Halloween

«Voksne folk vil holde døra stengt fordi barn vil trappe opp i Harry Potter-kostymet sitt. Helt håpløst»

Ingeborg Heldal reagerer på voksne mennesker som boikotter «Knask eller knep».

HALLOWEEN: Ingeborg Heldal synes det er trist at voksne mennesker nekter å åpne døren for barna som går knask eller knep.  Foto: Shutterstock / 9246263575
HALLOWEEN: Ingeborg Heldal synes det er trist at voksne mennesker nekter å åpne døren for barna som går knask eller knep. Foto: Shutterstock / 9246263575 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stenger du døra for ungene i helga? Grunnen til at jeg spør er at det i dag morges kom meg for øre at det er opprettet en gruppe på Facebook som heter «Ut med Knask eller Knep, inn med julebukk».

Det er altså en gruppe for folk som har sett seg lei på at ungene skal kle seg ut på Halloween og gå rundt å spørre om «knask eller knep».

Nå er ikke det at noen har opprettet en slik gruppe så oppsiktsvekkende i seg selv (folk oppretter jo grupper for eller imot alt mulig hele tiden) - det som får meg til å reagere er at gruppen allerede har over 120 000 likes!

KNASK ELLER KNEP: Ingeborg Heldal mener barn bør få lov til å gå knask eller knep.  Foto: Astrid Waller
KNASK ELLER KNEP: Ingeborg Heldal mener barn bør få lov til å gå knask eller knep. Foto: Astrid Waller Vis mer

Initiativtageren er en anonym dame i 30-åra, som rett og slett IKKE ORKER at ungene i nabolaget skal komme rekende og tigge på døra. Og det koker inne på Facebook-siden. Folk er altså så lei dette «Halloween-hysteriet» at det er ikke måte på!

Jeg synes det er helt håpløst!

Det står blant annet: «Istedenfor å kopiere alle amerikanske tradisjoner synes jeg det er bedre å faktisk prøve å holde på våre egne. Hva skjedde med den gode gammeldagse julebukken som kledde seg ut og sang julesanger for folk?». 

Og omtrent på dette tidspunktet er det jeg kjenner at blodåren i panna begynner å banke litt. 

For her sitter det altså i skrivende stund 125 139 voksne folk og nærmest truer med å holde døra stengt på Halloween om noen 5-6 åringer skulle VÅGE å troppe opp i Elsa eller Harry Potter-kostymet sitt og spørre etter godteri.

Nei, de får komme tilbake i romjula utkledd som skikkelige nisser og synge en julesang eller to. Da skal de se at det kanskje kan vanke en pepperkake eller en mandarin. Jeg synes det er helt håpløst! Er det slik det har blitt? At vi bokstavelig talt lukker døra for alt som er nytt? Og gjemmer oss bak utslitte argumenter om at «det må jo være lov å holde på de tradisjonene som er våre».

Bare fordi jeg vokste opp med julebukk, mandariner og julesanger (ja, på Brøttum kledde vi oss ut som nisser og gikk fra dør til dør og sang - og vi ELSKET det) - så betyr jo ikke det at jeg har tenkt å nekte ungen min å glede seg over Halloween av den grunn! Unger elsker jo Halloween! Utkleding, godteri, skumlerier, fest og moro - klart det er gøy! Jeg har en liten Harry Potter hjemme som gleder seg vilt! 

Så hos meg står døra på vidt gap på Halloween! Og det gjør den i romjula om noen skulle ha lyst til å gå julebukk også. Faktisk - om noen skulle ha lyst til å stikke innom en helt vanlig lørdag og tigge litt godteri, så er de hjertelig velkomne.

P.S. Mens jeg har skrevet dette innlegget har «Ut med Knask eller Knep, inn med julebukk»-gruppe fått over 150 nye likes.

Til info: Blogginnlegget er fra 2015 og er gjengitt med tillatelse fra Ingeborg Heldal. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer