BARN SOSIALE MEDIER: - Jeg er utrolig glad for at min mamma ikke utleverte detaljer om alt fra første tann, til bleieskift, trassalder, bursdager, skolestart og tenåringsproblematikk på sosiale medier da jeg vokste opp, skriver Ingeborg Heldal. FOTO: Privat
BARN SOSIALE MEDIER: - Jeg er utrolig glad for at min mamma ikke utleverte detaljer om alt fra første tann, til bleieskift, trassalder, bursdager, skolestart og tenåringsproblematikk på sosiale medier da jeg vokste opp, skriver Ingeborg Heldal. FOTO: Privat Vis mer

Barn sosiale medier:

Takk, mamma!

I går kom jeg over et meme på @norgejodel. Der sto det: «Takk mamma, for at du ikke blogget om meg da jeg var barn, og for at du ikke har hatt sex på tv.»

Det er ikke mange personer gjennom livet som er viktigere for oss enn mamma. Jeg ringer min mamma nesten hver eneste dag. Det er problemer som må luftes, råd som må innhentes, sladder som må deles – og ingen, absolutt ingen, er bedre til å lytte og gi råd enn mamma! Nå skal det sies at det var perioder i livet da det var mye slamring med dører, til dels kraftig uenighet om alt fra klesstil, til gutter og innetider, og jeg har vært både rasende på og flau over moren min.

Men i går, mens jeg scrollet gjennom Instagram-feeden min, kom jeg over et meme på en konto jeg følger som heter @norgejodel. Der sto det: «Takk mamma, for at du ikke blogget om meg da jeg var barn, og for at du ikke har hatt sex på TV.»

#jodel

Et innlegg delt av Norge Jodel (@norgejodel)

Jeg må innrømme at jeg ble sittende og stirre ut i luften en lang stund etterpå. Herlighet, jeg gikk rundt og var flau over at mamma kanskje var en del strengere enn de andre mødrene. Eller kom inn i klasserommet med matpakka jeg hadde lagt igjen på kjøkkenbenken, slik at hele klassen ydmykende nok ble oppmerksom på at jeg var et rotehode. Jeg måtte forholde meg til i ettertid helt udramatiske hendelser som at jeg kanskje ikke kom meg på den festen som akkurat der og da kjentes ut som verdens viktigste ting.

Det virker som småtteri når jeg tenker på at det nå faktisk vokser opp barn som må forholde seg til at mødrene har utlevert dem i detalj på de sosiale mediene sine med alt fra første tann, til bleieskift, trassalder, bursdager, skolestart og tenåringsproblematikk. Barn som vil finne klipp på nettet (for ja, de blir liggende der hvis noen skulle være i tvil) av mamma som har sex i diverse realityshow, mamma som viser nærbilder av pupper og rumpe på sosiale medier – eller mamma som står halvnaken og beruset på TV og banner og skjeller ut alt og alle mens hun sliter med å holde seg på bena etter dagsfylla for åpent kamera.

Nå sier jeg ikke at dette på noen måte automatisk gjør deg uegnet som mor eller til en dårlig mamma. Jeg sier ikke engang at barna tar skade av det. For det kan ikke jeg vite noe om. Men det jeg vet og faktisk kan si noe om, er at jeg er utrolig glad for at min mamma ikke utsatte meg for noe av det som er nevnt over.

Så takk, mamma! Takk for at du alltid laget verdens fineste barnebursdager med hjemmelaget pizza og sjokoladekake i langpanne som smakte som en liten bit av himmelen. (Og ikke en eneste gang var Toro eller Stabburet sponsor).

Takk for at du nektet meg den jenteturen til Bulgaria tidlig på 90-tallet. Jeg var jo åpenbart ikke skikket til å ta vare på meg selv gjennom dagsfylla på Sunny Beach. Jeg er bare så glad du så det jeg ikke hadde selvinnsikt til selv den gangen.

Takk for at du faktisk kom inn i klasserommet med de glemte matpakkene og det glemte gymtøyet alle de gangene jeg ikke klarte å holde styr på mine egne ting (selv om jeg sikkert himlet med øynene og snudde meg bort).

Takk for at du nennsomt har limt inn i albumer (merket med håndskrevne årstall) alle bildene fra diverse høytider, feiringer eller andre små og store merkedager, slik at vi kan ta dem fram og mimre, le og kose oss over fine familieminner som er der for oss - ikke for hele verden.

Tusen takk, mamma. Jeg ringer deg i morgen.

LES OGSÅ: Den første skoledagen

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: