Farsdag:

- Takk for at du prøvde å krølle håret mitt med papiljotter etter mamma døde

Dette er en ren hyllest til min hverdagshelt. Gratulerer med farsdagen!

FARSDAG: En hyllest til pappa. FOTO: Privat
FARSDAG: En hyllest til pappa. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

I mange år har jeg tenkt at jeg har lyst til å skrive en hyllest til den viktigste personen i livet mitt, nemlig pappa. Nå skal det sies at jeg flere ganger har snakket i forsamlinger og takket han, enten det var da han fylte i 50-år eller da han og Wenche (min stemor) giftet seg etter 23 år som kjærester.

Men som i alle «sånne» tilstelninger må man jo korte det noe ned. Eller egentlig ikke, ifølge min far. Det er han som har lært meg å snakke høyt i forsamlinger og være trygg i det. Pappa er han som alltid holder taler, enten det er konfirmasjoner, bryllup, bursdager eller en sommerfest. Og han holder det ikke kort. Han er en skøyer som elsker oppmerksomheten og få folk til å le og felle en tåre.

Så takk, pappa, for at du har lært meg å prate foran forsamlinger. Nå kommer en hyllest til deg, denne gangen skriftlig.

Pappa og Wenche giftet seg i 2021, etter 23 år som kjærester. FOTO: Ole Andreas Knudsen/O-photography.com
Pappa og Wenche giftet seg i 2021, etter 23 år som kjærester. FOTO: Ole Andreas Knudsen/O-photography.com Vis mer

- Takk for at du ikke ga meg billappen

Takk for at du prøvde å krølle håret mitt med papiljotter etter mamma døde. Du tok på deg rollen som pappa – og mamma – for meg og broren min. Du prøvde og klarte deg eksepsjonelt bra, selv om du kledde meg opp i bunad og sherocks da vi skulle i dåp.

Takk for at du sang nattasang med en helt ok sangstemme hver kveld og at du klødde meg på ryggen til jeg sovnet. Du oppdro oss med varme, trygghet og kjærlighet, og ga oss en trygg barndom, selv i din største livskrise og sorg.

Takk for at du lærte meg håndball, selv om jeg ikke ble Nora Mørk. Selv om du forsøkte å få meg til å bli venstrehendt som 7-åring (gode venstrehendte håndballspillere har visst større potensiale til å nå måløyet), og det ikke funket, er jeg evig takknemlig for at du meldte meg på en lagidrett. Det ga meg en trygg, aktiv og vennerik barndom og ungdomstid. Det har vist meg hvor viktig det er å spille på lag med andre mennesker, «kaste ball» med kolleger og hvor viktig aktivitet var og er.

Meg og broren min på besøk hos våre besteforeldre. Foto: Privat
Meg og broren min på besøk hos våre besteforeldre. Foto: Privat Vis mer

Takk for at du ventet i bilen på utsiden av utestedet da jeg var 17 år. Jeg var ikke veldig glad for det den kvelden, men som en tidligere politimann som jobbet med ungdom, kan jeg nå forstå at du var nervøs for datteren din sin første fest. Og husker jeg riktig ble det jo slåsskamp den kvelden - men jeg satt trygt i bilen med deg.

Takk for at du holdt ditt ord og ikke ga meg billappen fordi jeg hadde drukket meg full før jeg fylte 18 år. Joda, jeg synes du var dust og lite raus da, siden «alle andre» drakk og fikk lappen, men det sier litt om dine gode verdier og standpunkt. I tillegg lærte jeg at penger ikke kommer av seg selv, at man bør høre på sine foreldre (det er jo tross alt de som bestemmer) og at du alltid bare ville mitt beste. Du betalte jo tross alt for langkjøringen i etterkant!

Takk for at du lærte meg å lese av strømmen da jeg flyttet i min egen leilighet som 18-åring. Takk for at du lærte meg alt jeg ikke visste jeg måtte lære i den perioden av livet. Hvor viktig det var med en bufferkonto – som jeg fortsatt har i dag. Du lærte meg å være selvstendig.

- Takk for at du aldri har hatt skyhøye krav til meg

Takk for at du har vært eventyrlysten og tatt meg med på reiser i hele verden. Du har hele tiden oppfordret meg til å reise og leve livet. Du har vist meg at det å være en livsnyter er sjølve livet, samtidig som jeg må være smart og har gode verdier i valgene jeg tar.

Takk for at du aldri har hatt usannsynlige og skyhøye krav til meg. Takk for at en tre-er i historie var greit, så lenge jeg hadde lest, pugget og prøvd mitt beste. Jeg ble jo ikke historiker. Du har vært fornøyd du, så lenge jeg har det bra og gjør mitt beste. I tider hvor livet har vært vanskeligere eller hatt sine svingninger, enten det er i jobbsammenheng eller på privaten, har du alltid sagt «det ordner seg. Pust med magen».

Takk for alle gode samtaler og råd. At jeg kan ringe deg hver dag om stort og smått. Enten det er hvilken skrue jeg skal bruke for å montere senga, hvordan din hvite saus lages, eller bare prate om livet og hverdagen.

Pappa, meg, storebror og hunden Arco på tur i Trondheim. Foto: Privat
Pappa, meg, storebror og hunden Arco på tur i Trondheim. Foto: Privat Vis mer

Takk for at du i 32 år har gitt meg latterkramper og vist meg hva raushet er. Du har vist meg hvor viktig vennskap og familie er – og hvor viktig det er å ta vare på folka sine. Takk for at du og Wenche samler storfamilien og er der for oss barna (og barnebarna) - hver dag, hele året.

Du har alltid vært inkluderende og tatt vare på de rundt deg. Du har fått meg til å ha lyst til å være som deg.

Jeg kunne ha skrevet en liten bok om deg, pappa. En bok dedikert til min hverdagshelt. Men jeg stopper her og ønsker deg – og alle andre fantastiske fedre - en god farsdag. Du vet, ILU.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer