Verdens varmeste sted:

- Vi fylte bilen med vannflasker, tanket på siste stasjon - men glemte motgift mot klapperslanger

Slik gikk det da KKs reporter testet fottur i 50 grader.

VERDENS VARMESTE STED: Fattet smil etter å ha nådd toppen i 50 grader. FOTO: Hege Løvstad Toverud
VERDENS VARMESTE STED: Fattet smil etter å ha nådd toppen i 50 grader. FOTO: Hege Løvstad Toverud Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Åååå ...» Ordene setter seg fast i halsen idet vi åpner bildøren. Aircondition har godgjort oss, men likevel. Er det sånn 50 grader føles? Strengt tatt viser termometeret 49, men gitt den runde dagen vi er her for å feire passer 50 bedre.

Death Valley, California. Det varmeste stedet på jorden, med rekordmålingen på 56,7 grader fra 1913. Nasjonalparken ligger i Mojaveørkenen, og de to eneste skiltene som leder noe sted heter noe med steikeovn: Furnace Creek og Stovepipe wells. Forresten, det er skiltet til noe med vann også: Badwater. En kilde 85 meter under havnivå med nettopp dårlig vann, og enorme saltflater som en tynn hinne over synkegjørme som er livsfarlig å forsere.

Rekord - i rekorden

Gjennomsnittstemperaturen i Death Valley i juli var rekordhøy. 49 grader. Selv jordens varmeste sted kan altså bli varmere. Tanken er nedslående. For ikke å si panisk. «Du kan langtidsteke mat i lufta, eller steike egg på bakken», sier en mann på parkeringsplassen. Han siterer guideboka: bakken er 50 prosent varmere enn lufta, altså 75 grader. «Jaha», sier jeg. Kort, for ikke å ødsle damp fra munnen. Kjenner at jeg ikke vil langtidssteke mat. Jeg er på ferie. Har jubileum.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.