Selfies og selvbilde:

Tror du at du er pen, eller?

Det var i mange år min største frykt. At noen skulle tro at jeg trodde jeg var pen.

SELVBILDE: Da jeg var yngre var jeg veldig opptatt av at ingen måtte tro at jeg på noen måte gikk rundt i verden og trodde at jeg var pen! Det ville vært sosialt helt ødeleggende. FOTO: Astrid Waller
SELVBILDE: Da jeg var yngre var jeg veldig opptatt av at ingen måtte tro at jeg på noen måte gikk rundt i verden og trodde at jeg var pen! Det ville vært sosialt helt ødeleggende. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Jeg husker det så godt fra jeg var yngre. Hvordan jenter som tok for mye plass eller stakk seg fram på en eller annen måte, kunne få slengt etter seg: «Æsj, hun tror hun er så pen»!

Det var i mange år min største frykt (sammen med AIDS, kidnapping og bequerel). At noen skulle tro at jeg trodde jeg var pen. Ingen måtte se det hvis jeg speilet meg i et butikkvindu, gjorde trutmunn i speilet en ekstra vellykket fredag på ungdomsklubben eller snudde meg og kikket på rumpa mi i den nye Levi’s-buksa, jeg hadde spart til i en evighet. Ingen måtte tro at jeg på noen måte gikk rundt i verden og trodde at jeg var pen! Det ville vært sosialt helt ødeleggende.

Heldigvis tenker jeg ikke like mye på det i dag. Jeg legger ut bilder hvor jeg synes jeg er fin rett som det er. Men hun sitter der på skulderen fremdeles. Hun som innimellom hvisker i øret mitt: «Tror du at du er pen, eller»? Og hun kom fram igjen i påskeferien. Jeg hadde tatt et bilde av meg selv i bassenget med knall grønn badedrakt og store solbriller. Jeg følte meg så fin! Skikkelig fin faktisk! Så fin at jeg la bildet ut på Instagram-profilen min. Men etter at bildet hadde ligget der i fem minutter begynte hun å hviske: «Herregud, tenk å legge ut et sånn bilde av seg selv! Tror du at du er pen eller? Herlighet, så flaut. Nå ler alle av deg»!

Jeg fikk umiddelbart harehjerte, slettet bildet og håpet at ingen hadde sett det. Da ble hun heldigvis stille. Jeg hadde avverget katastrofen. Ingen trodde at jeg trodde jeg var pen.

Men så gikk det fem minutter til og jeg begynte å få hjerterytmen tilbake på normalt nivå og dermed begynte også den rasjonelle siden av hjernen å virke igjen. Kan jeg ikke legge ut bilder av meg selv der jeg synes jeg er fin? Og gjør det egentlig noe om noen tror at jeg tror jeg er pen på akkurat det bildet?

Vet du hva, hvis du synes du er pen på det bildet - legg det ut hvis du har lyst! (Foto: NTB/Scanpix)
Vet du hva, hvis du synes du er pen på det bildet - legg det ut hvis du har lyst! (Foto: NTB/Scanpix) Vis mer

Jeg trakk pusten dypt og la det ut igjen. Helt Jeanne d’Arc var jeg dog ikke. Jeg måtte legge ved en kommentar om at jeg synes det var litt flaut.

Og jeg vet at jeg ikke er alene om å ha det slik. For noen dager siden så jeg et bilde på Instagram-kontoen til den svenske kroppspositivisten Annika Ström (@varmkorvboogie), hvor det sto: «I’m so pro-selfie. There are so many bigger problems in this world than girls who think they are pretty. One of those is girls who don’t think they are pretty».

Det er så mange av oss som hele tiden går rundt og kjenner på en utilstrekkelighet. Er jeg fin nok? Pen nok? Flink nok? Så dette traff meg litt, kjenner jeg! Det er faktisk ikke noe problem om noen skulle tro at du tror du er pen! Eller om noen skulle tro at jeg tror jeg er pen. Vi burde faktisk alle tro at vi er pene mye oftere!

Så neste gang hun hvisker hun på skulderen: «Se på deg da! Tror du at du er pen, eller?» Vel, da vet både du og jeg hva vi skal svare: «Jepp, det tror jeg! Og hva kan du gjøre med det? Absolutt ingenting!»

Legg ut det bildet hvis du har lyst til det. Kikk på rumpa di når du passerer et butikkvindu. Speil deg i parkerte biler. Smil til ditt eget speilbilde. For det er faktisk ikke noe problem om du tror at du er pen innimellom!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer