Dataspill

Synes du barnet ditt «gamer» for mye i ferien? Slapp helt av, det blir folk av oss også

Så fort skoleklokka ringte, spurta jeg hele veien hjem og satte meg foran skjermen.

GAMER: Journalist Silje Helgesen ser tilbake på en tid som hardbarka gamer. FOTO: Privat
GAMER: Journalist Silje Helgesen ser tilbake på en tid som hardbarka gamer. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Debatten om hvorvidt timesvis med dataspill daglig er bra for barna eller ikke har vært et hot tema i noen år nå. Enkelte eksperter ser positivt på det, og mener at såkalt «gaming» kan fremme perseptuelle og kognitive evner, man ser at barn blir bedre i engelsk og det gjør en gjerne mer kreative - i tillegg til at det er sosialt og morsomt.

Andre ser derimot på dataspill som en negativ ting. Man sitter mer stille, deltar ikke like mye på sosiale sammenkomster og mister fokus på skole. Mange er dessuten bekymret for innholdet i disse dataspillene - hva blir poden eksponert for gjennom Fortnite, Minecraft og Roblox?

Dette er noen av trendspillene i 2019. Men hopper man 12-13 år tilbake i tid, da blant andre undertegnede hadde sin storhetstid i dataspillverden, var ikke innholdet i spillene noe særlig bedre - for å si det mildt.

Powerbabe

Jeg husker en tid hvor et univers kalt «Powerbabe» var cirka alt jeg brukte tiden min på. Powerbabe går kort forklart ut på å navngi, kle opp og sminke en babe som er deg i spillet. Deretter allierer man seg med andre babes og går inn i ulike spillrom hvor målet er å «bitche» de du ikke er på lag med.

Min babe het «B0bla95», hadde en svart, høy hestehale, rogue i kinnene og en knæsjrosa tyggisboble i munnen. Jeg allierte meg alltid med «Lisspuz» og «Ver0nica» (som jeg selvfølgelig ikke aner hvem er i den virkelige verden - vi bare samlet de beste på et lag). Sammen smigret vi hverandre, og bitchet andre.

I tro Powerbabe-tankegang er de slemmeste jentene de kuleste jentene - derfor er det en smule tragikomisk å si at jeg i flere måneder på rad som 12-åring hadde gul ledertrøye på baben min (faktisk ganske lik den trøyen som bæres av sammenlagtlederen i Tour de France). Jeg var altså Norges beste i å bitche.

POWERBABE: Min babe het «B0bla95», hadde en svart, høy hestehale, rogue i kinnene og en knæsjrosa tyggisboble i munnen (dette er ikke min). FOTO: Skjermdump
POWERBABE: Min babe het «B0bla95», hadde en svart, høy hestehale, rogue i kinnene og en knæsjrosa tyggisboble i munnen (dette er ikke min). FOTO: Skjermdump Vis mer

Nye antrekk

Denne ledelsen tok jeg på et tidspunkt så seriøst at så fort skoleklokka ringte klokken 14.00 på barneskolen, rakk jeg så vidt å kaste sekken over skuldrene før jeg spurtet hele veien hjem og satte meg foran skjermen. Gud forby om noen skulle ta fra meg dette trofeet som jeg hadde kjempet så hardt og lenge for!

Som en følge av de gode resultatene og alle poengene jeg sanket inn i spillrommene ble jeg selvfølgelig opptatt av å skulle se bra ut på skjermen. Folk skulle vite hvem «B0bla95» var, for å si det sånn. Jeg brukte derfor hele mobilabonnementet mitt på nye antrekk til baben, og stæsjet meg opp med fuskepelser og rosa lipgloss. Pengene fløy, og populariteten steg. Gud, så rå jeg var, tenkte jeg, med gule pumps som matchet ledertrøya mi!

Dette nådde naturligvis en (les: pappa sin) grense. Etter hvert måtte jeg nøye meg med å kjøpe et nytt plagg kun på fredager, som kostet mellom 5-20 kroner. Denne skuffelsen kunne sammenlignes med å bli dratt ned i livets mørke dal den første tiden. Men etter hvert som jeg fikk samlet en god og babete garderobe gikk det omsider bedre.

Fjoh! Fortsatt like kul.

Tragisk slutt

Dessverre endte hele Powerbabe-eventyret mitt på verst tenkelige vis. Som følge av at baben min var svært attraktiv i spillet, med en rekordhøy poengsum, var mange andre av de andre aktive Powerbabene interessert i å få kloa i kontoen min.

Ung og naiv som jeg var lot jeg en jente få passordet mitt over MSN fordi hun sa hun skulle legge inn en kode som ga meg fri tilgang på alt av klær som egentlig kostet penger. Jeg stolte blindt på henne, men ble selvfølgelig lurt. Hun kom seg inn på profilen, skiftet passord og blokkerte meg i alle kanaler, sånn at jeg ikke hadde mulighet til å kontakte henne.

Dette var det siste jeg gjorde som Powerbabe. Det endte i strigråt, men sånn i ettertid tenker jeg at det kanskje var like greit.

Budskapet mitt er uansett: Selv om man er en hardbanka gamer som ung, går det an å bli en ordentlig person likevel. Man blir ikke nødvendigvis det man spiller - jeg tror i alle fall ikke jeg er Norges største bitch i dag!

LES OGSÅ: - Prioriter skjermtid sammen med barna

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer