Olivia Rodrigo

Stoppet egen konsert for å snakke om abortlov

– Jeg kunne ikke la muligheten gå fra meg.

MULTITALENTET: Olivia Rodrigo er låtskriver, artist og skuespiller, og tar også til orde for kvinners rettigheter. FOTO: NTB
MULTITALENTET: Olivia Rodrigo er låtskriver, artist og skuespiller, og tar også til orde for kvinners rettigheter. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at det har blitt foreslått en ny abortlov i USA. Retten til selvbestemt abort ble innført i 1973 og blir omtalt som Roe v. Wade på bakgrunn av en juridisk sak som ledet frem til loven.

Nå viser det seg at USAs høyesterett kan komme til å fjerne retten til abort slik det står skrevet i loven i dag.

Det betyr at hver enkelt delstat selv skal bestemme om abort skal være lov. Dermed er sannsynligheten stor for at de konservative statene innfører forbud mot abort. Det gjelder over halvparten av delstatene.

Som resultat av forslaget, har det vært en storm av reaksjoner både på sosiale medier og i gatene i USA. Flere stjerner har gått ut og omtalt saken som begrenser kvinners rettigheter. Det å bestemme over egen kropp er en av grunnsteinene for likestilling.

Den unge popsensasjonen Olivia Rodrigo (19) har nå tatt til orde for kvinners rett til å bestemme over egen kropp.

Tok en pause fra låtene

Da hun holdt konsert i Washington D.C. den 5. mai, brukte hun stemmen sin til mer enn breakup-låter som «Good 4 you» og «Driver's License» for å dele et viktig budskap. Hun valgte å ta en pause mellom det som har blitt noen av verdens mest streamede sanger for å snakke om abortloven.

Rodrigo utnyttet muligheten til å snakke om noe hun brenner for. At hun velger å bruke stemmen sin – på den plattformen hun har – til å snakke om et så grunnleggende prinsipp foran et så stort antall tilhengere, viser at 19-åringen er bevisst sin påvirkningskraft.

– Jeg kunne ikke la muligheten gå fra meg til å snakke om hvor hjerteskjærende det er med høyesteretts potensielle avgjørelse om å overkjøre Roe v. Wade, sa hun til stor jubel fra publikum.

– Når en kvinne forteller oss at kroppen hennes aldri bør være i hendene til politikere, håper jeg vi kan bruke stemmene våre til å forsvare vår rett til trygg abort, noe som er en rett så mange mennesker før oss har jobbet så hardt for å få, sa hun – før hun la til:

– Det er så viktig.

Av USA sine ni høyesterettsdommere er fem av dem konservative, noe som gjør at sannsynligheten for å fjerne loven øker. Flere delstater har likevel gått ut og sagt at de kommer til å beholde abortloven slik den er i dag – at kvinner har rett til abort, deriblant California som Rodrigo er fra.

MET-GALLA: Olivia Rodrigo dukket opp i Versace-antrekk på den røde løperen i forkant av Met-gallaen som ble avholdt tidligere denne uken. FOTO: NTB.
MET-GALLA: Olivia Rodrigo dukket opp i Versace-antrekk på den røde løperen i forkant av Met-gallaen som ble avholdt tidligere denne uken. FOTO: NTB. Vis mer

Bruker stemmen sin

Det er ikke første gang Rodrigo er bevisst sin påvirkning hos tilhengerne. Under vaksineringen av covid-19 oppfordret hun følgerne sine til å ta vaksinen i forbindelse med et besøk hos president Joe Biden i Det hvite hus.

Hun oppfordret blant annet til å snakke med venner og familie om situasjonen og hvor viktig det er å ta vaksinen for at flest mulig skal la seg vaksinere.

Innholdsrik karriere

Tross sin unge alder, har 19-åringen fått godt påfyll på CV-en. Hun startet karrieren som skuespiller i flere Disney-serier for ungdom, blant annet High School Musical: The Musical: The Series og Bizaardvark.

Hun utga debutalbumet Sour i 2021 som har toppet hitlister globalt, og hun stakk nylig av med tre Grammy-priser – blant annet for «beste nykommer». Time Magazine kåret henne til «Entertainer of the year» samme år som debutalbumet ble utgitt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer