Kjetil Østli

- Vi bestiller flytur til Hellas, familietur til Portugal. Og får LIKES på Facebook.

Av alle valg enkeltpersoner tar, er å fly det verste. Hva velger vi nordmenn å gjøre? Vi flyr enda mer!

KJETIL ØSTLI: - Hvis vi er opptatt av hvordan kloden varmes opp, hvorfor flyr vi så absurd mye? spør KKs faste spaltist. Foto: Astrid Waller
KJETIL ØSTLI: - Hvis vi er opptatt av hvordan kloden varmes opp, hvorfor flyr vi så absurd mye? spør KKs faste spaltist. Foto: Astrid Waller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En må tro godt om sine lesere, men jeg håper på et mirakel. Jeg skal nemlig skyte meg i kneet, og desp dra dere med i fallet. Det handler om nordmannens, og mine egne, flyvaner. Kun verdens rikeste har flydd. 95 prosent av jordens befolkning hadde inntil nylig aldri flydd. Og vi nordmenn? For 30–40 år siden fløy nesten ingen, nå er fly normalen, sommer som vinter for noen, også i weekender.

Jeg skal herved spre moralismens syrlige evangelium og invitere til dugnad, en potensiell sommerfugleffekt. Alt som kreves, er en ny vane. De av dere som før tenkte langhelg i Budapest, tenk nå langhelg i Budor, Hedmark.

Klar for en challenge?

En challenge, altså, som ungene mine kaller rydde rom og gjøre lekser. (Hyse eller sei til middag? En challenge.)

Selv liker jeg utfordringer. Det frigjør energi og tanker jeg ikke visste at jeg hadde, noe nytt skjer i livet, uforutsette handlinger framprovoseres. Tryner forsøket, har jeg standup-materiale å dele. Går det bra, kan man smatte selvfornøyd over ens Jesus-viljestyrke andre bare må misunne og ergre seg over.

Jeg har stått opp 05 i ett år for å skrive bok (funket, men tok mye kortison for ikke å bli sjuk). 

Har stått opp 05 for å lese fag (en farse, sovnet 05.10 på sofaen).

Etter helsemessig kollaps sto jeg opp 05.30 for å trene før jobb (funket i sju–åtte dager, så var det snooze button-bonanza).

Kuttet ut bilen i fjor vinter (funket greit, selv med unger.)

Måtte spare penger etter oppussing, åt havregrøt og kålrot og kuttet ut kafeer et år (kjedelig, men lett).

Nå er jeg på gang igjen. Og nå er det alvor. 

For ett år siden leste jeg nemlig en artikkel i New York Times som jeg forsto, men ikke brydde meg om. Temaet gjentas nå hyppig, men i Norge er det stille som i et dødsbo.

Temaet? Hvis vi er opptatt av hvordan kloden varmes opp, hvorfor flyr vi så absurd mye? Og hvorfor skryter vi på Facebook og Instagram av å bidra til oppvarmingen? 

Nordmenn forbruker i snitt 10 tonn CO2 i året. En lang flyreise kan utgjøre 2–4 tonn, snaut en tredel av et helt års CO2-budsjett. Og hva svarer nordmannen?

Vi bestiller flytur til Hellas, familietur til Portugal. Og får LIKES på Facebook. 

Venner legger ut bilder fra New York-maraton. De flyr over et verdenshav for å løpe, og jeg trykker LIKER.

LES OGSÅ: Slik gikk det da Kjetil Østli tok med hele familien på hyttetur

Vi flyr, som nyforelskede

Listen er uendelig, hver dag nye eksempler, også jeg har bidratt. Hvordan ble det slik? Fakta er jo: – Av alle valg enkeltpersoner tar, er å fly det verste, sier klimaforsker Alice Bows-Larkin ved Tyndall Centre. Hun hjelper verdenslederne som følger opp Parisavtalen, med tall på flyutslipp.

Nordmannens svar? Vi flyr enda mer.

I 2002 tok vi av 8 millioner ganger på en internasjonal flight. I 2015 var tallet 19,9 millioner utenlandsturer. I et folk med drøyt fem millioner mennesker. 

Vi ler av Carl I. Hagen som sier klimaendringer IKKE er menneskeskapte. Men vi lever som om han har rett. Og er det ikke litt urovekkende at land oversvømmes, at isen i Arktis smelter og sjøfuglbestander kollapser? Jo. Likevel flyr vi – som nyforelskede. Og LIKER at noen poster et bilde av kortreist mat i Los Angeles. Som de fløy nærmere 10 000 kilometer for å spise.

LES OGSÅ: Råd på livets ferievei

Trykker LIKER på andres flyreiser

Om jeg helte søpla mi utover Nordmarka, fotograferte det og la ut på Facebook, ville få trykket LIKER. Men flyreiser? Det LIKER vi.

Vi er voksne mennesker nå, men har ingen til å holde oss i ørene. Det er lett å rope «moralist!» om en streng lærer dukker opp. Det er jo lov. Men noe er annerledes nå. Mer er på spill. Folk vil bidra, om vi vet hvordan. Challenge: I 2017 kutter man en flyreise. Jammen, hvordan? Vel. Barna mine synes det er urettferdig. Fordi kompiser skal til Maldivene, Italia, Spania, Thailand. Men det meste de synes er urettferdig, har de glemt et kvarter etterpå. Og norske barn dør heldigvis ikke av den urettferdigheten. Det gjør vi først i regn og åtte grader på Helgelandskysten i sommer. Når venner samtidig poster HERLIGE HELLAS-bilder og skåler i Piemonte-vin i en Piemonte-solnedgang på Facebook. Og jeg i skjul trykker LIKER. Men er det sol? Sjekk Instagram, da, se hvor mye fancy vi har her. 1 million utenlandske turister som flyr hit årlig, kan jo ikke ta feil.

LES OGSÅ: «I stedet for å fly kan du kjøpe deg en haug med klær i stedet - som du kaster i søpla etterpå»

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer