Vinteridrett på tv

Stavbrekk, kaffelukt og innekos

Ski på NRK er faktisk noe det beste livet kan by på. Jeg har bevis!

VINTERSPORT: Jeg er best når jeg ser på idrett, og slipper og konkurrere selv. FOTO: Privat
VINTERSPORT: Jeg er best når jeg ser på idrett, og slipper og konkurrere selv. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

- Dette er det beste jeg vet, sa sønnen min da han kom ruslende inn i stua, fremdeles i pysjen forrige helg.

– Hva er det beste du vet, måtte jeg spørre, litt usikker på hva han mente, da det ikke hadde skjedd noe som helst så langt den lørdagen. Faktisk hadde heller ikke jeg kommet meg ut av pysjen. Jeg satt i sofaen med tv’en på, inntullet i en varm, litt skrukkete dyne, var allerede på min tredje kopp kaffe og ventet på at Ingvild Flugstad Østberg skulle ut i løypa, og mest sannsynlig hente hjem et gull jeg kunne juble begeistret over!

- Det beste i verden er å sitte på rommet sitt, lukte at du har kokt kaffe og høre lyden av ski på tv. For da vet jeg at det blir en fin dag og at du og pappa sitter i stua og har det bra, forklarte arveprinsen.

Jeg kjente at jeg fikk en liten klump i halsen. For det var som å høre noen fortelle om min egen barndom. Lukten av nytraktet kaffe, lyden av det ikoniske NRK-kommentatorparet Kjell Kristian Rike og Jon Herwig Carlsen som skrek seg hese, og mamma og pappa som koste seg i stua på Brøttum. Pappa i det vi kaller godstolen, den som er rød og hvit rutete, kan lenes bakover og har puff til å legge bena på, og mamma i sofaen, gjerne med et grønt og blått ullpledd rundt seg, sånn for kosens skyld, ikke fordi det var kaldt.

Jeg er sikker på at jeg ikke er den eneste som har sterke minner knytte til slike helgemorgener. Jeg husker fremdeles den elektriske stemningen i stua den gangen Oddvar Brå gikk ankeretappen på det norske stafettlaget under VM i Oslo i 1982 (jepp, SÅ gammel har jeg blitt), og brakk staven i siste bakken med russiske Aleksandr Zavjalov på bakskiene. Jeg skrek, mamma skrek, pappa skrek og Rolf Hovden på NRK skrek høyest av alle ordene som har brent seg inn den kollektive hukommelsen: - La ham få en stav, da mann!

Det begynner å bli mange år siden historiens mest kjente stavbrekk. Hovden, Carlsen og Rike har for lengst blitt byttet ut med nye stemmer. Men det gjør meg så utrolig glad å tenke på at i en leilighet i en trafikkert gate midt i Oslo, sitter det en liten gutt og koser seg på rommet sitt til lyden av ski og lukten av kaffe. Akkurat som en liten jente gjorde det på Brøttum for snart 40 år siden.

Og snart braker det løs igjen! Skilandslaget skal gå verdenscup både i Østersund, Trondheim, Drammen og Quebec i ukene framover, og det blir garantert både Klæbo-klyv og Østberg-magi! 12. Februar starter VM i skiskyting i Anterselva, og det kommer nok en gang til å bli roping i de tusen hjem mens Johannes Tingnes Bø kommer inn til siste skyting, eller Tiril Eckhoff rister av seg konkurrentene på siste runde.

Kok kaffe, finn fram pleddet og nyt vinterens fineste eventyr!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer