eneste som lar deg friste akkurat. «London er den nye hytta» står det i en artikkel her i avisen foran meg. Byen flommer over av norske påsketurister som har fått nok av innestengt hyttekos og familiemingling.  Så den køen som hyttefolket pleier å snakke om  —  den er ingenting i forhold til innsjekkings-kaoset på Gardermoen.  God tur, da!

Les Benedictes tidligere spalter nedenfor:

«Nei takk, jeg tåler ikke/liker ikke/slanker meg»

«Hvis ikke DU skal orke tanken på en 100 prosents stilling – hvem skal da gjøre det?»​ 

«I stedet for venninnetur til New York, kan du jo kjøpe deg en ny genser på H&M hver dag, som du brenner opp i hagen etter jobb»

«Bryllups-kjøret har tatt helt av. Det skal være stort, tradisjonelt og klisjéfylt. Og utenlandsbryllup er det nye statussymbolet»

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer