BH:

Moteprofil: – Håper og tror bh-en gjør comeback fordi kvinner vil

Etter lang tid med free the nipple er bh-en tilbake.

BH: Moteprofil og podcaster Nikoline Anundsen er en av dem som er svært begeistret for den nye bh-trenden. FOTO: Instagram @nikolineanundsen.
BH: Moteprofil og podcaster Nikoline Anundsen er en av dem som er svært begeistret for den nye bh-trenden. FOTO: Instagram @nikolineanundsen. Vis mer
Publisert

Catwalken og de internasjonale stilstjernene har talt: bh-en gjør comeback!

I flere år har det vært fokus på bh-løse bryster, nakne bryster og synlige brystvorter. KK har blant annet tidligere skrevet om tv-profil og influenser Øyunn Krogh, som skapte overskrifter da hun dro på fest i transparent topp.

– Vi har alle nipler, og at de kommer til syne synes jeg er flott, sa Krogh bestemt til KK.

Men nå vender vi altså tilbake til bh-en. Både kjendiser, moteprofiler og designere styler bh-en på en rekke ulike måter for tiden: Som en mer diskré touch til antrekket eller på fullt display som et lekent og feminint statement. Den har til og med lov til å stikke opp fra kjolen, på nostalgisk og tidligere nokså uglesett vis.

– «Det lille under» har allerede trendet en god stund nå, men har hatt litt ulike uttrykk. Det fortsetter i høst, sier KKs moteredaktør Ida Elise Eide Einarsdóttir.

– Det er helt klart noe 90- og 2000-talls over denne trenden, som har sitt utspring i korsett-trenden vi har sett i motebildet. Du kan kanskje si at den for alvor blomstret under årets filmfestival i Cannes, sier hun.

KKs moteredaktør Ida Elise Eide Einarsdóttir. FOTO: @themisspopo.
KKs moteredaktør Ida Elise Eide Einarsdóttir. FOTO: @themisspopo. Vis mer

– Et sted mellom stille luksus og trenden med å vise mye hud, kanskje? spør hun.

– Samtidig er det helt klart noe politisk her. Motens fremste oppgave er å speile samtiden, og i en verden i krise og store omveltninger skjer det noe i motebildet.

– Også er det en slags fortsatt kvinnekamp. Det kommer vi ikke utenom. Til tross for at man kanskje skulle tro at det er full likestilling i 2023, vet vi jo at det ikke er det. Kanskje er trenden et forsøk på å ta tilbake bh-en?

MER DISKRÉ: Da Holzweiler gjorde sin første visning under den britiske moteuken, var behåen å se både på fullt display og som en mer diské detalj. FOTO: NTB/Splash News
MER DISKRÉ: Da Holzweiler gjorde sin første visning under den britiske moteuken, var behåen å se både på fullt display og som en mer diské detalj. FOTO: NTB/Splash News Vis mer

– Fordi vi kvinner vil

I motebransjen, er man flere om å applaudere trenden. Både for det artige uttrykket, og for det behåen kan representere. Moteprofil og podcaster Nikoline Anundsen, er helt med på notene.

– Jeg liker at man tar et funksjonelt plagg, som jo en bh egentlig er, og gjør det om til et assessoar. Ved å enten bruke behåen over eller under antrekket, blir den som et statementsmykke som kan endre uttrykket til et ellers enkelt antrekk, sier Anundsen.

Anundsen er like begeistret for symbolikken en behåen i fokus fører med seg.

– Kanskje ikke alle som følger trenden har noe særlig baktanke med det, men jeg klarer ikke unngå å se kvinnekamp i dette!

– Jeg håper og tror at behåen gjør et comeback fordi kvinner vil. Vi tok av oss behåen fordi vi ville, og nå tar vi den tilbake på vår egen måte fordi vi vil, sier Anundsen.

Hun er ikke tvil om at trenden er kommet for å bli en stund, og at norske Holzweilers debutvisning i London i september, er et av flere tydelige tegn.

– Jeg tror vi kommer til å se flere glitrende varianter utover i partysesongen, før det kommer til å gå over til heklede à la Holzweiler sin visning i London mot neste vår igjen, sier Anundsen.

BEHÅ I FOKUS: Hermès Spring Summer 24 viste nylig en rekke antrekk med behåen i fokus. FOTO: Daniele Oberrauch / Gorunway.com
BEHÅ I FOKUS: Hermès Spring Summer 24 viste nylig en rekke antrekk med behåen i fokus. FOTO: Daniele Oberrauch / Gorunway.com Vis mer

– Med det sagt, er det en fin linje mellom å bruke behåen som et fashion statement og å se ukledd ut. Ikke alle typer behåer vil funke til denne trenden, påpeker hun.

– Jeg holder en knapp på trekantbehåen her, og styr unna push-up til dette, mener Anundsen.

Hun synes det er en omgjengelig trend som fungerer med det meste du har i klesskapet, og styler gjerne en behå-look selv.

– Med en baby på seks måneder er jeg fortsatt avhengig av det litt mindre sexy hjørnet av behå-verdenen: ammebh. Utover høsten tror jeg likevel jeg skal prøve meg på en glitrende variant med noen kule bukser, høye heler og en blazer over!

ULIKE UTTRYKK: Moteprofil og podcaster Nikoline Anundsen er fan av trendens ulike måter å fronte behåen på. FOTO: Instagram @nikolineanundsen
ULIKE UTTRYKK: Moteprofil og podcaster Nikoline Anundsen er fan av trendens ulike måter å fronte behåen på. FOTO: Instagram @nikolineanundsen Vis mer

– Behåen har gått inn som vikar for toppen

Motejournalist og tidligere Melk & Honning-redaktør, Caroline Krager, ser en trend som både preger og bærer preg av samtiden.

Hun påpeker at en synlig behå ikke lenger er like utstikkende. Men det betyr ikke at den ikke har sin effekt.

– Blir vi sjokkerte? Det føles ikke sånn. I dagens støyende mengdene innhold skal det selvfølgelig litt til å skille seg ut, så at enkelte pusher grenser for å stå ut fra mengden er ikke spesielt overraskende, sier Krager.

Hun mener at det bare er å forvente å se gjennomsiktige overdeler, maksimalistiske push-up-behåer eller kløft gjøre comeback når trendbildet fortsetter å lene seg «såpass heftig på 90- og 2000-tallet».

Begge disse tiårene hadde et motebilde med sterke promiskuøse elementer. Nå, mikset sammen i en blender med sosiale medier og en generasjon oppvokst i en kaotisk verden, blir resultatet iøynefallende, «out there» og, ja, nakent, sier Krager.

– Behåen har gått inn som vikar for toppen i en del motesammenhenger, og helt nylig var det flere som dukket opp i bare truse nedentil på den røde løperen under Vogue World, med Jodie Turner-Smith i string og en liten svøpt topp som det kanskje mest ekstreme eksempelet, sier hun.

SOM TOPP: Behåen danker ut toppen i motebildet nå for tiden. Her fra Hermès visningen for SS24 Ready-to-wear. FOTO: Alessandro Viero / Gorunway.com
SOM TOPP: Behåen danker ut toppen i motebildet nå for tiden. Her fra Hermès visningen for SS24 Ready-to-wear. FOTO: Alessandro Viero / Gorunway.com Vis mer

Selv om 90- og 2000-tallet er en stor del av inspirasjonskilden, mener hun at trenden også har røtter tilbake til pandemien.

– Folk ble helt ekstremt utsultet på pynt, glitter og stas i den perioden – og både designere, influencere og andre trendsettere har skrudd opp volumet maks i etterkant. Mer farger, all the sparkles, the shine, the patterns, mer maksimalistisk, superkort og snuppete, eller superlangt, oversized, in your face. Mye helt gjennomsiktig, mange varianter av «naked dresses», beskriver Krager.

– Fremdeles en stemme som sier: «Hit, men ikke lenger»

Kvinnekamp er desidert en del av bildet. Trenden handler nok ikke bare om å overraske eller stikke seg ut fra mengden.

Selv om trendene også har flagget helt gjennomsiktige stiler og nippel på display den siste tiden, er nipler fortsatt omdiskuterte.

Kanskje er nipler blitt mer innafor i enkelte sammenhenger, men man så fremdeles at Florence Pugh fikk ekkelt mye kritikk da hun dukket opp i en rosa prinsessekreasjon med brystvortene synlige gjennom stoffet, påpeker Krager.

– Man har stor frihet som kvinne i en del vestlige land i 2023, men det er fremdeles en tydelig stemme som sier: «Hit, men ikke lenger», sier Krager.

SAMTIDSTREND: Motejournalist Caroline Krager påpeker hvordan behåens posisjon i trendbildet reflekterer både kvinnekamp, 90- og 2000-tallets påvirkningskraft samt behovet for å overraske og skille seg ut. FOTO: Instagram @carolinekrager
SAMTIDSTREND: Motejournalist Caroline Krager påpeker hvordan behåens posisjon i trendbildet reflekterer både kvinnekamp, 90- og 2000-tallets påvirkningskraft samt behovet for å overraske og skille seg ut. FOTO: Instagram @carolinekrager Vis mer

Krager påpeker at forrige gang trend-pendelen svingte i motsatt retning, var kvinnekampen også en viktig del av det hele.

– Det har lenge vært en tendens blant venninnene mine der man har sluttet helt å bruke bh. Push up-bh har vært utenkelig, padding og innlegg helt 'no thanks’. Kanskje var dette et resultat av 2010-tallets nye feminismebølge, der enkelte ting som mindre bh-bruk, mer synlig hårvekst og mindre sminke ble noen av markørene som viste at man var en del av bevegelsen.

– Samtidig var denne anti-bh-stemningen en del av normcore-uttrykket, der femininiteten fikk vike for noe mer androgynt, nedtonet og nøytralt – og gorpcore som fronter det maskuline og oversized, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer