KK mimrer:

«Sperm i luggen ville neppe overlevd #MeToo»

Vimsete. Klønete. På slankekur. Og ute av stand til å klare seg uten en mann. Millenniums-heltinnene visste sannelig ikke hvordan de skulle stå på sine egne gebrekkelige ben.

HÅRREISENDE: Alltid like blide Cameron Diaz, selv med sperm i luggen. FOTO: NTBScanpix/Mary Evans Picture
HÅRREISENDE: Alltid like blide Cameron Diaz, selv med sperm i luggen. FOTO: NTBScanpix/Mary Evans Picture Vis mer
Publisert

Bridget Jones:

«You know, I never really understood why you wanted to date me. It seems so unlikely».

Daniel Cleaver:

«Come on, Jones, for God's sake. You're sexy. You make me laugh - at you of course, not with you. And you were, incidentally, the best shag I ever had».

Replikkutvekslingen er fra en av «Bridget Jones»-filmene, og sett med dagens øyne er det ikke til å unngå at spørsmålet trenger seg på: Har Bridget Jones helt tålt tidens tann? Dette fomlende kvinnebarnet på konstant slankekur og med vaklende tro på eget menneskeverd. Som lot seg trakassere av sin mannlige kollega Daniel Cleaver (spilt av Hugh Grant,) uten at hun merket noe til det, og som syntes Playboy-bunny var det opplagte valget når hun skulle på maskerade.

BEIGE BEGJÆR: Renee Zellweger spilte den alltid like vimsete Bridget Jones, og ble den som ga hudfargede bestemortruser et ansikt FOTO: Scanpix
BEIGE BEGJÆR: Renee Zellweger spilte den alltid like vimsete Bridget Jones, og ble den som ga hudfargede bestemortruser et ansikt FOTO: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: «Skulle det liksom ikke være sant, at brystvortene knoppet seg under den stramme blusen?»

Jo da, mange elsker fortsatt Bridget, spilt av norskættede Renée Zellweger. Og det er forståelig, for Bridget var noe så sjeldent som normalvektig på lerretet. Det gjorde henne både likandes og folkelig. Men det kan være verdt å ta en høyhælt fot i bakken. For midt i den folkelige lubbenheten jobbet Bridget innbitt for å forandre nettopp det som gjorde henne likandes. Ikke in a million years hadde hun tenkt å forbli stutt-tjukk. Forbedret hun seg bare så skulle hun saktens få seg en mann. Da ville Daniel Cleaver sikkert ha henne.

MED LOVEN I HÅND? Calista Flockhart spilte advokaten Ally McBeal. FOTO: Scanpix
MED LOVEN I HÅND? Calista Flockhart spilte advokaten Ally McBeal. FOTO: Scanpix Vis mer

Bedre sto det ikke til med Ally McBeal. Syltynne Calista Flockhart spilte en gebrekkelig skrankeadvokat med frodig fantasi, og man må spørre seg hvem som fikk ideen om å minimere, bokstavelig talt, et høyt utdannet menneske til denne fomlete, strektynne kosekaninen av et kvinnfolk. Trøsten må være at mange av kollegene som passerte ut og inn av unisex-toalettet på det seksualiserte advokatkontoret var like klønete.

HØR OGSÅ: KK-podden: Om bevrende lem, mitt første kyss, kredittgjeld og Brøttum Brass

Likevel benket vi oss foran tv-en hver uke. Spiste snop og lo av nevroser, som trangen til å si «Poughkeepsie» når livet buttet og til å fikle med løs hud på kvinnehalser. For ikke å snakke om blå suppe. Alle som var unge rundt millenniumsskiftet får sterke bilder på netthinnen når de hører «blå suppe», for Bridget Jones ga stemme til kvinner som ikke kunne lage seg mat, betale regninger og ikke evnet å få skitne truser opp i skittentøyet. Hun skal ha for at hun satte jobben foran husarbeid, Bridget. Ikke mye bloggerfrue å spore der i gården. Men jaggu slet hun ikke på jobben også. Klønet og vimset og ødela avtaler, og lå med en kollega som åpenlyst kommenterte skjørtelengden hennes, og som for alle andre enn Bridget selv var en sjåvinist.

LES OGSÅ: Arion er rundbrenner og kan skifte kjønn

LETTLIVET GJENG: Man var glad i å vise kvinnebein i advokatserien «Ally McBeal».
LETTLIVET GJENG: Man var glad i å vise kvinnebein i advokatserien «Ally McBeal». Vis mer

Og så var det Mary, spilt av alltid like blide Cameron Diaz. «Mary» som alle elsket, og som ikke skjønte bæret da hun fikk sperm i håret og trodde det var hårgelé, og vandrer intetanende og blid ut i verden med stiv lugg. Samme Cameron valgte bort mer praktiske arbeidsantrekk da hun i rollen som agent Natalie Cook i «Charlie’s angels» serverte high kicks i stiletthæler og lårkort, eller i Gretchen-lederhosen med dyp utringning og pikante ungpikefletter. For å si det sånn, sperm i luggen ville neppe overlevd #MeToo.

LES OGSÅ: Jeg vandret i dødens dal - og det var inni hælvete varmt

TIDLØS TROJKA?: Colin Firth spilte den staute Mark Darcy, mens Renee Zellweger leverte tittelrollen som Bridget. Hugh Grant dånet henne lenge i senk, i rollen som sleske Daniel Cleaver.
TIDLØS TROJKA?: Colin Firth spilte den staute Mark Darcy, mens Renee Zellweger leverte tittelrollen som Bridget. Hugh Grant dånet henne lenge i senk, i rollen som sleske Daniel Cleaver. Vis mer

Til Bridget Jones’ forsvar skal det sies at hun fikk livet sitt på fote, og etterhvert ble sammen med Mr. Darcy, den stødige advokaten Mark som frem til nå hadde stått på sidelinjen og med gru bivånet alle hennes feilskjær. Men nå, ved veis ende av sin dannelsesreise utbrøt Bridget, etter å endelig ha latt seg kysse av Darcy:

«Wait a minute … Nice boys don’t kiss like that»

Hvorpå Darcy svarte, med årelang undertrykt lengsel:

«Oh, yes, they fucking do».

HØR OGSÅ: KK-podden: Om hølangst, fobier sensitive orkideer og mindre sensitive tistler

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer